Šta je organska hrana i koji je njen značaj u svakodnevnoj upotrebi?
Organska hrana je hrana koja je nastala u organskoj proizvodnji u kojoj nije dozvoljena upotreba pesticida, veštačkog đubriva i drugih štetnih materija. To znači da se ona odvija pod posebno kontrolisanim uslovima koji su zakonski regulisani kako bi se mogla klasifikovati kao takva.
Poznato je da zdrava hrana štiti naš organizam dok nezdrava hrana utiče ne samo na naše zdravlje već i na naše mentalno zdravlje pa tako loša ishrana može biti uzrok nastanka depresije, anksioznosti i drugih poremećaja.
Brojni organski proizvodi za bolju produktivnost i raspoloženje koji u sebi sadrže omega 3 masne kiseline, pokazali su se značajnim u smanjenju depresije kao i olakšavanju njenih simptoma.
Međutim, kada se pomene zdrava ishrana obično pomislimo na organsku hranu za koju znamo samo da je zdrava, ali da li zaista znamo šta je tačno organska ishrana?
U nastavku pročitajte više o tome šta je zapravo organska ishrana, kako se ona uzgaja i koji značaj ima na naš organizam i uopšte na naše zdravlje.
Šta je organska hrana?
Kao što smo maločas napomenuli, organska hrana uzgaja se u prirodnom okruženju u kojem nisu uključeni veštački dodaci poput pesticida, hemijskog đuriva, hormoni rasta i slične materije.
Hrana po ovako uzgajanom principu dobija poseban kvalitet a kao njeni glavni benefti u odnosu na konvencionalnu hranu navode se postojaniji ukus kao i bolji izgled ali i kvalitet proizvoda.
Potrošači se sve više odlučuju za ove proizvode ne samo jer iskazuju veću brigu za zdavlje već i jer se u organskoj proizvodnji dobrobit životinja posebno poštuje.
Organska proizvodnja podrazumeva dakle primenu svih prirodnih supstanci uz eliminisanje svakog stepena sintetičnih supstanci i sredstava.
Konzumiranje ovakve hrane ne samo da štitimo naš organizam od unosa štetnih supstanci, već i jačamo naš imunitet unosom svih vitamina i minerala koje iz ove hrane dobijamo. Ukoliko poželite da krenete drugim putem i počnete zdravije da se hranite, zdravi obroci i organska hrana je nešto što biste prvo trebali da uvrstite u svoju svakodnevnicu koja itekako može pozitivno uticati na vaše zdravlje!
Kako se uzgaja organska hrana?
Da bi se neka hrana klasifikovala kao organska, ona mora da ispuni određene uslove.
Te tako najpre da bi neko zemljište dobilo sertiikat za proizvodnju, ono mora biti lišeno svih štetnih materija, odnosno potrebno je da najmanje tri godine ne bude tretirano hemikalijama. Tek nakon što ispuni sve uslove, zemljište se smatra pogodnim za uzgoj organske hrane.
Đubrenje u organskoj proizvodnji je dozvoljeno ali samo upotrebom đubriva organskog porekla kako bi se održala ali i poboljšala plodnost zemljišta.
Prema pravilu, organska hrana treba da se uzgaja što dalje od auto-puteva, fabrika i to na propisanoj udaljenosti od svih mogućih zagađivača i štetnosti.
Takođe, zemlja na kojoj se uzgaja organska hrana ne sme se preterano tretirati odnosno zaoravati kako se ne bi skinuo gornji sloj koji je veoma bitan i značajan za biljke. Kada su u pitanju voćke, dovoljno je da ih pustite same da rastu, da ih redovno zalivate, i po potrebi orežete grane koje su suve i na taj način im jedino pomognete.
Kako da prepoznate organske proizvode?
Svaki organski proizvod, ukoliko je proizveden prema standardima organske proizvodnje i u skladu sa zakonom, mora imati oznaku odnosno nacionalni znak na vidljivom mestu na kojem će pisati “organski proizvod”.
Proizvodi sa oznakom poput bio, organsko, prirodno ne smatraju se organskim proizvodima, već samo proizvodi sa nacionalnim znakom koji je garant da je takav proizvod prošao kroz sve vrste kontrola.
Kako upotreba organskih proizvoda utiče na naše zdravlje?
Ubrzan tempo života i nedostatak vremena dovodi do toga da se ljudi sve češće hrane nezdravo, brzom hranom iz jednog jedinog razloga – jer nemaju vremena.
Da li se slažete da je to zaista tako ili im je ova rečenica samo dobar izgovor kako bi i dalje nastavili da se hrane nezdravo?
Činjenica je da je nezdrava hrana ukusna ali uz pomoć pojačivača ukusa i brojnih drugih štetnih aditiva koji itekako negativno utiču na naš organizam i na naše zdravlje.
Osim što je organska hrana zdravija za čoveka i ona je sa druge strane zdravija i po čitavu okolinu, baš iz razloga jer se tokom uzgoja organske hrane ne koriste pesticidi niti bilo koje druge štetne materije već isključivo organsko đubrivo.
Kako bismo sačuvali naše zdravlje, važno je da znamo šta unosimo u naš organizam. Našem telu, pored redovne fizičke aktivnosti, neophodan je optimalan unos vitamina, minerala, i svih hraniljivih materija koje upravo organska hrana pruža.
Kada je reč o benefitima organske hrane kao prva stavka navodi se to da unosom organske hrane sprečavamo unos svih štetnih materija koje bi uneli konvencionalnom hranom. Osim toga, smatra se da organska hrana ima i brojne druge zdravstvene benefite pa se tako navodi da konzumacija organske hrane smanjuje rizik od kancera, leukemija, tumora i sličnih oboljenja.
Nadamo se da vam je ovaj tekst bar malo pomogao i naveo da još jednom dobro razmislite o vašem zdravlju kao i onome što svakodnevno unosite u vaš organizam jer zdravlje nema cenu! Obezbedite vašem organizmu zdrave obroke, kvalitetan san ali i ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost!

