Kako se zaštititi od krpelja?

Period najjače aktivnosti krpelja već je počeo u Srbiji sa dolaskom prvih toplijih dana i trajaće do kasne jeseni, upozorili su stručnjaci, podsećajući da ovi insekti, ako su zaraženi, mogu da prenesu lajmsku bolest.

„Svaki ubod krpelja ne znači obavezno i nastanak infekcije, jer nisu svi zaraženi. Na području glavnog grada, procenat zaraženih krpelja kreće se poslednjih godina oko 25 odsto“, izjavila je za Tanjug specijalista epidemiologije u Savetovalištu za lajmsku bolest u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda dr Nevenka Pavlović.

U Savetovalištu za lajmsku bolest objašnjavaju da bolest najčešće počinje pojavom bezbolnog kružnog crvenila u ravni kože na mestu uboda krpelja, posle jedan dan do mesec dana od uboda, a tu promenu mogu da prate i povišena temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima. Rano otkrivanje i lečenje u ovom stadijumu sprečava napredovanje bolesti.

„Ako pređe u drugi i treći stadijum, lajmska bolest zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu da budu napadnuti i svi ostali organi i sistemi, uz raznovrsne simptome i znakove“, navela je dr Nevenka Pavlović, ističući da se bolest kod oko 68 odsto njihovih pacijenata završila u prvom stadijumu.

Njen savet je da, nakon boravka u prirodi, u toku istog dana pregledaju kožu celog tela, ne zaboravljajući kosmati deo glave. U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

Skidanje treba obaviti stručno, najbolje u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, pincetom. Koža se pre toga ne sme premazivati bilo kakvim sredstvom, a nakon vađenja krpelja treba je dezinfikovati alkoholom

Ona je dodala da treba smanjiti površinu kože koja može biti izložena ubodima krpelja, a jedan od načina je nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica.

Poželjno je i da garderoba bude svetlih boja, jer to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, odeću treba promeniti i oprati, rekla je dr Pavlović.

Izvor: Tanjug

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas