Zdravlje i lepota kose – otkrijte tajne nege spolja i iznutra

Kakva treba da bude pravilna nega kose da bi ona blistala i uvek bila savršena? Prenosimo vam par saveta koji vam mogu pomoći!

Možda često imate problem sa neukrotivom kosom koja nikako ni da poraste, ne izgleda zdravo i prosto stvara frustracije? Baš zato treba da znate da uz pravu negu to ne mora da bude tako! Evo nekih trikova za brigu o sebi koji će preporoditi vašu kosu.

 

Češljanje i masaža za brži rast kose

Kada se pozabavite poboljšanjem nege iznutra, obratite pažnju na korake da kosi pomognete i spolja, ali na pravi način.

Pre svega je važno češljanje koje ujedno služi i kao masaža skalpa, a time podstičete kosu na rast! Češljanje kose je najbolje činiti uvek pre pranja, jer pored toga što ćete je lakše oprati bez mršenja i kidanja, sva prirodna ulja sa vaše kože i vrhova vlasi se raspoređuju na celu dlaku. To je čini zdravom i otpornom na spoljašnje uticaje. Bez obzira što ćete kosu nakon toga oprati, ova ulja se upiju u vlasi i daju joj čvrstinu.

Masaža kože glave deluje na folikule u korenu dlake i pomaže da se dlaka razvija, i brže raste. Prosto češljanje četkom može biti masaža, a možete se poslužiti i posebnim silikonskim masažerima ili svojim prstima. Potrebno je svega par minuta masiranja svaki dan da pomogne da vam kosa blista.

Imamo još jednu tajnu koja govori o tome kako prirodno podstaći kosu na rast!

U pitanju je odabir kozmetike koja bi trebala da bude uvek na osnovu tipa vaše kose, bez štetnih sastojaka i na prirodnoj bazi. Ovakva kozmetika pomaže da kosa bude pre svega zdrava a samim tim i da brže raste!

Naučite koji šampon i regenerator su za vašu kosu

Znamo da se biranje kozmetike za negu kose uglavnom svodi na miris – jer ko ne želi da mu kosa miriše na vanilu ili kokos? Ipak, miris iako je važan, ne treba i ne sme da bude presudan, pre svega jer su neki parfemi veštački i mogu biti štetni. Dobar šampon i regenartor treba da birate pre svega na osnovu tipa vaše kose, problema koje možda imate i sastojaka koje sadrže.

Tako na primer ako imate suvu kosu, potrebna vam je kozmetika koja će sadržati i neka prirodna ulja koja će negovati kožu i vlasi na pravi način. Takođe je važno da ne sadrže jake sastojke poput veštačkih parfema ili konzervanasa koji mogu dodatno isušiti vlasi zbog čega će one pucati i opadati.

Za masniju kosu šampon i regenarator trebaju da budu jači, da deluju na lučenje sebuma iz kože glave i neguju vlasi na pravi način bez da ih dodatno maste. To znači da na primer ulja nisu poželjna, ali prirodni ekstrakti bilja koji utiču na “odmašćivanje” kože glave i vlasi su dobro došli! Moža mislite i da regenartor nije za masnu kosu jer obično daluje kao da se od njega kosa brže prlja i masti, ali nije tako. Potrebno je samo naći onaj koji odgovara, i opet najbolje da je prirodan, i bez ulja ili butera koji mogu doprineti mašćenju kose.

Koristite ih pravilno

Kada smo već kod šampona a pogotovo kod regenartora, važno je da znate da je manje u stvari više. Kada perete kosu, ukoliko ona nije duga, potrebno je šampona onoliko koliko stane u skupljen dlan. To je od prilike 10ak mililitara, koje ćete ravnomerno rasporediti i trlajnjem zapenušati na koži glave. Nije potrebno prati vlasi niže od 5 cm od glave, ali nije problem ni ako ih nasapunjate. Ono što je važno jeste da trljate i masirate kožu glave najmanje 3 do 5 minuta da bi šampon delovao i koža i kosa se temeljno oprali. Zatim kosu isperite 2 puta temeljno.

Kada koristite regenerator, dovoljna je vrlo mala količina koju nanosite na vlasi ali izbegavajte koren i kožu glave. Količina za srednje dugu kosu ne bi trebala da je veća od jedne kovanice od 5 dinara na vašem dlanu odnosno oko 5 ml. Nju rasporedite po dlanovima i zatim nanesite na kosu, počevši od krajeva pa negde do polovine vlasi. Ostavite da deluje par minuta i zatim konu ponovo isperite od korena ka krajevima. Veća količina regeneratora može doprineti lošijem stanju kose, jer je masti, oštećuje i može doći do prezasićenja sastojcima koje sadrži.

Pomozite kosi da sija – ali iznutra

Kako se to kosa neguje iznutra, kada znamo da se pere i tretira samo spolja? Verovali ili ne, vaša ishrana mnogo utiče na stanje vaše kose ali kože glave, i zato je važno da se i tu uvedu neke promene!

Pre svega treba da znate da se kosa sastoji uglavnom od proteina. To znači da ako malo korigujete ishranu i počnete da unosite više proteina vaša kosa će brzo dobiti sjaj koji zaslužuje. Malo više mesa različitih vrsta, jaja, mahunarke i riba su prava stvar za pojačanje proteina u organizmu. Ukoliko niste sigurni koje namirnice vam odgovaraju, možete proveriti putem testa intolerancije na hranu.

Uglavnom, pored proteina vašoj kosi je potreban i cink. Nedostatak cinka u organizmu može dovesti do slabe i ispucale kose koja se lako kida i teško neguje. Cink možete uneti u organizam kroz različito voće, zeleno povrće i salate, ili uz pomoć suplemenata vitamina i minerala.

Voda je ključna za hidriranje celog rganizma i cirkulisanje svih nutrijenata kroz celo telo pa i kosu. Zato je potrebno i da povećate unos vode u organizam i na taj način pospešite oporavak i zdravlje vaše kose iznutra!

Dodatni saveti za zdravu negovanu kosu

Znamo da je kosa jedna od najvažnijih stavki na našoj glavi, i kod muškaraca i kod žena i može biti i zvor nezadovoljstva ili niskog samopouzdanja. Baš zato smo izdvojili još neke zlata vredne savete koji mogu pomoći da vaša kosa bude zdrava i lepa:

Češljajte kosu samo kada je suva

Kada češljate mokru kosu ona lakše puca i kida se jer je slepljenja i čvorovi se dodatno upetljaju. Zato kosu češljajte pre pranja i tek nakon sušenja. Takođe je dovoljno češljati se jednom do 2 puta u toku dana.

Sušenje kose treba da bude na što manjoj temperaturi, zato uvek počnite da je sušite na nižim stupnjevima, pa polako pojačavajte ako morate. Najbolje je kosu sušiti na vazduhu, bez fena, ali znamo da to nije uvek moguće, pa se trudite da baš nije vreo vazduh u pitanju.

Redovno šišajte kosu

Šišanje nije tu samo da skratite kosu jer je previše porasla ili da promenite frizuru. Šišanje treba da bude redovna obaveza makar jednom u svaka 3 meseca, da bi se skinuli oštećeni krajevi i ispucali delovi vlasi. Češćim šišanjem krajeva, vi kosi dajete podsticaj da raste i izgleda zdravo, bez rascvetalih i umršenih delova.

Pranje kose

Pranje kose ne treba da bude češće od jednom dnevno, mada bi najbolje bilo jednom u 3 dana, a kako neki stručnjaci kažu jednom nedeljno je sasvim u redu. Naravno, sve zavisi od tipa kose, jer ako se brzo prlja, nećete moći dočekati 3 dana a da ona ne izgleda kao slepljeni nered. Ipak, nije preporučljivo prati kosu više od 1 dnevno, jer može doći do oštećnja kože glave, a i same kose.

Nega kose je važna, ali ne bilo čim i ne bilo kad, i kada je ona kako treba, i kosa će pokazati napredak i sjaj koji zaslužujete!

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas