Kako profitirati od starog automobila?

Automobili dosta olakšavaju život, čine ga udobnijim i praktičnijim. Pored svih pogodnosti koje nam automobili donose, mnogi se i dosta vežu za svoja vozila i ne odriču ih se lako, pogotovo ako su u njih uložili svoje vreme i novac.

Međutim, kvalitet automobila se razlikuje, tako čak i oni od najkvalitetnijih proizvođača vremenom dotraju i postaju prevaziđeni, stari ili prosto neupotrebljivi. Kako vreme prolazi, potrebno je promeniti auto, zbog njegovog kvaliteta, ali i zbog sigurnosti samih vozača. 

Često se postavlja pitanje šta raditi u slučajevima kada želite da promenite stari ili oštećeni automobil, a da pritom ne izgubite puno novca i pokrijete što više troškova za novi auto? U nastavku teksta biće opisane različite mogućnosti za vaše stare modele u zavisnosti od njihovog stanja i upotrebljivosti, a u svakom od navedenih slučajeva – prodaja je ključna stavka.

Prodaja havarisanog vozila – najbolji način da sačuvate novac

Nažalost, saobraćajne nezgode se dešavaju, a vozilo može nastradati više ili manje. U zavisnosti od toga i njegova dalja upotreba postaje upitna. Ukoliko je vaše vozilo previše oštećeno, nije više u mogućnosti za normalnu vožnju ili bi prosto njegova popravka koštala više nego što ste spremni da izdvojite, potpuno logično rešenje je prodaja, a pošten otkup havarisanih vozila je nešto čemu se svaki prodavac nada. 

Mnogi su skeptični prilikom prodaje svog vozila, koje više nije u voznom stanju. Ta skepsa proizilazi iz mnogo faktora kao što su: cena koju bi mogli dobiti za vaš automobil, saradljivost i iskrenost potencijalnih kupaca, kao i vaše želje da prodate oštećeno vozilo. Ukoliko niste sasvim sigurni šta je najbolje rešenje za vas, najbolje je pre svega se konsultovati sa stručnjacima iz ove oblasti. 

Bez obzira koliko oštećenje bilo, skoro uvek je moguće naći rešenje i povratiti makar deo novca koji ste uložili u vaš auto. Čak i da automobil izgleda potpuno neupotrebljivo, u sebi poseduje veliki broj značajnih vrednih delova koji mogu ostati funkcionalni i vredni uprkos stanju ostatka vozila.

Ukoliko ste imali saobraćajnu nesreću, a osiguranje iz nekog razloga ne može da pokrije štetu, dok takođe ni vi sami niste u toj mogućnosti, prodaja oštećenog vozila je dobra rezervna opcija kako biste ipak sačuvali deo novca.

Prodaja dotrajalog vozila – idealno rešenje za prekomerno održavanje

Mnogi se trude da dodatno održavaju svoje vozilo, da ne troše gume i ne voze ga previše ili prosto čuvaju od mnogih spoljašnjih uticaja, međutim vremenom svaki automobil izgubi svoje sposobnosti od dana kupovine i počne da se češće kvari ili da zahteva veću brigu i održavanje

Koliko god se trudili oko automobila i ispitivali njegove sposobnosti i izdržljivost, koliko god strpljivi bili, u jednom trenutku je potrebno zameniti automobil. Danas se jako veliki broj vlasnika odlučuje za ovu praksu koja je sasvim uigrana i dosta proverena. 

Mnogi veliki proizvođači automobila nude i mogućnost zamene starog za novog, ali se uvek postavlja pitanje koliko to odgovara samom kupcu. Veliki je i broj manjih, ali isto tako proverenih kupaca koji mogu pazariti vaše vozilo po prihvatljivoj ceni.

Naravno, prodavcima se savetuje da provere funkcionalnost svog vozila sa majstorom, kako bi imali sliku o okvirnoj sumi o tome koliko njihov auto vredi na tržištu. 

Prodaja automobila na kilograme – sačuvajmo planetu reciklažom

Još jedna od sasvim validnih i isprobanih mogućnosti, pogotovo za vlasnike praktično neupotrebljivih, uglavnom mnogo starijih modela automobila. Ukoliko vaš model nema neku specijalnu pogodnost u vidu pređene male kilometraže ili ako nije “old timer”, jako teško ćete pronaći kupca koji želi vaš prevaziđeni model koji već izgleda kao da se jedva kreće. 

U tom slučaju je prodaja automobila na kilograme jako dobra opcija za vas, obzirom da možete dobiti sumu novca koja prevazilazi sumu za koju možete da prodate vaše polupropalo vozilo. Takođe, na ovaj način se jača širenje ekološke svesti u svetu, zbog reciklaže kojom se brinemo o našoj okolini. 

Ma koliko god da ste vezani za vaš auto koji vas je dugo služio, ovo je svakako jedna od isplativijih opcija, daleko bolja od one da redovno posećujete svog automehaničara kako bi ste vaš auto održavali u životu i voznom stanju. 

Prodaja polovnog automobila – sve češći izbor kupoprodavaca

Ukoliko vaš automobil ne pripada nijednoj od prethodno navedenih kategorija, to jest, funkcionalan je i nije previše star, već prosto želite da ga prodate kako bi kupili novi ili ga stavljate na prodaju iz potpuno drugih razloga, takođe postoji razvijen sistem kupaca i preprodavaca. Danas je to jako razvijen posao, ali potrebno je naći nekoga od poverenje za trgovanje. 

Cena se može razlikovati u zavisnoti od stanja automobila, pređene kilometraže, opreme, očuvanosti, registracije vozila ali i od mnogih drugih kriterijuma. Upravo oni su ti koji mogu smanjiti ili povećati cenu vašeg automobila, a mnogobrojni su, tako da treba obratiti pažnju na sve detalje uz konsultaciju sa stručnjacima. Što je vaše vozilo manje udarano i voženo, a bolje garažirano, veći će biti i izgledi na tržištu.

Mnogi razviju privrženost svom automobilu, pre svega ako ih je služio godinama ili su sa njim prošli neke zanimljive avanture. Međutim, racionalnost kod svakoga proradi onog trenutka kada auto više ne može lepo da se upali, kada dođe do nekog jačeg sudara, gašenja ili prosto protekne puno vremena, pa automobil pregazi vreme. Danas je sasvim normalno i uobičajeno da ljudi prodaju svoj stari, nefunkcionalni i dotrajali auto, a kupaca ima sasvim dovoljno, tako da svako može da profitira.  

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas