Uloga i dužnosti kume na venčanju – spremite se za važan zadatak

Da li vas je najbolja prijateljica obradovala pozivom da joj budete venčana kuma?

Ili ipak nastavljate dugu porodičnu tradiciju starog kumstva i na vas je red da se prihvatite ove važne uloge? 

U kojoj god situaciji da se nalazite – uloga kume na venčanju biće vam velika čast, ali i veoma odgovoran zadatak. Ukoliko se dobro pripremite i informišete, zaista možete uživati u svakom trenutku planiranja venčanja.

Zato smo za vas pripremili tekst koji će vas informisati se o ulogama i dužnostima kume na venčanju, ali i pre njega. Nastavite sa čitanjem i spremni odigrajte jednu od važnih životnih uloga!

 

Kakav poklon kuma treba da pripremi mladencima? 

Poklon za mladence jedna je od prvih stavki na koje treba da mislite kada se pripremate za veliki dan. Iako značajnu ulogu igra dogovor sa mladom, odnosno mladencima, ovde ćemo pomenuti još jednu stavku – šta tradicija nalaže. 

Budući da se naša zemlja može pohvaliti velikim brojem svadbenih običaja, ni uloga kume nije izostavljena sa ovog spiska, kao ni poklon koji ona treba da daruje mladencima. 

Jedan od novijih običaja vezuje se za bidermajer. Na dan venčanja, kuma bi trebalo da ima pripremljen drugi bidermajer koji mlada preuzima nakon popularnog “bacanja bidermajera”. 

Kupovina burmi je još zadatak koji je donedavno bio isključivo zaduženje kuma i kume, međutim, danas je ova tradicija stvar dogovora sa mladencima. Zato se pripremite da postavite ovo pitanje budućim mladencima. 

Dolazimo i do glavnog dara i pitanja koje zanima sve buduće kume: 

Šta bi trebalo da poklonite mladencima?

Budući da ste jedan od najvažnijih gostiju na venčanju, oko poklona bi trebalo da se potrudite. Naravno, ovo ne znači da je nužno da ispraznite novčanik, već da budete inovativni, kreativni i darujete mladencima poklon koji neće zaboraviti!

Predlažemo vam da razmotrite poklanjanje vaučera za vikend putovanje, ručno rađen komad nameštaja, dekoracije za novi dom i slično. Takođe, o odabiru glavnog poklona možete razgovarati sa mladencima, te im pokloniti nešto što će im zaista koristiti, a kako biste doprineli iznenađenju, dar upotpunite sitnicom koja će ih oduševiti.

To može biti album sa slikama, kutija sa sitnicama koje beleže njihovu vezu, set posteljine, ručno rađeni bademantili i slično. Uz malo truda, široki osmeh na licu mladenaca neće izostati!

Dužnosti kume pre venčanja – dogovor kumstvo gradi

Svako od nas ima svoju viziju venčanja, pa tako i same pripreme ovog važnog događaja. Zato je dobra komunikacija sa mladencima ključ za sjajno isplanirano venčanje. Neka od pitanja koja treba da postavite budućoj mladi tiču se ideja koje ona ima za ovaj važan dan, kako želi da izgleda, koja je vaša uloga tog dana i šta bi želela da uradite pre toga.

Povrh svega – važno je da vašoj prijateljici, budućoj kumi, budete uvek dostupni kako tokom pripreme, tako i tokom samog događaja. Izuzev dogovora koji napravite, potrudite se da uvek imate “keca u rukavu”. Obradujte mladu sitnicama koje stavljaju osmeh na lice i sasvim sigurno olakšavaju stresne situacije koje nisu retkost tokom pripreme venčanja. 

Ne zaboravite da budete uz nju prilikom biranja venčanice, cipela, šminke, frizure i uvek budite pripremljene da date korisne savete koji će umiriti buduću mladu i učiniti da priprema venčanja bude pravi užitak. 

Devojačko veče – organizujte nezaboravnu proslavu

Jedna od glavnih zaduženja kume pre venčanja je naravno organizacija devojačke večeri. Ovaj relativno nov običaj na našim prostorima, brzo je našao svoje mesto u planovima za venčanja širom Srbije. 

Organizacija devojačke večeri je odgovaran zadatak, te na taj način treba i da mu pristupite. Vaš zadatak je da isplanirate proslavu po meri mlade, tako da čitav dan ili veče provedete u zabavi, u krugu bliskih prijateljica. 

U zavisnosti od ukusa vaše buduće kume, ovaj događaj može da bude obeležen u intimnoj atmosferi kod kuće, ali isto tako možete organizovati i dnevnu žurku pored bazena, izlazak u klub ili uživanje u čarima prirode i etno sela. 

Izbora je mnogo, a vaša kreativnost igra glavnu ulogu prilikom planiranja ove zabavne ceremonije, te je važno da na vreme krenete u traganje za idejama i detaljno planiranje!

Uloga kume na dan venčanja – budite mladina desna ruka

Došao je taj dan – šta sada? 

Pre svega, važno je da budete smirene. Poslednja stvar koja uzbuđenoj mladoj treba je nervozna kuma!

Uloga kume na venčanju je nezamenjiva. Ona je mladina “desna ruka” i stub na koji uvek može da se osloni, zato se potrudite da budete zaista čvrst stub. 

Prvi zadatak koji vas očekuje jeste učešće na cerominijama kod matičara i u crkvi. Tom prilikom uvek se nalazite iza mladenaca, blizu kuma i pratite uputstva koje vam sveštenik, odnosno matičar daju. 

Nakon toga sledi zabavnije, ali i izazovnije zaduženje. U prostoru gde se odigrava zabava, kuma je zadužena za dobar provod svih gostiju, podizanje i održavanje atmosfere. Tu je da mladi pomogne oko sitnica kao što su popravljanje šminke i presvlačenje u komforniju svečanu odeću. Kuma je uvek tu da zna odgovore na gotovo sva pitanja i drži sve konce u svojim rukama. 

Ipak je ovo najvažniji dan u životu mladenaca, te je na njima jedino da se opuste i uživaju u trenucima koje će pamtiti celog života. 

Nadamo se da vas je naš tekst pripremio za važnu ulogu koja vas očekuje i da ste sada spremni da budete nezamenjivi faktor u organizaciji venčanja, te svojim učešćem olakšate mladi i mladoženji sve zadatke koji ih čekaju!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas