Briga o osetljivoj koži dece i odraslih

Osetljiva koža može biti pravi izazov za negovanje. Često reaguje čak i na najnežnije proizvode za negu kože, što može da bude jako frustrirajuće. Iako ne postoji jedinstveno rešenje za negovanje osetljive kože, postoji mnogo koraka koje možete preduzeti da smanjite rizik od iritacije i da vaša koža izgleda i oseća se najbolje. 

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite je da odaberete prave materijale za vašu kožu, kao što je pamuk. Pamuk je odličan materijal za osetljivu kožu jer je mekan, prozračan i hipoalergen. 

Naravno, briga za osetljivu kožu je mnogo više od odabira pravih materijala za odeću. U nastavku teksta ćemo istražiti neke od najefikasnijih trikova za negu osetljive kože.

Pamuk kao najbolji materijal za osetljivu kožu

Ovaj materijal se pokazao kao najbolji za osetljivu kožu, pogotovo za nežnu kožu dece. Pored ostalih saveta u ovom tekstu koji se mogu primeniti i na dečiju kožu, jako je bitan odabir pravih materijala za naše najmlađe.

Košulje za dečake od finog pamuka zasigurno neće prouzrokovati nikakve iritacije, svrab ili neželjene pojave na koži deteta. Ovaj materijal dozvoljava koži da diše i ne zadržava vlagu, tako da je najbolji izbor za bilo koga ko ima osetljivu kožu, bilo da je u pitanju dete ili odrasla osoba.

Birajte proizvode bez mirisa 

Mirisi se mogu naći u mnogim proizvodima za domaćinstvo i negu kože, od šampona i losiona do deterdženata za veš i osveživače vazduha. Veštački mirisi se mogu naći i u kozmetici za decu i bebe, što nikako ne odgovara dečijoj osetljivoj koži.

Međutim, za ljude sa osetljivom kožom, mirisi mogu biti glavni izvor iritacije. Oni mogu izazvati crvenilo i svrab, ostavljajući neprijatan osećaj na koži. Zato je važno da birate proizvode bez mirisa kad god je to moguće. 

Proizvodi koji su formulisani bez dodatih mirisa smanjuju rizik od iritacije, i idealni su za osobe sa osetljivom kožom. Kada kupujete proizvode za negu kože, potražite one koji imaju oznaku „bez mirisa“. Ovi proizvodi mogu i dalje da sadrže prirodne mirise iz svojih sastojaka, ali neće imati veštačke mirise koji mogu izazvati iritaciju. 

Kada su u pitanju proizvodi za domaćinstvo, kao što su deterdženti za veš i omekšivači, odlučite se i za opcije bez mirisa. Vaša koža će vam biti zahvalna za to!

Pazite šta jedete

Ono što unesete u svoje telo može imati značajan uticaj na zdravlje vaše kože, posebno ako imate osetljivu kožu. Zdrava, uravnotežena ishrana bogata hranljivim materijama može pomoći da nahranite kožu iznutra. 

S druge strane, konzumiranje previše šećera, prerađene hrane i nezdravih masti može dovesti do upale i osetljivosti kože. Ako imate ovaj tip kože, posebno je važno da vodite računa o svojoj ishrani i da obratite pažnju na to kako određena hrana utiče na vašu kožu. 

Neki ljudi smatraju da određene namirnice, kao što su mlečni proizvodi ili gluten, mogu izazvati iritacije, dok drugi mogu otkriti da povećanje unosa voća i povrća pomaže da njihova koža bude čista i zdrava. 

Pored toga, hidratacija tela je ključna za održavanje vlažnosti i zdravlja vaše kože, pa se pobrinite da pijete puno vode i čajeva. Donošenjem pametnih odluka u vezi sa ishranom i obraćanjem pažnje na to kako vaša koža reaguje na različite namirnice, možete poboljšati zdravlje svoje kože i smanjiti rizik od iritacije.

Izbegavajte kupanje vrućom vodom

Iako topli tuš ili kupka mogu biti neverovatno opuštajući, to nije uvek najbolji izbor za ljude sa osetljivom kožom. Vruća voda može ukloniti prirodna ulja koja se nalaze na koži, ostavljajući je suvom, nadraženom i sklonom perutanju. 

Ovo posebno važi za osobe sa ekcemom ili drugim kožnim oboljenjima, jer topla voda može pogoršati simptome i izazvati iritacije. Da biste zaštitili svoju kožu, najbolje je izbegavati toplu vodu i umesto toga odlučiti se za mlake temperature. 

Mlaka voda je nežna za kožu i ne uklanja njena prirodna ulja, omogućavajući joj da ostane hidrirana i zdrava. Pored toga, važno je ograničiti količinu vremena koje provodite pod tušem, jer predugo izlaganje vodi takođe može isušiti kožu. 

Da bi vaša koža bila hidrirana, pokušajte da koristite nežno sredstvo za pranje tela ili sapun bez mirisa, a zatim nanesite hidratantnu kremu dok vam je koža još vlažna. Vodeći računa o temperaturi vode i količini vremena koje provodite pod tušem ili kadom, možete zadržati svoju kožu da izgleda i oseća se najbolje.

Zaštitite se od ujeda insekata

Ujedi insekata mogu biti neverovatno iritantni za kožu, posebno oni od komaraca i krpelja. Ne samo da izazivaju nelagodnost i svrab, već mogu preneti i bolesti kao što je Lajmska bolest. 

Da biste se zaštitili od ujeda insekata, važno je preduzeti nekoliko mera predostrožnosti. Ako ćete provoditi vreme na otvorenom u šumovitim ili travnatim područjima, nosite duge rukave i pantalone da pokrijete što je više moguće kože. 

Pored toga, obavezno proverite da li imate krpelja nakon što ste proveli vreme na otvorenom, posebno na mestima gde su njihovi ujedi česti. Ako vas ipak ujede, izbegavajte češanje, jer to može dovesti do dalje iritacije i moguće infekcije. 

Umesto toga, pokušajte da koristite kremu protiv svraba i odmah idite kod lekara. Ako budete vodili računa, možete svesti na minimum rizik od iritacije i bolesti, i uživati u vremenu na otvorenom.

Hidrirajte svoju kožu

Hidratacija je suštinski deo svake rutine nege kože, posebno za osobe sa osetljivom kožom. Hidratantne kreme pomažu u hidrataciji kože i zadržavanju vlage, održavajući je mekom, glatkom i zdravom. 

Kada birate hidratantnu kremu, potražite onu koja je posebno formulisana za osetljivu kožu i ne sadrži mirise i druge potencijalne izvore iritacija. Pored toga, važno je redovno ih koristiti, posebno nakon tuširanja ili kupanja kada je vaša koža još vlažna.

Ovo može pomoći da se spreči suvoća i iritacija i da vaša koža izgleda i oseća se najbolje. Ako hidrataciju učinite redovnim delom svoje rutine za negu kože, možete pomoći da zaštitite i negujete svoju osetljivu kožu.

Nega osetljive kože zahteva malo dodatnog truda i pažnje, ali rezultati su vredni toga. Prateći ove savete i unoseći male izmene u svoju rutinu, možete postići zdrav i blistav ten.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas