Saveti kako da samostalno organizujete odmor

Samostalno ogranizovanje i planiranje putovanja često zna da iscrpi vašu energiju, ali takođe i iziskuje vremena i živaca. Ako ste osoba koja voli da je sve unapred organizovano i isplanirano do detalja, ovaj posao koji je pred vama nije lagan.

Kako bi izbegli živce i uštedeli vreme, mnogi se odlučuju da tu organizaciju umesto njih uradi turistička agencija. Ali, ako niste od osoba koje stvari prepuštaju u ruke drugih, onda imate veliku odgovornost.

Morate da razmišljate o destinaciji, kalkulaciji budžeta, datumu leta ukoliko idete avionom, da razmišljate o pakovanju i o još milion stvari koje se vezuju za putovanje. 

A avionski let povlači mnogo dodatnih stvari, dolazak ranije na aerodrom, čekiranje, a ukoliko niste iz Beograda, a dolazite svojim vozilom, morate da saznate i koja je cena parkiranja na beogradskom aerodromu kako biste imali pred vama sve moguće rashode koje nosi vaše putovanje.

Baš iz tog razloga, što razumemo kakav stres nosi planiranje odmora, u nastavku smo pripremili nekoliko saveta i smernica kojih se trebate pridržavati kako bi lakše postigli sve obaveze oko ove organizacije.

Odakle početi sa organizacijom putovanja?

Bilo bi poželjno da pre početka organizovanja vašeg putovanja, izaberete lokaciju i vremenski period u kom ćete putovati na vaš zasluženi odmor

Ali, ni to nije nužno. Nekada destinacija i period odmora mogu da se prilagode i trenutnoj ponudi cena avionskih karata i rezervacija smeštaja, tako da, nije ni nužno da se odmah odlučite gde i kad će vaš odmor biti. 

Pronalazak povoljne avio karte

Ukoliko letite avionom, potrebno je da prethodno dobro istražite ponude letova i aviokompanija. Postoje aerodromi na kojima aviokompanije nemaju velike troškove, te su i avionske karte sa polascima sa tih aeodroma mnogo povoljnije. 

Na primer, dešava se da su karte za  letove sa polascima iz Budimpešte, Temišvara ili Niša čak, prilično povoljnije nego letovi sa polascima iz Beograda.

Često se dešava da nema slobodnih letova za vašu željenu destinaciju u onim vremenskim periodima kada ste vi planirali odmor, te je zbog toga bolje da možda prilikom rezervisanja leta, vaš odmor fleksibilan.

Možda je povoljnije za vaš budžet da vaše slobodne dane ravnate po povoljnim avionskim kartama, a ne obrnuto, osim ako ne može drugačije. 

A na raspolaganju su vam i Low cost avio kompanije koje nude poprilično pvoljne karte, ali ukoliko se odlučite za njih morate biti spremni na jedno ograničenje. Možete da ponesete samo mali ranac ili manju torbu koja može da stane ispod sedišta.

Ukoliko vam je potreban veći prtljag, on se naplaćuje dodatno, i vrlo često doplata tog prtljaga bude skuplja nego sam iznos avionske karte.

Ukoliko se pak odlučite za ove low cost avione kompanije, nemojte da zaboravite da se čekirate online pre leta, jer ukoliko vam to promakne, moraćete dodatno platiti uslugu čekiranja na aerodromu.

Nadamo se da ćete uspešno pronaći povoljan let koji traje kratko i nema duga presedanja.

Potraga za smeštajem

Nakon što ste uspešno rezervisali karte za let, možete da tražite smeštaj gde ćete provesti vaš odmor. Ali, to nije uslovno, smeštaj možete da potražite i pre pronalaska leta, pa da karte tražite na osnovu smeštaja.

Na internetu postoji veliki broj sajtova i raznih aplikacija pomoću kojih možete vrlo jednostavno pronaći smeštaj, dok preko većine njih možete isti taj smeštaj i rezervisati. A u većinskom broju situacija, online rezervacije i online plaćanje može biti i povoljnije.

Sajtovi i aplikacije su vam u suštini pretraživači smeštaja koji vam nude opcije filtriranja i sortiranja smeštaja po željenim  kriterijumima. A za svaki smeštaj posebno možete da pogledate njegove karakteristike kako bi lako doneli odluku.

Za svaki smeštaj pažljivo pogledajte udaljenost od centra grada, tip smeštaja, fotografije, kao i, a možda i najbitnije, recenzije prethodnih posetilaca, ukoliko je to moguće.

Na osnovu utisaka prethodnih gostiju, najbolje ćete znati šta da očekuju i da li su smeštaj i usluga u stvari onakvi kakvi su vam online predstavljeni.

Napravite plan odmora

Rezervisali ste smeštaj i avionske karte i spremni ste za odmor koji vas očekuje. Sledeće što je poželjno da uradite jeste da se informišete o destinaciju koju ćete posetiti. 

Na internetu pronađite zanimljive lokacije i predloge mesta za turiste, kako ne biste propustili najzanimljvije turističke atrakcije.

Lokalni događaji

Ukoliko želite da na vašem letovanju obilazite manifestacije, izložbe ili bilo kakve događaje za koje su vam neophodne ulaznice, naš predlog je da kupovinu ulaznica obavite online.

Ovako ćete izbeći čekanje u redovima i uštedeti vreme kojeg nikad dosta dok ste na odmoru.

Prevoz

Bilo bi poželjno da se raspitate o transportu, da znate kako funkcioniše gradski prevoz, da li je taksi skup, da li se tamo bicikla koristi kao glavno prevozno sredstvo i slično.

Ukoliko se dobro raspitate, možete da uštedite na vašim rashodima.

Lokalna kultura

Ono što je takođe bitno jeste da poznajete lokalnu kulturu mesta u koje odlazite kako biste izbegli neprijatne sitacuje. Naravno, ne morate da budete upoznati sa svakim delom kulture i načina života, ali dovoljno je da poznajete neke ključne stvari. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete uživati u vašem pažljivo isplaniranom odmoru koji ste dugo čekali, a za još informacija i vesti pratite naš portal.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas