Koje sve kvalitete treba da ima dobar konobar?

Biti konobar ne deluje preterano zahtevno, jedini posao je da se donesu piće i hrana, da se naplati i pokupe sudovi sa stola. Čak se i posao na poziciji konobara u većini kafića i restorana može dobiti bez iskustva – lako se nauči.

Međutim, mnogi nauče uglavnom samo osnove i ne usavršavaju svoju veštinu. Ni ne znajući da ima jako mnogo prostora za učenje u konobarskom zvanju, jer je malo zaista kvalitetnih konobara, sa vrsnim poznavanjem restorana, menija i svim osobinama koje bi trebalo da poseduje.

Dobar konobar pored svojih sposobnosti i znanja, treba da bude i adekvatno odeven, da ima urednu kosu i bradu. Ne bi trebalo ni da ima previše nakita, dok je vrlo poželjno da bude u svakom smislu uredan. Košulja i pantalone su obavezan deo opreme, dok kecelja može biti detalj koji će dodatno odavati utisak profesionalnosti.

U nastavku teksta saznajte koje su to najbitnije osobine i veštine koje dobar konobar mora da ima.

Mora da bude aktivni slušalac u svakom trenutku

Najvažniji deo posla konobara je primanje porudžbina hrane i pića – što znači da mora imati odlične sposobnosti aktivnog slušanja. Vrlo često se primanje porudžbine neće svesti na listu hrane i pića sa menija, već može biti specifičnih zahteva gostiju, naročito u vezi jela.

Iako možda, restoran ima jednostavan meni, gosti lako mogu zakomplikovati situaciju, što treba prihvatiti u potpunosti i potruditi se da dobiju to što su tražili. Možda će u međuvremenu tražiti i da im donesete po još jedno piće ili da dodate sos na hranu koji su zaboravili da naglase maločas. 

Naravno, ne možete sve beležiti na papiru, stoga je bitno biti aktivan slušalac kako biste udovoljili potrebama svojih gostiju.

Treba da ima dobro pamćenje

Pamćenje je povezano sa prethodnom osobinom – aktivnim slušanjem. Kada vam je nešto zatraženo, treba da zapamtite šta je zatraženo i ko vam se obratio. Svakako ćete u redovnom radu imati nekoliko stolova koje poslužujete i neretko će nekoliko stolova biti puni. Može se desiti i da poslužujete dve velike grupe ljudi, što je podjednako zahtevno. 

Poenta je da će svaka osoba imati različita pitanja u različitim trenucima. Bilo da se radi o dopunjavanju pića ili ispravljanju pogrešne narudžbine, dobro pamćenje će osigurati da vaši gosti budu zadovoljni tim aspektom vašeg delovanja – i obezbediti maksimalan bakšiš.

Gostima je pažnja veoma bitna

Niko ne želi da se oseća nebitno, ignorisano ili još gore ne primećeno, naročito ne gosti restorana. U redu, biće nekih smena, kada je prevelika gužva i kada se ne možete svima maksimalno posvetiti. Međutim, dobar konobar mora da nauči kako da ovlada balansiranjem svog vremena i pažnje. 

Konstantno obraćanje pažnje na svoje goste, makar i povremeni očni kontakt, pomoći će vam da održite njihovo strpljenje. Zamena pepeljare, dopunjavanje pića i generalno, kratko, ali češće obilaženje prijaće gostima koji će se onda osećati uvaženo.

Fleksibilnost bi trebalo da bude sinonim za konobara

Ako je jedna stvar sigurna u ugostiteljstvu, to je da nikada nećete moći da predvidite situacije i ponašanje gostiju. Da biste uspevali da se izborite sa svakodnevnim izazovima koji staju pred vas, morate biti fleksibilni i spremni na sve.

Možete imati preglasne goste za stolom, neočekivano pun restoran ili vas mogu požurivati da iznesete hranu, fleksibilnost i prilagodljivost će osigurati da vam neočekivane loše stvari pokvare ili otežaju smenu.

Naravno, nikome fleksibilnost nije urođena, ona se stiče i na njoj se radi. Tako da, ako želite da radite na ovom polju, posao konobara će vam pomoći da unapredite svoje sposobnosti.

Osmeh i pozitivan stav ne koštaju mnogo

Osmeh i pozitivan stav su najjače oružje koje može imati jedan konobar. Ako ste i zaboravili porudžbinu, goste ili na bilo koji način pogrešili, simpatičan osmeh i šarm, ljubaznost i pozitivna energija će zalečiti rane gostiju. 

Svi smo bili svedoci situacija kada su gosti bili nepristojni prema svom konobaru. Deo posla konobara je da se nosi čak i sa frustracijama gostiju. Najbolji način da odgovorite na grubost je pozitivan stav i ljubaznost. To je jednostavno najbolje rešenje i za vas i za goste.

Takav stav će zadovoljiti gosta, brzo rešiti problem, a vi ćete ostati smireni. Osim toga što će rešavati brojne probleme, ovakav pristup će vas održati stabilnim čak i u najtežim situacijama.

Obavljanje više poslova istovremeno je nezaobilazno

Opis posla konobara je obavljanje više poslova istvremeno. Dobar konobar mora istovremeno udovoljiti različitim profilima gostiju, balansirati brzinom i rasporedom usluživanja većeg broja stolova, i uz sve to konstantno biti u komunikaciji sa kolegama.

Biće potrebno nekada odjednom pozdraviti tek pristigle goste, obići sto na koji dugo niste obratili pažnju, na trećem stolu zameniti pepeljaru ili doneti hranu, a na četvrti sto doneti još jednu turu pića. U svom tom poslu vam se može isflekati uniforma, prosuti hrana i piće po podu itd. Treba odrediti prioritete i obaviti sve navedeno što pre i što efikasnije.

Gosti će očekivati da sve ovo treba da obavite u roku od par minuta, zato je obavljanje više zadataka istovremeno najbolje rešenje.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas