Kruševac: Nisu joj rekli da ima rak!

Slađana Jolić (42) preminula je 15. marta u teškim bolovima od posledica karcinoma dojke. Otac Radomir tvrdi da njegova ćerka šest meseci nije znala svoju pravu dijagnozu, sve dok porodica krajem decembra nije došla do rezultata biopsije, urađene krajem maja. U bolnici isključuju mogućnost da pacijentkinja nije bila upoznata sa prirodom bolesti.

„Siguran sam da nije znala da ima rak, jer ne bi valjda posle tog saznanja otišla na letovanje“, ističe otac Radomir Jolić.  „Mesecima su je lečili od drugih bolesti“.

Jolić ne želi da tuži bolnicu i kaže da mu je namera samo da se sličan slučaj nikada više ne ponovi.

„Ćerka se prvo 19. aprila 2013, zbog izrasline na levoj dojci javila lekaru opšte prakse, koji joj je dao palitreks, cefaleks i neke antibiotike“, priča otac. „Na svoju inicijativu odlazi kod onkologa, pa kod hirurga. Uradili su joj biopsiju 29. maja. Još dva puta je u junu ide na previjanje i skidanje konaca i ništa joj nije rečeno“.

Sve do jula je, tvrdi otac, proveravala telefonom da li su stigli rezultati. Nekoliko puta su joj, priča, rekli da rezultata nema, a potom bi ostavljali vezu „otvorenom“.

„Prvi put je osetila bol u desnom kolenu 8. jula kada je otišla na odmor“, kaže Radomir Jolić. „Javlja se ortopedu, pa neurologu. Lečili su je od išijasa, artroze, osteoporoze. Davali su joj brufene, diklofene. Prvi put sam po rezultate biopsije otišao ja, krajem decembra. Jasno je pisalo da je konstatovan treći stepen karcinoma dojke. Dakle, bilo je nade još u junu“.

Par meseci pred smrt i scintigrafija i skener pokazuju da je karcinom metastazirao. Potražili su pomoć, dodaje Jolić, i na VMA i na Institutu za onkologiju u Beogradu. Slađana je odbila hemoterapiju.

U odgovoru dostavljenom „Novostima“, iz rukovodstva kruševačke bolnice navodi se da je pacijentinja bila lečena od 21. maja 2013. na Hirurgiji dojki i mekih tkiva.

„Istog dana joj je uzeta biopsija i patohistološki nalaz koji je stigao 21. juna 2013, br. 5048/13 kada je pacijentkinja u potpunosti upoznata sa prirodom bolesti“, navodi se u saopštenju koji potpisuje dr Slobodanka Jotić, direktorka. „Ordinirajućem doktoru je tada rekla da se sprema za more te da će po povratku odlučiti o daljem lečenju i terapiji, ali se posle toga više nije pojavljivala. To je bila lična želja preminule pacijentkinje, a bolnica nije bila u obavezi da o rezultatima obavesti porodicu“.

Izvor: Novosti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas