Šta se sve menja kada širite porodicu?

Dolazak prinove u porodicu sa sobom donosi velike promene, bez obzira da li je to vaše prvo dete, ili već imate jedno, a ono će sada dobiti brata ili sestru.

Mnogi misle da je roditeljima koji već imaju jedno dete mnogo lakše. Lakše jeste, ali ne možemo reći da ni oni nemaju poteškoće u planiranju novog perioda u svom životu. Sa prvim detetom su već iskusili kako je to imati dete, međutim, nikada nisu imali više njih o kojima treba da brinu.

Kada širite porodicu, počinje jedno potpuno novo poglavlje vašeg života. Potrebno je puno priprema i prilagođavanja, a ovaj period je često veoma težak i konfuzan. U nastavku teksta za vas smo pripremili nekoliko najbitnijih stavki na koje treba obratiti pažnju prilikom planiranja još jedne bebe.

Adekvatan prostor za stanovanje je najbitnija stavka

Ukoliko je došlo vreme da vaša porodica dočeka novog člana, prvo o čemu treba da razmislite jeste prostor za stanovanje. Procenite svoju trenutnu situaciju i promislite da li je ona odgovarajuća.

Gde trenutno živite i koliko su vaš stan ili kuća veliki? Sa kim živite, da li samo vaš supružnik i deca ako ih imate, ili živite zajedno sa širom porodicom? U odnosu na odgovore na ova pitanja razmislite da li će način života koji trenutno vodite odgovarati životu koji ćete imati kada vam se pridruži dete.

Takođe, razmislite o tome kako biste vi zapravo želeli da živite. Svako u svojoj glavi ima sliku idealnog porodičnog života. Međutim, idealan životni prostor za svaku savremenu porodicu podrazumeva pre svega stan koji je dovoljno velik za sve članove porodice, a da je pritom na pristupačnoj lokaciji. 

Pod pristupačnom lokacijom podrazumeva se da u blizini svog stana imate sve što vam je neophodno: market za svakodnevnu kupovinu, apoteku za iznenadne slučajeve, pet šop ukoliko imate kućnog ljubimca. Zatim vrtić i školu koji nisu mnogo daleko, kao i park u koji ćete moći da idete u šetnje.

Dobra organizacija je ključ lagodnog života

Već prilikom planiranja porodice dobro je da počnete da razmišljate o tome kako ćete se organizovati kako biste sebi olakšali svakodnevni život. Dobra organizacija je pola posla, a ovo se posebno odnosi na život sa decom.

Puno je obaveza u životu jednog roditelja, od svakodnevnih i uobičajenih aktivnosti poput nabavke, kuvanja i spremanja, do odvoženja dece u školu i na vannastavne aktivnosti. Iz tog razloga, dobra optimizacija vremena je ključ uspeha.

Prvo počnite sa planiranjem svakodnevnih obaveza. Razmislite kako bi vam više odgovaralo, da svakog dana na putu sa posla svraćate u nabavku, ili da jedan dan u nedelji odvojite za veliku nedeljnu kupovinu? Takođe, da li ćete imati priliku da spremate hranu svakog dana, ili ćete pak morati da kuvate danas za sutra?

Još jedna vrlo bitna stavka jeste podela posla između supružnika. Isplanirajte ko će decu voditi u vrtić i školu, a ko će ići po njih. Ko će odlaziti u nabavku, a ko će pripremati hranu. Na ovaj način olakšaćete jedno drugome svakodnevne obaveze.

Priprema dete na dolazak bate ili seke ne mora biti noćna mora

Ukoliko već imate dete, jedan od najvećih izazova biće kako pripremiti dete na dolazak novog člana porodice. Deca koja su već neko vreme živela kao jedinci obično teže prihvataju dolazak bebe u porodicu i to je ono što roditelje najviše brine.

Međutim, ova promena može teško pasti svakom detetu, bez obzira na njegov uzrast. Zato je bitno adekvatno ga pripremiti na dolazak bebe. Objasnite mu šta će se promeniti kada u vaš život uđe novi član porodice, kako i koje će biti njegove obaveze kao starijeg brata ili sestre.

Ono što je najvažnije jeste da celu situaciju predstavite u dobrom svetlu. Promene svima teško padaju, a pogotovo deci. Zato je od ključne važnosti pokazati detetu da se ništa neće promeniti nagore, već samo nabolje. Objasnite mu da će dobiti novog prijatelja za života, sa kojim će moći da se igra i deli lepa iskustva.

Takođe, spomenite mu da ono sada dobija važnu ulogu starijeg brata ili sestre, i da će se zajedno sa roditeljima brinuti o bebi. Na ovaj način vaše dete osećaće se važnim i odraslim, pa će mu zadatak lakše pasti.

Dolazak novog člana porodice je izazovno ali nezaboravno iskustvo. Nadamo se da smo vam ovim tekstom skrenuli pažnju na najbitnije stvari na koje treba da mislite, kao i da smo vam olakšali proces pripreme za prinovu.

Što se bolje organizujete, to će vam ovaj period lakše proći. Međutim, i pored dobre organizacije, uvek je moguće naići na neku nepredviđenu situaciju. Kada do toga dođe, nemojte puno da se nervirate i prigrlite situaciju kao deo novog iskustva.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas