Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Svake godine u Srbiji u proseku oboli 4.000 žena, a od toga čak trećina dolazi lekaru u četvrtom stadijumu bolesti, izjavio je v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić, ističući da zbog toga „o raku dojke mora da se govori svakodnevno“.

Najčešće maligno oboljenje kod žena je, ako se rano otkrije, izlečivo u više od 90 odsto slučajeva, poručili su stručnjaci Instituta, navodeći da se u više od 70 odsto slučajeva sumnjive promene pronalaze samopregledom, dok su organizovani skrining pregledi jedan od vidova preventive za žene od 50 do 69 godina.

Ova vrsta skrininga se sprovodi u 20 opština širom Srbije i nju od 2012. koordinira i prati Kancelarija za skrining raka Instituta, sa osnovnim ciljem da se smanji smrtnost od ove bolesti.

Od početka organizovanog skrininga karcinoma dojke, na mamografski pregled je pozvano oko 75.000 žena, a gotovo svaka druga je prihvatila poziv. Nalazi su bili pozitivni u oko 2.200 slučajeva, što je 5,5 odsto ukupno urađenih pregleda u ovom programu.

Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik oboljevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu.

Ovaj dan je na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku Ministarstva zdravlja, prošle godine uvršten u Kalendar javnog zdravlja u cilju skretanja pažnje javnosti na učestalost i rasprostranjenost ove bolesti, kao i značaja prevencije i redovnih pregleda.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke najznačajnije znamenitosti Beograda, Narodna skupština, Spomenik Knezu Mihailu, Pobednik na Kalemegdanu i Avalski toranj obasjali su grad roze svetlom.

Izvor: B92

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas