Simptomi koje ignorišemo, a mogu biti alarm za zdravstvene probleme

Svakodnevne obaveze i ciljevi koje smo sebi zacrtali nas često odvlače od potrebe da usporimo i oslušnemo svoje telo. Neće svaka bolest nastati naglo i odmah ispoljiti najjače simptome, veoma često problem polako nastaje, neko vreme bude pritajen u organizmu i tek kasnije dolazi do pojave očiglednijih znakova da se nešto dešava.

Kada na vreme osetimo promene i na vreme se javimo lekaru šanse da se uspešno izlečimo su mnogo veće.

Nekada vreme nije jedini problem koji se ispreči našoj odluci da posetimo doktora, nego nam se može desiti da nismo sigurni koji simptomi su znak za uzbunu, a koji nisu i brzo prolaze. Zato treba pratiti svoje stanje i ako primetimo da se neke tegobe ponavljaju ili pojačavaju, ne prolaze, obavezno treba proveriti da li se nešto krije iza njih. Treba biti obazriv jer neke od njih predstavljaju signal za veoma ozbiljne bolesti.

Vrtoglavica

Ako vam se javi vrtoglavica, posebno ako se ponavlja, treba da znate da to jeste razlog da što pre zakažete pregled. Ona može biti posledica više različitih oboljenja. Ako je iz nekog razloga centar za ravnotežu ugrožen, ako osoba ima problema sa visinom krvnog pritiska ili vratni deo kičme okoštava pojaviće se ovaj simptom. Takođe ako je oštećena ili sužena arterija koja snabdeva mozak krvlju vrtoglavica će biti upozorenje. 

Dijareja i zatvor

Problemi sa varenjem će se dešavati kada je prisutan neki upalni proces unutar sistema organa za varenje, ali može upućivati i na postojanje tumora. Rani skrining na rak debelog creva se preporučuje svim osobama preko 50 godina, bez obzira da li osećaju simptome ili ne i veoma je jednostavan. Ovaj pregled podrazumeva analizu stolice na skrivena krvarenja i može otkriti problem u ranoj fazi. Osim toga, pacijenti se često u situaciji u kojoj se sumnja na rak creva upućuju na kolonoskopiju, koja daje još preciznije podatke. Ako imate problema sa probavom, bolove u stomaku, ubrzano gubite kilograme, treba da se javite doktoru i podvrgnete testiranju bez obzira na godine. 

Naravno, ova vrsta problema se javlja i kada se loše hranimo, pa veća briga o ishrani donosi brzo poboljšanje.

Iscrpljenost

Veoma često ćete se osećati iscrpljeno, ali ako se ovaj osećaj javi u situacijama u kojima nikad pre nije, odnosno ako imate problema u obavljanju rutinskih stvari, koje vas pre nisu umarale, to može biti znak slabljenja srca. Ne čekajte dugo, ako vam treba kardiolog Novi Beograd je mesto koje pruža najbolje mogućnosti za izbor. Kod odabira lekara obratite pažnju na stručnost, opremljenost ordinacije i usluge koje pruža, ali i na dostupnost, jer srčani problemi zahtevaju brzu reakciju.

Pojava podočnjaka

Podočnjaci sami po sebi ne moraju odmah da znače da ste bolesni. Možda ste umorni, neispavani, često pod stresom, previše vremena ste boravili na suncu. Ipak, ako su udruženi sa još nekim tegobama, mogu upućivati na ozbiljne probleme sa jetrom, štitnom žlezdom, bubrezima, a moguće je i da ste anemični. 

Konstantna žeđ

Kada je osoba stalno žedna čak i kada nije jako toplo i ne radi ništa posebno, pa se i ne znoji, a veoma često mokri postoji mogućnost da nešto sa količinom šećera u krvi nije u redu. Dijabetes može da se javi u bilo kom životnom dobu i moramo biti veoma obazrivi i brzo reagovati, jer ova bolest značajno utiče i na mnoge stvari u organizmu i na naše opšte stanje.

Najčešći simptomi dijabetesa su često mokrenje, glad, nekontrolisana žeđ i neobjašnjivo gubljenje kilograma.

Problemi sa vidom

Prvo što treba da uradite kada primetite da vidite duple slike i imate problem sa vidom je da posetite oftamologa, jer će najčešće on naći rešenje za vaš problem. Može se desiti da posle pregleda bude sve u redu i tada će sumnja prvo pasti na neki neurološki problem, pa će biti potrebno posetiti neurologa. U zavisnosti od ostalih simptoma koje imate, duple slike mogu biti i znak moždanog udara.

Učestali prelomi

Često lomljenje kostiju nekad ukazuje na osteoporozu, kojoj su posebno sklone žene u menopauzi. 

Bol u potkolenicama

Najčešće mesto javljanja tromba je potkolenica. Bol u tom predelu, naravno, ne mora odmah značiti da imate tromb, treba sagledati i ostale simptome. Nekad jači umor može izazvati tu bol. U situaciji kada vam noga menja boju i boli morate se odmah javiti hitnoj pomoći.

Tuga bez posebnog razloga

U poslednje vreme je posebno važno govoriti o ovoj temi. Ako ste tužni bez posebnog razloga i to se ponavlja postoji mogućnost da imate problema sa štitnom žlezdom, ali i da ste u depresiji. Koji god da je razlog, pomoć vam je neophodna i ne treba da odlažete rešavanje problema. I prvi i drugi problem nisu za zanemarivanje.

Ne treba da stvari prepuštate slučaju, ako se ne osećate dobro, tražite uzrok, ne navikavajte se na nelagodnost.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas