Prvi jubilej Muzeja jezika i pisma

Izložbom „Pisanje, štampanje, digitalizacija – promene zajednica i zamišljanja“, autorke Ane Čugurović, Muzej jezika i pisma u Tršiću obeležava danas i sutra deset godina postojanja.
Ovaj kultgurni događaj privukao je širu pažnju javnosti, pa su se u vreme otvaranja izložbe, koje je pripalo dr Branku Zlatkoviću, višem naučnom saradniku Instituta za književnost i umetnost, posetioci smenjivali iz minuta u minut, odajući tako svoju proivrženost Vukovom naumu i našem pismu.
Prema rečima doktora Branka Zlatkovića, ova izložba prikazuje tri važne promene u istoriji naše jezikoslovije. One su promenile celokupno društvo i na različite načine širile zajedništvo i stvarale nove i drugačije veze među ljudima što se, iz ove perspektive, završava erom digitalizacije.
Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić kaže da je za sve nas veliki ponos ova „kuća kulture“ čijem je podizanju prisustvovao i pre deset godina kada je nastajao ovakav muzej.
– U režiji ovog muzeja organizovane su izložbe u mnogim gradovima Srbije i svetskim metropolama, Beču, Hamburgu, Frankfurtu, Moskvi, Minsku, Solunu, Ankari, Ljubljani i drugim gradovima. Ovaj muzej je ugostio i druge izlagače i muzeje, organizovao radionice „Vuk i zvuk“, letnje jezičke škole i slične. Kao što se zgrada naslanja na temelj, tako se i narod naslanja na jezik, neodvojivo, i ma gde bili prema jeziku se moramo odnositi kao nečem ličnom, bez obzira na prilike i mesta gde se nalazimo, kaže Ljubinko Đokić i podseća na reči našeg nobelovca Ive Andrića „da je jezik živa snaga i jedne kulture i jednog naroda, a Bloh je rekao da su tri narodne svetinje upravo, jezik, zakoni i običaji.
Mi smo, kako je naveo, ovde u Tršiću, osim Muzeja jezika i pisma, izgradili i prelep Naučno obrazovni kulturni centar gde mladi i svi drugi, koji žele da proučavaju naš jezik i kulturu, imaju za to dobre uslove i široke mogućnosti“, rekao je pomoćnik gradonačelnika.
Prema rečima direktorke Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici, Snežane Nešković Simić, Dani Muzeja jezika i pisma, nastavljaju se sutra onlajn predavanjem „Iz usta naroda u pero velikog pisca“, a reč je o kratkim govornim oblicima u „Znakovima pored puta“ Ive Andrića. Ovo zanimljivo predavanje se može pratiti putem zum (Zoom) platforme od sutrašnjeg podneva.
Muzej jezika i pisma u Tršiću nastoji da kroz interaktivan odnos sa posetiocima sačuva savremene navike govornika srpskog jezika na svim nivoima jezičke upotrebe i da ukaže na promene i uzroke promena u srpskom jeziku.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas