Uspešno realizovano studijsko putovanje na inovativni preduzetnički kamp u Knić i poseta Naučno – tehnološkom parku u Beogradu

U okviru priprema za takmičenje za najbolji inovativni startap biznis plan, koje je zakazano za 14. decembar, u Malom Zvorniku, u organizaciji Centra za inovacije u oblasti zaštite životne sredine opštine Mali Zvornik, od 04. do 06. decembra uspešno je realizovano studijsko putovanje učesnika takmičenja u Knić, gde je, u okviru inovativnog kapma, održana trodnevna obuka o preduzetništvu, kao i poseta učesnika Naučno – tehnološkom parku u Beogradu, koja je upriličena u povratku sa kampa.
Učestvovalo je 11 srednjoškolaca iz Malog Zvornika (SRB) i Zvornika (RS – BiH), 6 učenika malozvorničke srednje škole i 5 učenika Tehničkog školskog centra iz Zvornika.
U okviru obuke održan je niz radionica i treninga na kojima su učesnici, uz podršku mentora, mogli da steknu dodatna znanja iz oblasti inovacija, preduzetništva, poznavanja tržišta, poslovnog umrežavanja, zaštite životne sredine, finansija i veština prezentovanja i iskoriste ih za oblikovanje i unapređenje svojih poslovnih ideja.
Kamp je počeo zanimljivim timskim duelom, u kojem su srednjoškolci iz Malog Zvornika i Zvornika predstavili svoje biznis ideje pred vršnjacima iz Rasinskog okruga, uključenim u program obuka o preduzetništvu koji realizuje Regionalni startap centar iz Kruševca.
Prezentacija biznis ideja održana je i u obrnutom smeru, pred Malozvorničanima od strane srednjoškolaca i studenata iz Kruševca, nakon čega su učenici jedni drugima ocenili poslovne modele.
Učesnici kampa u Kniću bili su u prilici i da saznaju više o zaštiti životne sredine i ulozi koju lokalna samouprava ima u ovoj oblasti.
Na temu „Zaštita životne sredine na lokalnom nivou“ govorila je Danica Batoćanin, saradnik za zaštitu životne sredine pri kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj (LER) opštine Trstenik.
Polaznicima je detaljno predstavnjen i koncept Cirkularne ekonomije, o čemu je govorila Gordana Rodić, predstavnica Ekološkog pokreta „Moravski orašak“ iz Trstenika.
Gost kampa bio je član Opštinskog veća opštine Knić, Goran Milosavljević, zadužen za oblast kulture i sporta, koji je učesnike pozdravio u ime lokalne samouprave u Kniću.
U povratku učesnika sa kampa upriličena je poseta Naučno – tehnološkom parku u Beogradu, u okviru koje je učenicima detaljno predstavljena ova institucija, koja pruža podršku startap i rastućim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.
Učenici su prilikom posete imali mogućnost da upoznaju neke od stanara NTP-a i informišu se o njihovom radu i iskustvima u pogledu rada i podrške koju imaju u okviru NTP-a Beograd.
Njima je, između ostalog, predstavljena pametna rukavica, inovacija koja pomaže slepim i slabovidim licima da lakše obave svakodnevne aktivnosti.
Učenici su u okviru obilaska NTP-a posetili i kompaniju Meter&Control, koja se bavi proizvodnjom integrisanih i modularnih pametnih brojila, koncentratora podataka, modula, AMI softvera i HES softvera i prva je privatna kompanija u Srbiji koja je postala ovlašćeno telo za verifikaciju električnih brojila.
Aktivnosti Centra za inovacije u Malom Zvorniku, koji funkcioniše u sastavu Opštinske uprave Mali Zvornik, u 2022. godini omogućio je Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas