U svetu promenljivih modnih trendova, boja kose transformiše celokupan izgled. Pravilno farbanje kose zahteva ne samo estetski osećaj, već i pažljivu pripremu i negu kako bi rezultat bio dugotrajan i sjajan. 

Bez obzira da li se odlučujete za promenu nijanse ili želite da pokrijete sede vlasi, ključno je razumeti korake i tehnike koje vam omogućavaju postizanje željenog izgleda. 

U nastavku, istražićemo nekoliko ključnih saveta i smernica za pravilno farbanje kose, kako biste mogli da se prepustite kreativnosti boja sa minimalnim rizikom od oštećenja kose.

Priprema kose pre farbanja – šta treba da znate

Pre farbanja kose, ključno je posvetiti vreme pripremi kako biste osigurali osnovu za farbu i hidrogen za farbanje kose, ali i minimalno oštećenje. Priprema kose je bitna radi postizanja ravnomernog prelaza boje, dugotrajnog rezultata i očuvanja zdravlja vlasi. Evo nekoliko ključnih koraka koje treba imati na umu prilikom pripreme kose za farbanje.

 • Hidratacija: Duboko hidrirajte kosu nekoliko dana pre farbanja kako biste je ojačali i smanjili oštećenja tokom procesa farbanja. Hidratantne maske i ulja pomažu u pripremi vlasi, pružajući im neophodnu snagu.
 • Izbegavanje pranja neposredno pre farbanja: Preskočite pranje kose najmanje 24 sata pre farbanja. Prirodna ulja na temenu glave štite kosu od potencijalno iritirajućih hemikalija u boji. Ovo omogućava bolje prianjanje boje i ravnomerniji rezultat.
 • Test osetljivosti: Izvršite test osetljivosti najmanje 48 sati pre farbanja kako biste proverili eventualne alergijske reakcije na sastojke boje za kosu. Ovaj korak je od suštinskog značaja za sprečavanje neprijatnih reakcija na koži.

Pažljiva priprema kose pre farbanja značajno utiče na krajnji rezultat. Time se osigurava da vaša kosa bude spremna i podložna farbanju.

Koraci za farbanje kose kod kuće

Kada se odlučite za samostalno farbanje kose kod kuće, važno je da pažljivo sledite korake kako bi vaša kosa ostala zdrava i lepa. 

 • Pravilna mešavina boje: Pažljivo sledite uputstva na pakovanju boje za kosu. Pravilno mešanje boje je ključno za postizanje željenog rezultata. Koristite plastičnu ili staklenu posudu za mešanje, izbegavajući metalne posude.
 • Testiranje na malom pramenu: Pre nego što počnete farbanje celokupne kose, napravite test na malom pramenu kose. Ovo vam omogućava da procenite kako će boja reagovati na vašu kosu i da se uverite da je odabrana nijansa onakva kakvu ste želeli.
 • Sečenje i razdvajanje kose: Pre farbanja, pročešljajte kosu i razdvojite je u delove. Ovo olakšava nanošenje boje i osigurava ravnomernu pokrivenost.
 • Nanošenje boje: Koristite četku za farbanje kako biste ravnomerno naneli boju na svaki deo kose. Počnite od korena i postepeno se krećite prema krajevima.
 • Ispiranje i tretman: Pažljivo isperite boju toplom vodom dok voda ne postane bistra. Nanesite priloženi tretman za negu kako biste osigurali hidrataciju i sjaj kosi.
 • Sušenje: Nakon ispiranja i tretmana, nežno osušite kosu tapkanjem peškirom. Izbegavajte grubo trljanje koje može oštetiti vlasi. 

Farbanje kose kod kuće zna da bude i zanimljivo i mnoge žene se tome posvete  kada nemaju šta da rade kada su same kod kuće bez ikakvih obaveza. Pravilno pripremljen prostor, pažljiv odabir boje, pravilna mešavina, nanošenje i tretman boje, ali i postupak održavanja, zajedno čine ključ za postizanje prelepog rezultata samostalnog farbanja kose.

Upotreba profesionalnih proizvoda vs proizvoda za kućno farbanje

Izbor između profesionalnih proizvoda i proizvoda za kućno farbanje može biti dilema prilikom odluke o promeni boje kose. Svaka opcija ima svoje prednosti i važno je pažljivo razmotriti faktore pre nego što donesete konačnu odluku.

Profesionalni proizvodi

 • Stručnost frizera: Frizer može da vam pruži savete o najboljoj nijansi za vas i izvede tehniku farbanja sa preciznošću.
 • Personalizacija: Profesionalci mogu prilagoditi nijansu i tehniku farbanja vašem tonu kože, obliku lica i stilu.
 • Kvalitetniji proizvodi: Frizerski saloni obično koriste visokokvalitetne boje koje pružaju postojanu boju i manje oštećenje kose.

Proizvodi za kućno farbanje:

 • Praktičnost: Farbanje kod kuće omogućava vam da farbate kosu prema svom rasporedu, bez potrebe za odlaskom kod frizera.
 • Niži troškovi: Proizvodi za kućno farbanje su obično jeftiniji od profesionalnih usluga.
 • Dostupnost: Ovi proizvodi su lako dostupni u drogerijama i prodavnicama.

Ako želite personalizovanu uslugu i najbolji stil frizure, profesionalno farbanje može biti bolja opcija. Međutim, ukoliko želite veću fleksibilnost, farbanje kod kuće može biti odgovarajući izbor uz pažljivo praćenje koraka i uputstava.

Nega kose nakon farbanja – hidratacija i oporavak

Farbanje kose može doneti osveženje vašem izgledu, ali istovremeno može izazvati i određeno oštećenje vlasi. Nakon što postignete željenu boju, ključno je posvetiti pažnju nezi kose kako biste očuvali njen sjaj, mekoću i zdravlje. Evo nekoliko ključnih koraka za efikasnu negu kose nakon farbanja.

 • Hidratacija kao prioritet: Farba može isušiti kosu, čineći je krhkom i bez sjaja. Uvek koristite hidratantne šampone i regeneratore namenjene obojenoj kosi. 
 • Zaštita od sunca: Sunčeva svetlost može izbledeti boju kose. Koristite proizvode sa UV zaštitom ili nosite šešir kada ste izloženi suncu kako biste zaštitili boju od izbleđivanja.
 • Redovno šišanje krajeva: Redovno šišanje krajeva sprečava pucanje i oštećenje vlasi. Održavanje zdravih krajeva doprinosi ukupnom izgledu kose.
 • Izbegavanje toplote: Fenovi za kosu, pegle i uvijači mogu dodatno isušiti i oštetiti farbanu kosu. Smanjite upotrebu ovih uređaja.

Pravilna nega kose nakon farbanja je ključna za očuvanje boje i zdravlja vlasi. Hidratacija, zaštita od sunca, pažljivo pranje i zaštita od toplote pomoći će vam da postignete dugotrajnu i prelepu boju koja se sjaji zdravljem.

Briga o sebi i svojoj kosi treba da vam bude na prvom mestu. Na taj način čuvate i svoj izgled, ali i samopouzdanje koje je veoma značajna osobina svakog čoveka.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas