Predstavljamo vam benefite mlečnih proizvoda

Mlečni proizvodi svakodnevno se nađu na trpezama širom Srbije i svojom bogatom aromom doprinose ukusnim obrocima. 

Bilo da volite da popijete šolju jogurta uz doručak, da je vaš izbor sir, mleko ili drugi proizvod od mleka, sigurno je da želite da u svoj organizam unesete kvalitetne proizvode prijatnog ukusa. 

Proizvodi od mleka bogati su esencijalnim nutrijentima potrebnim za sveobuhvatno zdravlje organizma, zato je najbolje birati brendove koji su na tržištu decenijama. 

U Srbiji, Imlek je mlekara sa tradicijom koju podjednako cene i vole sve generacije, jer dugi niz godina doprinosi zdravlju porodice i na trpeze donesi kvalitetne proizvode od mleka, te porodične trenutke čini posebnim. 

Bilo da birate proizvode ove kompanije, ili je vaš izbor pao na drugu mlekaru, potrebno je da se upoznate sa benefitima mlečnih proizvoda. Tim povodom vam u narednim redovima dajemo odgovor na pitanje – zašto uvrstiti mlečne proizvode u ishranu. 

Zdravstveni benefiti mlečnih proizvoda – da li su proizvodi od mleka zdravi? 

Sigurni smo da ste više puta nailazili na oprečne informacije u vezi sa mlečnim proizvodima, kao na različite preporuke da li ih treba konzumirati. 

Kao i u slučaju drugih namirnica koje su svakodnevno na vašem meniju, ključ je u balansu. Izbalansirana ishrana i konzumiranje mlečnih proizvoda u odgovarajućim količinama doneće vam mnoštvo pozitivnih efekata. 

Koji vitamini i minerali se kriju u proizvodima od mleka?

Sigurno ste sa više strana čuli preporuke da deca treba da piju mleku.

Jeste li se pitali zašto je to tako? 

Mleko sadrži oko 28% preporučene dnevne doze kalcijuma koji je izuzetno značajan mineral za decu, ali i odraslu populaciju. Kalcijum učestvuje u izgradnji i jačanju kostiju, zaslužan je za lakšu pokretljivost mišića, funkcionisanje nervnog sistema, itd. 

Pored kalcijuma pomenućemo vitamin D koji je naš organizam sposoban da proizvodi samostalno ukoliko je izložen suncu. Međutim, sunčevim zracima izloženi smo tokom letnje sezone i to u određenom periodu. Usled poslovnih i privatnih obaveza, savremen čovek najveći deo vremena provede u zatvorenom prostoru. 

Malo je namirnica koje se mogu pohvaliti količinom vitamina D, a mlečni proizvodi su jedne od njih. U jednoj čaši mleka nalazi se čak 24% preporučene dnevne doze vitamina D3. 

Ovaj blagotvorni vitamin zaslužan je za pospešivanje resorpcije kalcijuma i fosfora i igra ključnu ulogu u odbrani organizma od bakterija i virusa, utiče na jačanje imuniteta, a samim tim i na celokupno zdravlje čoveka. 

Izuzev kalcijuma i vitamina D3 u jednoj čaši mleka smešteno je 26% preporučene dnevne doze vitamina B2, 22% preporučene doze fosfora i 10 % preporučene dnevne doze kalijuma. 

U ovom napitku blagog ukusa smešteni su i vitamin A, vitamini B1 i B6, selen, cink i magnezijum. 

Količine vitamina i minerala u drugim mlečnim proizvodima variraju u zavisnosti od količine mlečnih masti i načina proizvodnje. 

Makronutrijenti u mlečnim proizvodima – energija dohvat ruke

Izuzev pomenutih vitamina i minerala, ne smemo izostaviti makronutrijente – proteine, ugljene hidrate i masti koji učestvuju u brojnim metaboličkim procesima i važan su segment imunog sistema svake osobe. 

Na dnevnom nivou neophodno je uneti optimalnu količinu ovih nutrijenata kako bi svi procesi u organizmu nesmetano tekli. 

Koji se to makronutrijenti nalaze u mleku, a korisni su našem organizmu? 

Pre svega pomenućemo da je mleko, kao i drugi mlečni proizvodi jedan od važnih izvora proteina, makronutrijenata koji su nam potrebni za obavljanje osnovnih metaboličkih procesa. Proteini između ostalog učestvuju u izgradnji mišića, redukuju osećaj gladi, ubrzavaju metabolizam, te su sastavni deo obroka rekreativaca, ali i profesionalnih sportista.

Samo jedna čaša mleka sadrži 8 grama proteina

Ovde ćemo posebno istaći da se u sastavu mleka nalazi kazein koji čini čak 80 % proteina u mleku i protein surutke (whey protein) koji čini preostalih 20 %. Obe vrste se smatraju visoko kvalitetnim proteinima. 

Izuzev proteina, ako popijete 1 čašu mleka organizmu ćete dopremiti istu količinu masti i oko 12 g ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati će vašem organizmu dati neophodnu energiju za obavljanje dnevnih aktivnosti. 

Optimalna doza mlečnih proizvoda tokom dana predstavlja sjajan izvor vitamina, minerala i makronutrijenata. U zavisnosti od preferencija, odaberite čašu mleka, uživajte u bogatom ukusu sira ili pak jogurta koji je mnogima omiljeni napitak uz doručak. 

Na našem tržištu možete pronaći mnoštvo mlečnih proizvoda visokog kvaliteta koji su deo asortimana kompanija sa drugom tradicijom. Birajte kvalitet i uživajte u sjajnom ukusu mlečnih proizvoda znajući da mu pružate esencijalne nutrijente.  

Najbolji saveznici u kuhinji – zašto domaćice vole mlečne proizvode

Ljubitelji kulinarstva upoznati su sa doprinosom koje mleko i mlečni proizvodi pružaju brojnim specijalitetima. 

Dodavanjem mleka, jogurta, pavlake za kuvanje, ali i drugih proizvoda od mleka doprinosite ne samo ukusu već i strukturi omiljenog jela. Baš zato, domaćice u Srbiji, u kuhinjskim policama i frižideru uvek imaju poneki mlečni proizvod. 

Želite da napravite ukusne palačinke? Ili su vaš izbor mekani mafini od čokolade?

Bez dodatka mleka, ove poslastice ne bi imale istu aromu, ali ni strukturu. Upravo u tome se ogleda značajna uloga mlečnih proizvoda u kulinarstvu. Naš savet je da uvek u kuhinji imate poneki mlečni proizvod, te u svakom trenutku budete spremni za pripremu neodoljivih slatkih i slanih specijaliteta

Nadamo se da vam je naš tekst pružio korisne informacije, te da vas je podstakao da u vašu svakodnevnu ishranu uključite ukusne mlečne proizvode. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas