Kupovina kućnih aparata – saveti za mlade parove

Svi ti poznati brendovi, zbunjujuće etikete koje ne razumete, saveti rodbine i ograničavajući budžet… Ako ste mladi par koji tek započinje zajednički život u novom stanu, onda sigurno znate koliko je stresno opremiti dom i pronaći efikasne, kvalitetne i pristupačne uređaje.

Kupovina kućnih aparata neće predstavljati problem ako ste unapred jasno definisali koji uređaji i kakve njihove karakteristike su potrebne da zadovolje navike vašeg domaćinstva. Evo liste kućnih aparata neophodnih za život u novom stanu, kao i uputstva kako da napravite pravi izbor.

Veliki kućni uređaji

Kao svaki par na početku zajedničkog života, sigurno je da želite da sve u vašem domu bude i lepo i praktično. Kupovina kompletne bele tehnike iziskuje dosta novca, ali uz pametan odabir i dobro planiranje moguće je opremiti čitav dom bez stresa i suvišnih troškova. Na spisak prvo stavite: veš mašinu, frižider, šporet i mašinu za pranje posuđa.

Veš mašina – neophodnost u savremenom domu

Imati mašinu za pranje veša nekad se smatralo luksuzom, a sada je neophodnost! U proseku, svaka porodica godišnje opere veša za 270 punih mašina, što samo dokazuje visoku funkcionalnost ovog uređaja.

Život u dvoje znači i duplo više odeće, bračnih posteljina i peškira. Veš mašina stvorena je da nam olakša život i zato birajte onu koja je jednostavna za rukovanje, a pritom štedi energiju i novac. Pre kupovine obavezno razmotrite da li vam je bitna veličina bubnja, dimenzije same mašine i nivo buke koju stvara prilikom rada.

Uvek obratite pažnju na broj programa koji mašina ima, jer će vam veći broj programa omogućiti više opcija i pranje različitih materijala na različitim temperaturama, i tako skratiti vreme pranja. Gotovo svaki brend nudi svoje modele sa ovakvim karakteristikama, a da li će vaš izbor biti, na primer, Candy veš mašina, Bosch, Gorenje ili bilo koji drugi proizvođač, to je već stvar vašeg poverenja prema određenoj robnoj marki.

Frižider – centar moderne kuhinje

Frižider je nesumnjivo centralni uređaj svake kuhinje. Pored visokog kvaliteta i funkcionalnosti, frižider modernog doba mora imati i lep dizajn. Na tržištu su trenutno najzastupljeniji side by side i kombinovani frižideri.

Dimenzije i kapacitet frižidera zavise od broja članova vašeg domaćinstva. Ukoliko planirate proširenje porodice, nije loše uložiti u side by side frižidere, odnosno frižidere sa dva krila. Ali, ako vam prostor u stanu to ne dozvoljava, kombinovani frižideri su najbolje rešenje. Veoma su praktični, pogotovo za male kuhinje, jer u jednom proizvodu imate i frižider i zamrzivač.

Obratite pažnju i da frižider ima “No frost” tehnologiju, jer u ovom slučaju nećete morati da odleđujete zamrzivač pri čišćenju, i još bitnije – zaleđene namirnice neće menjati ukus i strukturu.

Šporet – Brza i laka priprema obroka za dvoje

Električni šporet ili šporet na plin? Šporet sa ravnom ili indukcijskom pločom? Izbor zavisi od vaših navika, potreba, ali i prioriteta.

Klasični električni šporeti, sa četiri ringle, možda jesu nezahvalni za čišćenje, ali su jeftiniji za popravku. Takođe, obezbeđuju da se toplota iskoristi na najbolji način. Sa druge strane, šporeti sa ravnom pločom, pored elegantnog i modernog dizajna, imaju ploču koja se zagreva brže od klasičnih ringli. Međutim, kuvanje na ovim uređajima zahteva bolje posuđe i kvalitetnija sredstva za čišćenje.

Odlična opcija mogu da budu i kombinovani šporeti, koji uglavnom imaju dve električne i dve plinske ringle, sa rernom na električno napajanje. Ako ste skeptični prema plinskim šporetima zbog bojazni od curenja gasa, onda je izbor jednostavan – kupite šporet sa električnim napajanjem.

Ukoliko posedujete malu kuhinju u stanu, onda bi trebalo da razmislite o kupovini ugradne rerne i ploče za kuvanje, jer ovi uređaji se lako uklapaju sa ostalim elementima i samim tim najbolje su rešenje za skučene prostore.

Sudomašina – Za blistavo čisto posuđe

Šta mislite, koliko bračnih svađa je izbegnuto kupovinom mašine za pranje posuđa?

Pri odabiru sudomašine treba da uzmete u obzir koliko sudova inače perete i koliko često biste je koristili. To će vam pomoći da odredite koji kapacitet mašine za pranje sudova može zadovoljiti potrebe vašeg domaćinstva. Na domaćem tržištu u ponudi postoje sudomašine za 6, 9, 10, pa i 15 i više kompleta.

Ukoliko, na primer, očekujete bebu, veoma je važan fleksibilan aranžman korpi i polica, kako bi stale sve flašice i šerpice za hranjenje. Osim toga, važno je napomenuti da se preporučuje pranje dečjeg posuđa u mašini, zbog ubijanja bakterija i potpune sterilizacije.

Treba da znate i kolika je očekivana potrošnja modela sudomašine koja vam se dopada. Mašina za pranje posuđa se, osim uštede vremena, kupuje i zbog smanjene potrošnje vode i električne energije. Birajte mašine renomiranih proizvođača, poput Candy sudomašina, koje nude modele sa A+, A++ ili A+++ energetskim razredima.

Mali kućni aparati

Nakon što ste opremili dom velikim kućnim uređajima, vreme je da razmislite i o malim uređajima koji život znače! Evo i liste malih kućnih aparata koji će vam sigurno olakšati svakodnevnicu.

Usisivač – Za besprekorno čist dom

Usisivač je, bez ikakve sumnje, jedan od najkorisnijih kućnih aparata, jer na brz način čisti svu prašinu i ostalu prljavštinu sa svih površina. Obavezno je da proverite snagu usisivača, filtere koje poseduje, da li i kakve kese koristi određeni model uređaja. Takodje, vaš izbor treba da zavisi i od vrste podova u vašem stanu.

Uspravni usisivači su idealni za čišćenje velikih površina, usisivači sa posudom su izuzetno praktični za usisavanje stepenica i delova ispod nameštaja, dok je robot usisivač namenjen domovima sa parketom.

Mali kuhinjski aparati

Od aparata za pravljenje galeta, mini krofni, kokica, pa do tostera, miksera i blendera, mali kućni aparati su velika pomoć u kuhinji. Ako ste ljubitelj kafe, onda obavezno razmislite i o kupovini aparata za espreso.

Stvoreni da dopune ugođaj i uštede vreme, ovakvi uređaji su pravi blagoslov za započinjanje zajedničkog života. Izbor treba da zavisi od toga šta biste najradije i najčešće koristili.

Televizor – tehnologija i zabava

Teško je zamisliti jedno moderno domaćinstvo koje ne poseduje TV uređaj. Postoji li nešto lepše od večeri kada se zajedno ušuškate i gledate film? Međutim, kako znati za koji model televizora vredi izdvojiti novac? Kako odabrati televizor po vašoj meri?

Kvalitet slike će sigurno odrediti cenu, ali i vaš izbor, zato obratite pažnju na rezoluciju. Ako niste zahtevan korisnik i uglavnom gledate samo TV program, HD ready rezolucija od 720p biće vam dovoljna. Full HD (1080p) pruža veću oštrinu slike i odličan je poklon za supruga koji voli igračke konzole i utakmice. UHD ili 4K je moderan standard koji može da vam pruži najveće moguće uživanje u neverovatnim detaljima filmova sa Netflixa, na primer.

Kupovina kućnih aparata neće predstavljati nervozu i stres ako unapred znate šta vam tačno treba. Kako se ovi uređaji koriste na dnevnom ili nedeljnom novou, bitno je da budu kvalitetni, da vam uštede vreme i učine vaš dom i čistim i funkcionalnim. Birajte kućne uređaje koji će svojim izgledom i karakteristikama ulepšati i olakšati zajednički život sa partnerom.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas