Podgaj u zajedničkoj nevolji ujedinjuje tri opštine

Klizište Podgaj

Drugo, alarmantno veliko klizište u opštini Mali Zvorniku nalazi se u zaseoku Podgaj u Velikoj Reci i preti da ugrozi većinu od 70 domaćinstava, a pripada teritoriji opštine Mali Zvornik, u čijem je delu i put u dužini od oko pet kilometara, dok je oko jedan kilometer na teritoriji Ljubovije. Zbog ozbiljnosti situacije u tom selu, u Kriznom štabu opštine Mali Zvornik se protekle sedmice preventivno razmišljalo o iseljavanju tamošnjeg stanovništva.

Kako nam je u redovnim kontaktima rečeno, meštani Podgaja samo su tokom dana u svojim domaćinstvima dok uveče radi bezbednosti odlaze kod rodbine u susedna sela da prespavaju. Još uvek u nevolji i sami, čekajući pomoć iz Malog Zvornika, ili Ljubovije, opština od kojih je samo Krupanj tragično i ozbiljnije postradao, koje još nisu dovoljno tehnički opremljene da stignu u svoja najudaljenija naselja. Zanimljivo je da su najogorčeniji meštani zaboravljenih susednih sela i zaselaka, prestali da sa rezigniranošću komentarišu sedmodnevnu salvu informacija, posle kratkog perioda snažne izloženosti i zastupljenosti Podgaja u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, kada smo sa ponosom posmatrali slike sletanja impresivne ’’nebeske konjice’’, dolazak velikih i uticajnih televizijskih ekipa helikopterima i ohrabrujuće prisustvo brigadnog generala, komandanta 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, Predraga Bandića, jer su ti gorštaci ponovo oslonjeni na svoje sposobnosti i komšijsku solidarnost. Selo Podgaj je i dalje odsečeno od sveta, iako smo u jednom trenutku na fotografijama videli nepregledne kolone mehanizacije koje sa nestrpljenjem očekuju i opštine Mali Zvornik i Ljubovija, kao da se sada radilo o ’’Potemkinovim’’ selima.

Milisav Petković, diplomirani rudarski inženjer, bivši narodni poslanik, sa lica mesta iz kanjona Velike Reke danas javlja da je uz pomoć požrtvovanih komšija obišao novi odron u sklopu brda Marevače. Snimio je klizište sa brda i podnožja. Veličine je starog odrona, ali nema veće opasnosti za život meštana. Kuće koje su ugrožene su evakuisane pri prvom većem odronu i formiranjem klizišta. Kiša ponovo pada i to jakim intenzitetom, u Podgaju, unoseći im nemir i strah šta donosi novo jutro.

’’Niotkuda nema konkretne pomoći u mehanizaciji koja bi krenula u obnovu puta, osim dva mala bagera i jednog utovarivača koji umesto da rade na sanaciji puta nasipaju njive verovatno, uz nadoknadu od strane meštana donjeg dela Velike Reke’’, kaže vidno razočaran Goran Tadić, meštanin Podgaja.

’’Mi ovde više nemamo ni vremena ni strpljenja. Bliži se i berba maline od koje živi celo selo pa i ja među njima, iako primam sada platu policajca. Rešili smo da na savetu Mesne zajednice Podgaj donesemo odluku da putem telefona obavestimo predsednike opština Mali Zvornik i Ljubovija da im dajemo rok do ponedeljka da nas obaveste kada će početi ozbiljno da se radi na sanaciji i popravci puta u protivnom bićemo prinuđeni da od utorka 3. juna, od osam časova blokiramo rad i jedne i druge opštine, a ako zatreba blokiraćemo i magistralni put’’, rezigniran je Tadić.

Konačno, on je uspeo da nam pojasni koliko i zašto je Podgaj značajan, kao spona, za tri opštine ovog okruga. Malom Zvorniku pripadaju i zaseoci Ropović, Planina, Mitrovići i Samardžići, dok je sa Ljubovijske administrativne granice, pored samog Podgaja još jedan zaselak, Selični Do. Podgaj je posebna Mesna zajednica u opštini Ljubovija, dok je u malozvorničkoj opštini seosko naselje u Mesnoj zajednici Velika Reka. Oko dvadeset pet domaćinstava pripada Malom Zvorniku, a ostalo Ljuboviji. Put koji je uništen je bio strateški važan za opstanak ljudi toga kraja, veza sa Mačkovim kamenom, do koga se lako moglo da se stigne i automobilom. Šumsko gazdinstvo „Boranja“ je robu pod upravom JP ’’Srbijašume’’ izvozilo tuda i to teškim kamionima sa prikolicom. Postoje i manji šumski putevi kojim se iz centra sela do spomen kosturnice malo bržim hodom, kada je vašar, stizalo i za pola sata. Granica između tri opštine je upravo kod kosturnice Mačkov kamen u Krupanjskoj opštini. Na planini Jagodnji, udaljen 12 km od Krupnja nalazi se Mačkov Kamen, poprište srpske i austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu. U spomen na te slavne dane podignuta je kosturnica poginulim srpskim oficirima i vojnicima od granitnih blokova u vidu kapele sa zvonikom. Nakon neravnopravne i izgubljene bitke stradalnika (na koti 924), malom prostoru od desetak kvadratnih kilometara, teško je tačno reći koliko se vojnika žrtvovalo za otadžbinu. Po nekim izvorima, od 8. do 22. septembra 1914. godine, u srpskoj vojsci poginulo je i ranjeno oko 15.000 boraca, ili oko 1.200, 1.300 vojnika dnevno.

Izvori: Mali Zvornik Internet Novosti / malizvornik.rs/ srbijaplus.net / Turistička organizacija Opštine Krupanj / Milisav Petković /Goran Tadić

Foto: Goran Tadić

10341633_646646962083323_3037832541938601374_n

 

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas