Voda u Donjoj Borini zagađena antimonom

bez-vodeU Donjoj Borini kod Malog Zvornika voda nije pogodna za piće, spremanje hrane, napajanje stoke i zalivanje, zbog povišene koncentracije teških metala u lokalnom vodovodu.

Opštinski štab za vanredne situacije Mali Zvornik saopštio je da je kvalitet vode ispitivao Zavod za javno zdravlje u Šapcu, a da su analize uzoraka vode, uzete sa izvorišta „Zavorje“ i u školi u Donjoj Borini, pokazale povišene vrednosti antimona.

U informaciji o kvalitetu vode u Donjoj Borini, koji je ispitivao Zavod za javno zdravlje iz Šapca, navedeno je da su analize uzoraka vode uzetih sa izvorišta „Zavorje“ i „Mlakva“, pokazale povišene vrednosti antimona. Kako bi se sa sigurnošću znalo da je stanovništvo u Donjoj Borini upoznato sa činjenicom da voda iz vodovoda nije za upotrebu, svakom domaćinstvu u tom selu pojedinačno će biti dostavljena informacija o kvalitetu vode i zabrani korišćenja.

Do okončanja izgradnje vodovoda za Donju Borinu i priključenja tog sela na gradsku vodovodnu mrežu, JKP „Drina“ Mali Zvornik svakodnevno će za stanovništvo obezbeđivati dovoljne količine vode iz cisterne i flaširane vode.

Izvorište „Zavorje“, u kojem je utvrđena povišena koncentracija teških metala, nalazi se na teritoriji mesne zajednice Zajača, u kojoj je i istoimeni rudnik atimona.

Mali Zvornik je jedna od najugroženijih opština od majskih poplava, gde je još uvek na snazi vanredna situacija.

Izvori: malizvornik.rs / RTS

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas