Zamrle sve privredne aktivnosti u Malom Zvorniku

Protesti privrednikaPodstaknuti nepovoljnim i dramatičnim okolnostima poslovanja u toku vanredne situacije, privrednici, poslodavci, menadžeri i radnici Malog Zvornika blokirali su u petak na sat vremena magistralni put M19.1, kod graničnog prelaza Novi most – Karakaj, kako bi apelovali na nadležne državne i opštinske institucije da sinhronizovano, ubrzano i efikasno rešavaju problem klizišta zbog kojeg se na ovoj deonici saobraćaj odvija otežano.
Privrednici su na protestu istakli da je blokada izazvana klizištem stvorila velike gubitke svim privrednim subjektima ovog dela Podrinja. Nagovestili su da bi već sledeće sedmice nekoliko stotina radnika moglo da ostane bez posla pošto vlasnici firmi ne mogu da ih plaćaju. Potpisnici peticije uputili su dopis opštinskom rukovodstvu kako bi ubrzali rešenje problema.

„Most je i dalje zatvoren, ljudi ne kominiciraju, znači Mali Zvornik je bukvalno presečen na gornji gde je sedište opštine i na donji, donedavno poslovno industrijski deo. Imamo problem đaka, škole, ti privatnici koji su sa gornjeg dela ne mogu ništa ni da izvezu ni da uvezu ništa u Mali Zvornik. Nemamo komunikaciju, ne može da se radi. Nemamo šta ni da kupujemo, ni da radimo, ni da vozimo, ništa republičkim nadležnim institucijama. Bukvalno smo svezanih ruku, ne možemo ništa da uradimo. Kako smo svi računali, Republika Srbija u najtežem momentu dnevno gubi samo u PDV-u iznos od oko 800.000 dinara, zato što praktično nema prometa“, kažu meštani.

Opštinski štab za vanredne situacije Mali Zvornik takođe je apelovao na nadležne u republici da preduzmu neophodne mere u cilju saniranja klizišta i uspostavljanja normalnog odvijanja saobraćaja na magistralnom putu u Malom Zvorniku. Štab je podržao protest privrednika Malog Zvornika koji su na sat vremena blokirali put Loznica-Ljubovija nezadovoljni zbog gubitaka koje su pretpeli zbog klizišta. Zajednički je zatraženo da država preduzme nephodne mere na ubrzanom saniranju klizišta, uspostavljanju redovnog saobraćaja na magistralnom putu Loznica-Ljubovija i otvaranju Starog mosta, koji služi za prelaz pešaka.

Autoprevoznici su takođe u gubitku, a zbog velikog broja kamiona koji čekaju na carinjenje robe u Malom Zvorniku, na obilaznom putu od Loznice ka Banji Koviljači formirana je kolona od sto dvadeset vozila, ali ih je u popodnevnim satima obradovala vest da je granični prelaz na Rači spreman da do kraja vikenda rastereti ovu nezapamćenu gužvu i zastoje u saobraćaju.
Kamioni sa kvarljivom robom i hladnjače propuštaju se kao prioritetni, a ostali čekaju na svoj red i dolazak do carinskih terminala.

Izvori: RTS/Mali Zvornik Internet Novosti/malizvornik.rs

Foto: Dalibor Krstić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas