Život udvoje: Korisni saveti za uređenje prvog stana

Velike životne odluke kao što su brak i useljenje u zajednički stan prati mnoštvo promena i izazova. Osim što predstavlja najznačajniju prekretnicu u vezi, odabir stana i uređenje budućeg životnog prostora ujedno je i prvi test kompatibilnosti partnera.

Prilagođavanje na zajednički život i stvaranje prijatne atmosfere počinje već sa dizajniranjem enterijera. Potencijalni sukobi mogu se javiti već prilikom odabira mesta za stanovanje, a onda i kod kupovine nameštaja i kućnih uređaja. Imamo nekoliko odličnih saveta kako da udružite ideje, različite stilove i mišljenja i u skladu sa zajedničkim budžetom od stana napravite dom. Pročitajte!

Napravite kompromis kada birate stan

Kao i u svim drugim aspektima partnerskog odnosa koji gradite, kompromis i dobra komunikacija su ključni i prilikom odabira prvog zajedničkog stana. Kada se odlučite na tako veliki korak da započnete zajednički život, može vam se činiti da je izbor mesta za stanovanje manje važan.

Međutim, upravo je razgledanje stanova u paru i pronalaženje idealne nekretnine za oboje odluka koju treba da donesete – zajedno. Ovo je naročito važno ako ste rešili da umesto najma stambenog prostora investirate i kupite stan.

Na Internetu postoji velika ponuda nekretnina u Kragujevcu, Loznici, Beogradu i drugim manjim i većim gradovima, stoga je bitno da sagledate sve opcije i pokušate da ispoštujete zajedničke želje i potrebe. Da li je stan na lokaciji koja oboma odgovara zbog posla? Kolika je udaljenost od prve stanice gradskog prevoza? Da li u blizini postoji teretana, park ili banka?

Dok pregledate oglase za stanove sasvim sigurno se nećete složiti sa svim sugestijama svog partnera. Ipak, uvažite mišljenje, posmatrajte stambeni prostor i njegovo okruženje iz druge perspektive i naći ćete kompromisno rešenje.

Setite se, iako je važno izabrati lep stan, još bitnije je da on bude funkcionalan i da u njemu stvarate divne zajedničke uspomene.

Budite strpljivi i otvoreni za promene

Možda nećete uvek lako doći do kompromisa i rešenja koje ispunjava očekivanja i želje obe strane. Strpljenje i spremnost da prihvatite drugačije mišljenje su tajne savršenog braka i “dragoceni alati” koji od stana prave dom. Zajedništvo počinje onog trenutka kada usaglasite želje i sa uspehom iskombinujete potpuno različite stilove u dizajnu enterijera.

Ako ste oduvek zamišljali spavaću sobu kao prozračno belu prostoriju sa udobnim krevetom i baldahinom, a vaš partner želi da zidove oboji u plavo – problem je na pomolu. Važnu lekciju o strpljenju i braku naučićete kad shvatite da je od belih ili plavih zidova mnogo bitnije da soba za mir i opuštanje ostane upravo to – soba za opuštanje.

Pronađite inspiraciju

Želite da živite u prostoru koji vas inspiriše, motiviše i u isto vreme poziva na odmor i uživanje? Dobra vest je da od svakog stana možete napraviti savršenu oazu za život udvoje. Ukoliko niste sigurni kakve boje, materijale i komade nameštaja oboje želite u svom domu, potražite inspiraciju na Internetu. Na društvenim mrežama poput Fejsbuka, Instagrama i Pinteresta postoji mnogo inspirativnih stranica i predloga profesionalnih dizajnera enterijera koji vam mogu poslužiti za osnovnu ideju.

Idite korak dalje, pa sa partnerom napravite tablu na Pinterestu i tu “kačite” sve što vam se dopada, Možete napraviti i dve table, pa uporediti stilove i afinitete i izabrati ono što se oboma sviđa.

Pronađite načine da objedinite stilove

Veliki ste ljubitelj boho stila, dok vaš partner više naginje ka minimalizmu ili industrijskom stilu enterijera? Pokušajte da potražite komade nameštaja modernog oblika, ali od prirodnih materijala – poput drveta, kože i metala, koji će zadoljiti zajednički ukus. Premda deluje kao nepomirljiva razlika u stilovima, uvek postoji način da se želje usklade a da prostor izgleda lepo. Primera radi, glamurozni stil i minimalizam mogu se iskombinovati tako što ćete se držati neutralne palete boja, ali uključiti šik materijale poput somota i zlata.

Mešanje, podudaranje i spajanje čak i najsuprotnijih stilova može biti dobar povod za zajedničku zabavu umesto za sukob. Pronađite ono što vam se oboma dopada i igrajte se!

Angažujte profesionalnog dizajnera

Nekim parovima usaglašavanje ideja ide teško. Ako se sukobljavate oko najsitnijih detalja kao što je izbor stočića za kafu ili kupovina lampe za spavaću sobu, možda je pametnije da angažujete profesionalca.

Zapravo, idealan način da pronađete zlatnu sredinu jeste da uposlite dizajnera enterijera. Dizajner može da kreira nekoliko sjajnih predloga skladnog životnog prostora. Uvažavajući vaše sugestije i želje, pravi savršenu kombinaciju stilova koje preferirate.

Napravite plan budžeta

Za kraj smo ostavili jedan od najznačajnijih saveta za parove koji su rešili da žive zajedno. U pitanju su finansije. Zajednički život podrazumeva donošenje odluka u paru, a to se naravno tiče i upravljanja finansijama. Kupovina stana i uređenje mesta za stanovanje je na izvestan način i ozbiljan test koji pokazuje koliko dobro par funkcioniše u finansijskoj sferi.

Veoma je važno da sa partnerom dogovorite do detalja u koje elemente želite da uložite. Ukoliko kupite stari stan kome treba renoviranje, šta ćete adaptirati prvo – podove, stolariju ili pločice u kupatilu? Da li postoji način da završite sve poslove i da ne potrošite bogatstvo?

Da biste izbegli bilo kakva finansijska iznenađenja, zacrtajte glavni budžet za uređenje vašeg novog prostora – i dosledno se njega držite. Ako je vaša sofa iz snova preskupa, nemojte je kupiti nauštrb kvalitetnog šporeta. Umesto toga, napravite plan kako da, na primer, za godinu dana kupite istu sofu, a dotad na njeno mesto postavite neki jeftiniji komad nameštaja.

Na kraju, useljenje u prvi zajednički stan pored svih izazova i kompromisa može biti odličan način za istraživanje. Pronađite nove metode da uskladite dizajnerske trendove. Razmišljajte van okvira i iskoristite uređenje životnog prostora kao izgovor da promenite životni stil i navike.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas