Otrovasmo se pesticidima dok čekamo zakon

Srbija je vodeća evropska zemlja po potrošnji pesticida. To se neće promeniti, jer će i naredne četiri godine sredstva za zaštitu bilja moći da se uvoze bez ograničenja. Zato potrošačima niko neće moći da garantuje koliko je naša hrana zdrava.

Iako Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je naše voće i povrće bezbedno, šest predstavnika multinacionalnih kompanija za proizvodnju pesticida ističu da se 70 odsto poljoprivrednih proizvoda u Srbiji i dalje tretira nedovoljno ispitanim pesticidima sumnjivog kvaliteta.

Ipak, glavni razlog zašto se spekuliše o neproverenim pesticidima, za koje se ne zna kakve posledice imaju po zdravlje i okolinu, je činjenica da je ove godine ponovo odložena primena zakona koji predviđa kompletnu toksikološku dokumentaciju za pesticide, a koji je usvojen još 2009. godine!

„Primena ovog zakona bi konačno regulisala ovu oblast“, kaže Siniša Ilinčić, predstavnik Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja. „Zakon je trebalo da stupi na snagu 1. januara ove godine, ali je ponovo produžen rok na četiri godine! To ide u korist isključivo nekolicini trgovaca. Poslednjih godina ne samo da nije kompletirana nijedna dokumentacija o sadržaju i dejstvu otrova, već je registrovano još nekoliko stotina novih pesticida! Takvom odlukom se ne štiti domaća proizvodnja pesticida, jer ona ne postoji“.

Ilinčić tvrdi da se 70 odsto poljoprivrednih proizvoda u Srbiji tretira nedovoljno ispitanim pesticidima, sumnjivog kvaliteta, od kojih mnogi izazivaju neplodnost i rak, a u zemlji se zadržavaju po 20 godina. Više od 90 odsto pesticida se uvozi. U EU pesticid mora da se ispituje deset godina pre nego što počne da se koristi, a u Srbiji su dovoljne – dve. U Srbiji se pesticidi kupuju na crnom tržištu, zbog besparice istim preparatom se prskaju i voće i povrće, a koriste bez saveta agronoma.

Nema sterilnog voća i povrća, kao ni ostalih namirnica, ali postoji dozvoljena količina pesticida, koja sme da prodre u njih, kao i vreme kada se tretiraju, a da ne budu štetni po zdravlje. U prodajnim lancima prilikom nabavki voća i povrća, dobijaju, kako kažu, obavezno i potvrdu o korišćenju pesticida i upotrebi ostalih hemikalija kod određenih proizvoda.

Izvor: Novosti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas