Kako se koriste različite vrste maski za lice?

U današnjem svetu, maske za lice su postale neizostavan deo naše svakodnevice. Međutim, njihova upotreba ide daleko izvan same zaštite od štetnih materija. Bez obzira da li se borite sa aknama ili želite osvežiti svoju kožu, postoji širok spektar maski i izuzetno je izazovno odabrati najbolje maske za lice koje odgovaraju različitim vrstama kože. 

U nastavku ćemo pričati o njihovoj pravilnoj upotrebi – od šarenih sheet maski, glinenih maski, pa čak DIY maski za negu lica. Saznajte kako pravilno koristiti ove maske koje će vašem licu pružiti blistavi sjaj. 

Kako primeniti sheet maske za lice za najbolje rezultate?

Sheet maske za lice su popularne i efikasne metode nege kože koja pruža hidrataciju, hranjenje i osveženje. Evo nekoliko saveta kako pravilno primeniti sheet maske za lice i postići najbolje rezultate:

 • Čišćenje kože: Pre nanošenja sheet maske, važno je temeljno očistiti lice od nečistoća, šminke i viška sebuma. To će omogućiti maski da bolje prodre u kožu i obezbedi kvalitetnu negu lica i pora.
 • Prilagođavanje maske: Sheet maske dolaze u različitim oblicima, pa je važno prilagoditi je obliku lica. Pažljivo je raširite preko lica, obavezno pokrivajući celo područje od čela do brade.
 • Izbegavanje očiju i usta: Sheet maske obično imaju otvore za oči, nos i usta. Pazite da maska ne dođe u kontakt s očima ili ustima jer neki sastojci mogu iritirati osetljive delove kože i dovesti do neželjenih reakcija.
 • Čekanje: Nakon što ste pravilno postavili masku, opustite se i uživajte u dok maska odradi svoje. Preporučeno vreme nošenja obično je navedeno na pakovanju, ali obično traje oko 15-20 minuta.
 • Frekvencija korišćenja: Sheet maske se mogu koristiti jednom ili dva puta nedeljno, ali nemojte ih koristiti prečesto, jer prekomerno korišćenje može iritirati kožu.

Pravilna primena sheet maski za lice može dramatično poboljšati hidrataciju i teksturu vaše kože. Redovno ih koristite kao deo vaše rutine i kulture nege i uživajte u blistavoj i osveženoj koži.

Upotreba glinene maske za lice za čistu kožu

Borba protiv akni može biti izazovna, ali glinene maske za lice mogu biti vaš tajni saveznik u postizanju čiste i zdrave kože. Glinene maske su poznate po svojim izuzetnim sposobnostima upijanja viška masnoće, nečistoća i toksina iz kože, što ih čini odličnim izborom za osobe sklone aknama. Evo kako pravilno koristiti glinenu masku za lice i dobiti najbolje rezultate u borbi protiv akni.

 • Priprema kože: Pre nanošenja maske, pažljivo očistite lice blagim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili nečistoće i ostatak šminke. To će omogućiti glinenoj maski da prodre dublje u pore i deluje efikasnije.
 • Izbor prave gline: Postoji više vrsta gline, poput bele, plave, crne i sličnih, i svaka poseduje svoja specifična svojstva. Za masnu kožu sklonu aknama, bela glina je odličan izbor, jer dubinski čisti pore i smanjuje masnoću.
 • Nanošenje maske: Nanesite glinenu masku ravnomerno po celom licu, izbegavajući područje oko očiju i usta. Neka maska odstoji na licu prema uputstvu na pakovanju, obično oko 10-15 minuta, ili dok se ne osuši.
 • Isperite toplom vodom: Kada je vreme da skinete masku, koristite toplu vodu da je nežno isperete. Topla voda pomaže otvaranju pora, što olakšava uklanjanje maske i potpuno čišćenje kože.
 • Hidrirajte kožu: Nakon uklanjanja maske, nanesite lagani hidratantni proizvod bez ulja kako biste nadoknadili izgubljenu vlagu, ali izbegavajte teške i masne kreme koje mogu začepiti pore.
 • Redovna upotreba: Redovno koristite glinenu masku, ali ne preterujte. Jednom ili dva puta nedeljno je obično dovoljno za održavanje kože čistom i smanjenje akni.

Glinene maske su odličan dodatak rutini nege kože za borbu protiv akni i masne kože. Upotreba ove efikasne maske i drugih sličnih krema jeste ključ u očuvanju lepote osetljive kože

DIY maske za lice

Korišćenje DIY (uradi sam) maski za lice može biti kreativan i zabavan način da unapredite svoju rutinu nege kože, a istovremeno iskoristite prirodne sastojke koji su vam dostupni. Međutim, važno je znati kako pravilno koristiti ove maske kako biste postigli najbolje rezultate i izbegli moguće iritacije ili alergijske reakcije. Evo nekoliko korisnih saveta o tome kako ispravno koristiti DIY maske za lice:

 • Priprema kože: Pre nanošenja DIY maske, očistite lice blagim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili nečistoće. 
 • Odabir sastojaka: Izaberite sastojke koji odgovaraju vašem tipu kože. Na primer, med je dobar za hidrataciju, a jogurt za umirenje.
 • Testiranje: Pre nego što nanesete masku na celo lice, uradite test na malom delu kože, kao što je unutrašnji deo ručnog zgloba, kako biste proverili da li postoji neka negativna reakcija ili iritacija.
 • Primenite na celo lice: Ravnomerno nanesite masku po celom licu, izbegavajući područje oko očiju i usta. 
 • Sačekajte: Nakon što ste naneli masku, opustite se i ostavite je da deluje prema uputstvu.
 • Isperite blagom vodom: Koristite mlaku vodu kako biste isprali masku. Izbegavajte trljanje kože, već je nežno isperite.
 • Hidrirajte kožu: Nakon uklanjanja maske, nanesite hidratantni proizvod kako biste nahranili kožu.
 • Frekvencija: Koliko često koristite DIY maske zavisi od vašeg tipa kože i sastojaka koje koristite, stoga je važno pratiti reakciju vaše kože i prilagoditi učestalost korišćenja.

Ispravno korišćenje DIY maski za lice može pružiti vašoj koži prirodnu negu i osvežiti je. Uživajte u kreiranju maski koje odgovaraju vašim potrebama i prepustite se čarima prirodnih sastojaka koji briši bore i vašu kožu čine blistavom i zdravom.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas