Omiljeni modeli automobila u Srbiji – šta se najviše vozi

Svake godine u Srbiji se proda oko 30 000 automobila, a taj broj iz godine u godinu sve više raste. Tražnja za automobilima se povećava zbog boljih uslova finansiranja (povoljni krediti), lakše nabavke, kao i činjenice da su vozila sve jeftinija. Danas se prodaje otprilike isti broj vozila kao i 2011. godine, ali taj broj i dalje nije dostigao 2008. godinu kada je prodato oko 60 000 automobila.

Iako su u svetu sve popularnija, kod nas je i dalje jako mali broj vozila koja koriste električnu energiju. Sa druge strane, povećan je broj prodatih vozila koja pripadaju kategoriji luksuznih brendova, poput Ferarija i Rendž rovera.

Ono što predstavlja negativnu tendenciju je činjenica da se uvozi sve više polovnih vozila. Srbija je jedna od retkih država u svetu u koju se može uvesti automobil koji je star više od 18 godina i koji poseduje Euro 3 motor, što je u Evropi odavno zabranjeno.

Šta Srbi najviše voze? Mi vam predstavljamo top 5 modela automobila koji su najomiljeniji u Srbiji.

#1 Škoda Octavia

Posle godina utrkivanja za prvo mesto, Škoda Octavia je napokon preskočila Fiat i postala najprodavaniji model automobila u Srbiji.

Ovaj češki automobil koji je počeo da se proizvodi sada već davne 1996. godine, od samog početka je bio izuzetno popularan među srpskim vozačima. Škoda Octavia predstavlja sjajno vozilo za naše tržište, jer je u pitanju automobil koji je dovoljno prostoran i pogodan za porodicu, lak za upravljanje a uz sve to on dolazi i po veoma povoljnoj ceni za prosečnog srpskog kupca, na taj način zadovoljavajući sve njegove uslove.

Osim toga, u brojnim sprovedenim testiranjima, u odnosu na sve ostale modele kao što je recimo reno megan karavan iskustva vozača su bila samo pozitivna.

#2 Fiat 500L

Godinama unazad (tačnije od trenutka kada je otvorena fabrika u Kragujevcu) Fiat predstavlja jedan od najpopularnijih modela automobila kod nas, a do prošle godine je bio najprodavaniji, dok ga Škoda Octavia nije prestigla.

Fiat 500L je najprodavaniji model u klasi, a mnogi ga vole jer se radi o domaćoj proizvodnji, čija je cena svake godine sve niža. U pitanju je praktični model koji se pojavljuje u velikom broju različitih boja i ima tri verzije enterijera.

#3 Volkswagen Golf

Napravljen u osam generacija (poslednja iz 2019. godine) ovaj praktični model sa svakom novom generacijom postaje sve bolji jer se VW trudi da sve greške iz prethodnih ispravi. 

Iako je jedan od najcenjenijih automobila na našem tržištu (o čemu govori njegova, ne tako niska cena), mnogi vozači se odlučuju upravo za ovaj model zato što niski troškovi održavanja i pouzdanost ipak odnesu prevagu. Sve ovo uzeto zajedno, stavlja VW Golf na treće mesto najprodavanijih automobila u Srbiji.

#4 Opel Astra

Model koji spada među tri najuspešnija automobila niže srednje klase u Evropi, i te kako je popularan i u našoj zemlji. Samo prodaja Opel Astre čini gotovo jednu trećinu ukupne prodaje svih opelovih automobila. Čini se da ovo govori dovoljno o njegovoj popularnosti. 

U pitanju je automobil sa izuzetno dugom tradicijom koja datira još iz 1930ih godina prošlog veka. Mogućnost intuitivnog korišćenja, dobar enterijer kao i sjajne performanse koje ovaj model nudi, na dobrom su putu da odgovaraju visokim standardima koje su postavili brojni drugi proizvođači.

#5 Dacia Sandero

Radi se o zajedničkom proizvodu francuskog Renaulta i njegove rumunske podružnice Dacia. Za popularnost ovog modela zaslužna je činjenica da se radi o jednom od boljih modela koji postoji na našem tržištu.

Napravljen sa puno stila i ukusa, može se reći da Dacia Sandero takođe ima i cenu koja u potpunosti odgovara njegovom kvalitetu. Pravi moderni, gradski automobil koji pruža osećaj stabilnosti i uz to ima i više nego dovoljno prostora: kako unutar automobila, tako i u prtljažniku.

Pored ovih modela, nikako ne treba zaboraviti i mnoge druge koji su nešto manje popularni od navedenih, ali koje takođe često možemo videti na ulicama srpskih gradova. Ovde prvenstveno mislimo na Renault Clio, Fiat Punto, Audi A4 i njima slične automobile, relativno dobrih performansi i sjajnog izgleda.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas