Tunis – kapija Afrike i biser Mediterana

Kao jedna od najzanimljivijih destinacija za odmor, Tunis se smatra idealnim mestom za letovanje i izležavanje na plaži. Međutim, iako se zaista može pohvaliti kristalno čistim vodama i uređenim obalama, ova egzotična afrička zemlja ima mnogo više da ponudi turistima. 

Sa simpatičnim nadimkom „kapija Afrike“, Tunis je istinski ono najintrigantnije od Crnog kontinenta u malom. U gradovima postoje uličice sa kućama pestelnih fasada i brojne živopisne pijace koje možete istraživati. Na periferiji i u ruralnim predelima otkrićete razne ruševine, dok se na jugu nalazi ogromno pustinjsko prostranstvo Sahare sa širokim dinama, krševitim planinama i skrivenim oazama punim palmi.

Putovanje u Tunis može vam otkriti neke od najlepših plaža Mediterana, ali i tragove Rimske civilizacije i arapskih imperija u vidu autentične arhitekture. Nakon obilaska brojnih kulturnoistorijskih znamenitosti uvek se možete vratiti na plažu i uživati na suncu.

Otkrijte gde da idete i šta da vidite u ovoj raznolikoj zemlji uz našu listu najboljih turističkih atrakcija i mesta za posetu u Tunisu.

Hodnicima drevnih Rimljana – amfiteatar El Džem

Najveća istorijska turistička atrakcija Tunisa je ogromni amfiteatar El Džem, koji je nekada u doba Rimljana bio arena gladijatorskih borbi. Čak i za turiste koji dolaze samo zbog odmora na suncu i uživanja na moru, obilazak ove znamenitosti je obavezan. Mesto je pod UNESKO zaštitom, a nalzi se na pola puta između Susa i Sfaksa, gde se impresivno uzdiže iznad sušne ravnice.

Lutanje ispod lukova amfiteatra, a onda i podzemnim prolazima i ćelijama ispod arene upoznaće vas na autentičan način sa moćnim uticajima koje je Rimsko carstvo imalo širom ove zemlje. Turisti mogu da se popnu na najviše nivoe gledališta i da zamišljaju sve te bitke koje su se na pozornici odvijale. Isto tako, poseban je doživljaj hodati hodnicima ispod arene, baš kao što su to u davna vremena činili gladijatori. Inače, ova rimska relikvija je neverovatno dobro očuvana i jedan od najboljih primera arhitekture amfiteatra koji je ostao u svetu.

Tragovi Kartagine – drevne ruševine Feničana

Nekada glavni rival Rima, Kartagina je bila prestonica moreplovaca Feničana, zauvek upamćena u Punskim ratovima. Ruševine ovog drevnog grada sada se nalaze pored mora, u predgrađu grada Tunisa, gde opominju da se čak i najveći gradovi mogu pretvoriti u ruine. Za razliku od Efesa u Turskoj, koji je izuzetno očuvan, na Kartagini se zaista vide surovi tragovi „zuba vremena“. Međutim, ovi ostaci su istorijski veoma važni, na listi su svetske baštine UNESCO-a, te svaki turista i ljubitelj istorije koji je zainteresovan za drevnu prošlost Severne Afrike ne bi trebalo da propusti njihov obilazak.

Mnogi hoteli organizuju izlete do Kartagine, a zahvaljujući dobroj železničkoj mreži možete lako i u sopstvenoj režiji doći do ruševina. Iskrcajte se na stanici Kartagina-Hanibal i možete prošetati stazama najpoznatijih ruševina u ovom delu zemlje.

Nacionalni muzej Bardo – uživajte u predivnoj kolekciji mozaika

Čak i ako niste ljubitelj muzeja, teško da ćete ostati ravnodušni kada kročite u Nacionalni muzej Bardo u prestonici Tunisa i ugledate prelepe mozaike koji su u njemu izloženi. Bez svake sumnje, ovo je jedan od najboljih muzeja u Severnoj Africi i u njemu se nalazi jedna od najvažnijih svetskih kolekcija mozaika.

Nakon obimnog i detaljnog renoviranja i ponovnog uređenja eksponata, muzej je nedavn ponov otvoren za posetioce. Vrhunac posete je za većinu turista obilazak kolekcije mozaika koja prikazuje blistavu i kompleksnu umetnost rimskog i vizantijskog doba.

Sidi Bou Said – umetničko predgrađe Tunisa

Prema mišljenju travel influensera i brojnih svetskih časopisa posvećenih putovanjima, Sidi Bou Said je selo kao sa razglednice ili nekog umetničkog platna. Fotogenično, simpatično i „slatko“, ovo seoce decenijama zauzima zapaženo mesto među umetnicima. Bele uličice, okviri prozora od kovanog gvožđa i šarena i plava vrata su arhitektura tuniskog sela u svom najboljem izdanju.

 Sa mediteranskom pozadinom, Sidi Bou Said je primer idiličnog tuniskog raja. No, ako želite izbeći vrevu i gužvu, najbolje je da se uputite u ranim jutarnjim satima da fotoaparatom napravite prelepe fotografije. Treba napomenuti da je ovo idealno mesto da provedete lenjo popodne, jednostavno upijajući opuštenu atmosferu. Možete se malo prepustiti i svom porivu da kupujete, jer ima mnogo lokalnih zanatskih radnji i tezgi raznovrsnih rukotvorina.

Kajruan – čarobno ogledalo arapske arhitekture 

Sa mnoštvom džamija, medresa i grobnica, Kajruan zaista predstavlja inspirativno mesto za posetu. Arapska arhitektura u ovom gradu je impresivna – odakle god da pogledate horizont će presecati minareti i glomazne kupole. No, verovatno je najlepši deo Kajruana njegov stari kvart. Sa uskim uličicama nalik lavirintu, duž kojih su poređane šarene i gotovo ruinirane kuće, stari grad ima očaravajuću atmosferu mesta izgubljenog u vremenu.

Inače, grad je poznat u celom Tunisu po tradicinalnom pravljenju tepiha, pa možete samo pretpostaviti koliko je raskošan i širok asortiman ćilima na tezgama i u prodavnicama.

Sus – raj za odmor i kupovinu

Sus je je jedno od najpopularnijih letovališta u Tunisu, jer predstavlja savršen spoj prelepih plaža i istorijskih i kulturnih atrakcija. Ovaj drevni primorski grad ima specifičan šarm, koji se podjednako prepoznaje i u njegovom kulturnom kvartu Medina i u plažnom pregrađu Port el Kantuj. Provedite dan na suncu i pesku ili se uputite u obilazak mnogobrojnih znamenitosti, kroz mrežu uličica sa belim kućicama i radnjama sa robom od kože, metala i keramike.

Ako prvi put planirate putovanje na sever Afrike, Sus je uobičajena preporuka turističkih agencija, jer predstavlja pravi uvod u čari Tunisa i idealno mesto za odmor.   

Sahara – pustinja koja ostavlja bez daha

Jedna od najboljih stvari koje možete doživeti na svom putovanju u Tunis je sasvim sigurno obilazak pustinje Sahare. Nepregledna polja peska će vas potpuno opčiniti, stoga se ne ustručavajte da se raspitate u svom hotelu o opcijama za izlete.

U zavisnosti od toga gde boravite, organizovane ture mogu trajati dva do četiri dana. Ako se opredelite za više noćenja u pustinji, izvesno je da ćete iskusiti pravu divljinu i ambijent ovog prirodnog čuda. U okviru obilaska Nacionalnog parka Jebil možete posetiti i oazu Ksar Ghilane, gde možete boraviti u tradicionalnim berberskim šatorima i uživati u gostoprimstvu drevnog naroda Berbera. Zapravo, poseta Sahari je jedan od najboljih načina da se doživi berberska kultura i način života.

Dobro je znati da u Tunis možete putovati avionom i otkriti sve lepote ove neobične zemlje. Sa obezbeđenim transferima od aerodroma do hotela, unapred isplaniranim izletima i danima za odmor, letovanje u Tunisu je zaista pametna odluka. Čudesna poput tepiha koji se u njoj izrađuju, ova severnoafrička zemlja će vam dugo ostati u sećanju.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas