Manifestacija MUZEJI ZA 10 od 12 – 18. maj 2021.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.
Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je:
BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE
Period za nama poslužio je kao pokazatelј da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-KOVID eri.
Ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: „Predstavi svoj omilјeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi (više o nagradnom konkursu na: www.muzejisrbije.rs ).

Vreme trajanja Manifestacije: 12 – 18. maj 2021.
Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja.
Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN.
Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas