Obezbeđeni uslovi za uredno vodosnabdevanje i ukinuta vanredna situacija

U opštini Mali Zvornik ukinuta je vanredna situacija koja je zbog otežanog vodosnabdevanja u selima uzvodno od hidroelektrane „Zvornik“ bila na snazi od maja 2014. godine, kao i vanredna situacija uvedena na čitavoj teritoriji opštine u septembru 2022. godine, usled nedostatka vode i sprovođenja operativnih mera zaštite i spasavanja.
Odluku o tome doneo je predsednik opštine, Zoran Jevtić, u ponedeljak, 06. februara, na predlog opštinskog Štaba za vanredne situacije, jer su prestali da postoje razlozi zbog kojih su pomenute vanredne situacije proglašene.
On je rekao da su se uslovi za ukidanje vanrednih situacija stekli stavljanjem u funkciju novoizgrađenog vodovoda Donja Trešnjica – Čitluk i obezbeđivanjem odgovarajućeg vodosnabdevanja na čitavoj teritoriji opštine.

Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik na sednici u ponedeljak doneo je i nekoliko zaključaka u cilju ostvarivanja većih ušteda energije na nivou lokalne zajednice.
U skladu sa ovim zaključcima, Osnovna škola “Branko Radičević“, Srednja škola i Predškolska ustanova „Crvenkapa“ iz Malog Zvornika zadužene su da Javnom komunalnom preduzeću “Drina“ dostave predloge za redukciju grejanja u prostorijama u periodima kada ustanove ne rade.
U cilju uštede električne energije, predviđena je redukcija rada LED ulične rasvete na teritoriji opštine.
Opštinska uprava opštine Mali Zvornik zadužena je da od privrednog subjekta “Homnet“ doo iz Loznice, koje je izvršilo instaliranje sistema LED rasvete, u roku od 5 dana zatraži i obezbedi podatke o načinu uštede energije za LED rasvetu.
U skladu sa obavezom opštine da formira stručno – operativne timove Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik, namenjene za delovanje u slučaju različitih potencijalnih opasnosti, Opštinska uprava opštine Mali Zvornik zadužena je da u što kraćem roku obrazuje pomenute timove i dostavi Štabu podatke o njima, uključujući detaljan opis zadataka svakog tima.
Navedeno je da je u opštini Mali Zvornik u skladu sa obavljenim procenama različitih rizika utvrđeno 20 potencijalnih opasnosti, te da je na osnovu toga, prema namenama, predviđeno formiranje 12 stručno – operativnih timova.
Na zasedanju opštinskog Štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku razgovarano je i o neophodnim merama za sprečavanje ugrožavanja vodosnabdevanja sa izvorišta „Šipad“, kao i stanovništva i objekata u navedenom branjenom području.
Radi toga, Opštinska uprava opštine Mali Zvornik i JKP “Drina“ iz Malog Zvornika zaduženi su da dostave Štabu spisak planskih akata i predlog aktivnosti u vezi inicijative za vršenje evakuacije površinskih voda iz branjenog područja obaloutvrde uz reku Drinu u mesnoj zajednici Donje Naselje, s ciljem trajnog rešavanja ovog problema.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas