Subvencije opštine za samozapošljavanje dobilo 23 Malozvorničana

Zahvaljujući merama koje sprovodi lokalna samouprava, nezaposlenost u opštini Mali Zvornik je u konstantnom opadanju.

U odnosu na oktobar 2020. godine broj nezaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici manji je za 5 posto, dok je u proteklih 7 godina smanjen za oko 40 procenata.

Navedene podatke predsednik opštine, Zoran Jevtić, saopštio je u utorak, 19. oktobra, prilikom uručenja novih 9 ugovora o subvencijama za samozapošljavanje.

Budućim preduzetnicima ugovore o korišćenju bespovratnih sredstava opštine za samozapošljavanje Jevtić je uručio zajedno sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), Zoranom Martinovićem, direktorom filijale NSZ iz Loznice, Zoranom Milovanovićem i predsednikom Skupštine opštine Radovanom Tadićem.

On je naveo da je priliku da otpočne sopstveni posao, uz podršku lokalne samouprave, u tekućoj godini dobilo ukupno 23 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Malom Zvorniku, za šta je iz budžeta opštine izdvojeno oko 3.000.000 dinara.

Prema njegovim rečima, opština Mali Zvornik nastaviće da ulaže u zapošljavanje.

Broj nezaposlenih od 2014. do 2021. godine smanjen je sa 2600 na 1600, a cilj je da bude ispod 1000, odnosno da među nezaposlenima budu samo oni kojima posao nije potreban ili iz nekog razloga ne žele da rade.

Jevtić je naveo da je opština Mali Zvornik 3. među malim opštinama u Srbiji u razvoju preduzetništva i da će mere koje sprovodi na planu zapošljavanja doprineti daljem razvoju ovog sektora.

Predsednik opštine Mali Zvornik rekao je da je lokalna samouprava prilikom kreiranja budžeta za 2022. godinu odustala od realizacije javnih radova, budući da lokalne firme iskazuju interesovanje za prijem novih radnika, među kojima i fabrika PVC stolarije „Bauwin Decor“ iz Brasine, koja najavljuje proširenje proizvodnje i traži novi prostor za rad.

Jevtić je dobitnicima subvencija za samozapošljavanje poželeo da uspešno razviju svoju poslovnu ideju i postanu poslodavci, odnosno da u svojoj firmi, osim sebe, uskoro zaposle još radnika.

Među korisnicima subvencija za samozapošljavanje ovog puta našli su se pretežno preduzetnici u oblasti građevinske struke, prevoznici, knjigovođe i frizeri.

Uspeh u radu korisnicima subvencija za samozapošljavanje poželeo je i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

On je pohvalio opštinu Mali Zvornik za doprinos koji daje zapošljavanju, navodeći da je to istovremeno ulaganje u preduzetništvo i razvoj opštine.

On je takođe naveo podatak da je nezaposlenost u opštini u odnosu na isti period prošle godine smanjena za oko 5 posto, dok na nivou Republike smanjenje nezaposlenosti iznosi oko 3 posto, istakavši da je to veoma dobar rezulat, imajući u vidu problem pandemije zarazne bolesti Kovid – 19 sa kojima se suočavamo u poslednjih godinu i po dana.

On je konstatovao da je uprkos svemu zadržana stabilnost na tržištu rada u Srbiji i da je evidentan pad nezaposlenosti.

Država za podsticaj zapošljavanja izdvaja 5-6 milijardi dinara godišnje, dok lokalne samouprave daju između 800 miliona i 900 miliona dinara, navodeći da kada opštine izdvoje dinar za ove namene država daje još dinar.

Martinović je pozvao opštinu Mali Zvornik i ostale lokalne samouprave da nastave da izdvajaju sredstva za zapošljavanje i udruženo sa državom i Nacionalnom službom za zapošljavanje doprinesu smanjenju nezaposlenosti.

Ljiljana Ristanović

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas