Kako trenirati svog psa: Od osnovnih komandi do naprednih trikova

Prema istraživanjima, psi mogu razumeti do 250 reči i gestova, što ih čini vrlo inteligentnim bićima koja su itekako sposobna za treniranje. Uprkos tome, mnogi vlasnici se suočavaju sa izazovima kada je u pitanju dosledno sprovođenje treninga i postizanje željenih rezultata.

Ukoliko i bi želite da uspešno istrenirate svog četvoronožnog prijatelja, nastavite da čitate.

Osnovne komande

Prvi koraci u treniranju psa uključuju savladavanje osnovnih komandnih reči kao što su „sedi,“ „na mesto,“ i „dođi.“ Korišćenje pozitivnih metoda, poput nagrada i pohvala, pomaže psima da brže i efikasnije usvoje ove komande, što postavlja temelje za sve naprednije trikove i zadatke koje mogu naučiti u budućnosti. Kada je u pitanju motivacija, hrana za pse svih uzrasta se pokazala vrlo efektnom u navođenju psa da učini ono što želite.

Kada savladate ove osnovne komande, možete preći na neke komplikovanije koje zahtevaju više vremena, kako vašeg tako i vašeg psa. Savladavanjem tehnika za treniranje kučića možete da počnete da trenirate i ljubimce drugih ljudi, a oglašavanjem dođite do potencijalnih kupaca vaših usluga.

Sedi

Komanda „sedi“ jedna je od prvih koje treba naučiti psa, a njena upotreba je neprocenjiva. Instrukcija je vrlo jasna i kratka, što pomaže psu da brzo reaguje.

Kada učite psa ovom triku, držite nagradu iznad glave ljubimca, u zatvorenoj šaci okrenutoj ka zemlji, ovo će mu pomoći da shvati da treba da sedne da bi je dobio.

„Sedi“ usmerava pažnju psa i olakšava kontrolu u svim situacijama.

Ovaj proces ne zahteva mnogo vremena jer većina kučića brzo uči komandu uz adekvatnu motivaciju, a redovno ponavljanje i pohvala dodatno učvršćuju ponašanje psa, omogućavajući stabilan temelj za naprednije veštine u budućnosti.

Lezi

Komanda „lezi“ veoma je korisna i može značajno poboljšati kontrolu nad psom u različitim situacijama. Osim osnovne poslušnosti, komanda „lezi“ može smiriti psa u stresnim situacijama ili kada je u nepoznatom okruženju.

Nagradu takođe možete držati u šaci, s tim što će ovog puta biti blizu poda, što će dalje motivisati psa da legne kako bi došao do nje. Kada pas legne, dajte mu nagradu i pohvalite ga.

Dođi

Komanda „dođi“ jedna je od najvažnijih koju vaš pas može da nauči. Za početak, odaberite mirno mesto bez mnogo ometanja kako bi se vaš krzneni prijatelj mogao fokusirati.

Držanjem nagrade u ruci, krenite da se lagano udaljavate od psa, dozivajući ga. Kada pas dođe do vas, odmah ga nagradite i pohvalite. Ovaj proces ponavljajte nekoliko puta dnevno, u sve zahtevnijim situacijama i sa različitim distrakcijama.

Socijalizacija

Psi koji su pravilno socijalizovani postaju samouvereni, mirni i bolje reaguju na nepoznate situacije i ljude. Stoga, vlasnici pasa treba da ih izlože različitim socijalnim situacijama. Posetite pseće parkove, susrećite se sa drugim psima i ljudima, i omogućite psu da istražuje različite sredine. 

Upoznavanje sa ljudima

Bez pravilnog upoznavanja, pas može postati stidljiv ili čak agresivan prema strancima.

Pre svega, važno je da vlasnik ostane smiren i samouveren dok upoznaje psa sa novim osobama. Psi veoma dobro prepoznaju energiju svojih vlasnika i često reaguju na osnovu nje. Ukoliko vlasnik deluje napeto, pas će to osetiti i sam postati nervozan.

Počnite s prijateljima ili članovima porodice koji su upoznati sa psima. Neka priđu polako i u mirno, dozvoljavajući psu da ih onjuši i upozna se sa njihovim mirisom. Pritom, mogu se koristiti i male poslastice kako bi se pas bolje i zadovoljnije osećao tokom interakcije.

S vremenom, psa treba izložiti različitim tipovima ljudi, jer će raznovrsnost u susretima pomaći psu da ostane smiren prema različitim ljudskim karakteristikama, što doprinosi njegovom sveopštem ponašanju i samopouzdanju.

Upoznavanje sa drugim psima

Jedan od ključnih aspekata socijalizacije psa je upoznavanje sa drugim psima. Najbolje je započeti sa psima koje već poznajete i za koje znate da su prijateljski nastrojeni. Na početku, postarajte se da oba psa budu na povodcu kako bi imali kontrolu nad situacijom.

Polako dovedite pse jedan drugom, omogućavajući im da se međusobno onjuše i upoznaju. Pazite na signale kod oba psa – opušteni rep i uši su dobar znak, dok režanje ili povlačenje, pa čak i ukočenost, mogu značiti da je potrebno više vremena.

Ukoliko primetite bilo kakvu agresivnost, odmaknite pse i pokušajte ponovo kasnije. Važno je da psi imaju dovoljno vremena da se upoznaju u kontrolisanim uslovima pre nego što ih pustite da se slobodno igraju.

Napredni trikovi

Napredni trikovi uključuju složenije veštine koje zahtevaju visok nivo koncentracije, koordinacije i doslednosti. Kako bi se obučio pas za ove trikove, potrebno je postepeno uvoditi nove elemente, nagrađivati male korake ka cilju i održavati motivaciju psa kroz ceo proces.

Kroz napredni trening, ne samo da se razvijaju mentalne i fizičke sposobnosti psa, već se i jača veza između psa i vlasnika, jer svaki uspešno izveden trik donosi osećaj radosti i postignuća za oboje.

U krug

Vlasnici treba da stoje ispred psa, držeći poslasticu ili omiljenu igračku blizu nosa psa, podstičući ga da prati objekt. Zatim, polako pomerajte poslasticu ili igračku ukrug, tako da pas prateći vas napravi mali krug oko sebe. Kada to uradi, odmah ga treba nagraditi.

Kroz obruč

Postavite obruč na tlo i dozvolite psu da ga njuška i istražuje. Ovo će pomoći da se pas upozna sa novim objektom i smanji eventualni strah od istog. Ukoliko pas ne reaguje negativno na obruč,, možete postepeno raditi na podizanju obruča nekoliko centimetara iznad tla.

Nakon što se pas upozna sa predmetom, stavite poslasticu s jedne strane obruča. Podstaknite psa da prolazi kroz podignut obruč da bi dobio nagradu. Kako pas postaje sigurniji, postepeno podižite obruč na sve viši nivo.

Svaki put kada pas uspešno prođe kroz obruč, nagradite ga i pohvalite. Doslednost je ključ, pa koristite kraće i jasne komande poput „skači“ ili “kroz obruč” ili samo “obruč” kako biste psu olakšali da razume šta se od njega traži. 

Donesi

Najpre, odaberite omiljeni predmet vašeg psa, kao što je lopta ili štap, i podstaknite ga da ga uzme u usta i vrati vam ga. Zatim, bacite predmet i kada se pas vrati uz pomoć poslastice uzmite predmet od njega i nagradite ga.

Ovo su samo neke od komandi koje vam mogu biti korisne ili zabavne i u kojima ćete i vi i vaš ljubimac uživati. Kada savlada ove, možete istražiti još gomilu trikova i komandi, ali imajte na umu da nikada ne treba da forsirate svog ljubimca. Ukoliko ne želi da uradi neku od komandi, dajte mu vremena ili jednostavno pokušajte sa nekom drugom.

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas