Kako da vam stan izgleda kao iz kataloga – uz minimalna ulaganja

Dom je prostor koji bi trebalo da nosi naš lični pečat i bude odraz našeg ukusa i stila. Međutim, urediti prostor prema savetima i predlozima poznatih dizajnera enterijera nije nimalo lako, a uglavnom ni jeftino. Listanjem kataloga i magazina sigurno ćete naići na moderna idejna rešenja koja bi se savršeno uklopila u vaš dom, ali pogled na cene često ostavlja bez teksta. Ipak, nije sve izgubljeno! Uz malo truda i mašte, svoj stan možete osvežiti i učiniti idealnom oazom mira! Možda ćete morati da odustanete od kompletnog renoviranja prema savetima svetskih stručnjaka, ali se uvek mogu naći rešenja za preuređenje prostora, prikladna čak i za najmanje budžete.

Pa da počnemo!

Suvišan nameštaj samo zauzima prostor!

Prvi korak je potpuno besplatan, ali može biti pomalo bolan, posebno ako ste se baš vezali za određeni komad nameštaja. Imajte na umu da suvišan nameštaj samo zauzima prostor, što je veliki minus, posebno ako živite u manjem stanu i želite da iskoristite svaki kvadrat. Stari tabure, glomazni ormar i vitrina koja samo skuplja prašinu – nisu više dobrodošli. Ako je kvadratura manja, trebalo bi birati nameštaj koji zauzima prostor i vertikalno, a ne samo horizontalno. Primera radi, ormari bi trebalo da budu od poda do plafona, kako bi se maksimalno iskoristio svaki centimetar!

Nameštaj ne mora biti uz zid

Ako pažljivo pogledate kataloge, sigurno ćete primetiti da nameštaj nije “prilepljen” za zidove. Tradicionalno, nameštaj postavljamo uz zidove jer smatramo da tako ostavljamo više slobodnog prostora u centru. Međutim, stručnjaci savetuju da barem jedan komad nameštaja odmaknemo od zida jer će prostorija tako delovati prozračnije. Trosedi i sofe, primera radi, ne moraju biti primaknuti skroz uz zid. Sedeći na trosedu, koji se nalazi na centralnoj poziciji u dnevnoj sobi, imaćete pogled na ceo stan, posebno ako je reč o modernim otvorenim stanovima, s povezanom dnevnom sobom, kuhinjom i trpezarijom.

Cveće i jastučići

Možda vam je već dosadio dezen vašeg nameštaja, ali je kupovina novog ili tapaciranje postojećeg nameštaja ozbiljna investicija. Takođe, kako se menjaju godišnja doba, tako se pomalo menjaju i naše želje po pitanju izgleda prostorije. Zimi više volimo da sve bude nekako udobno, svedeno i toplo, a na proleće smo spremni za rapsodiju pastelnih boja. Redizajniranje žvitonog prostora četiri puta godišnje je svakako nezamislivo. Međutim, postoje trikovi koji nam omogućavaju da uz malo novca potpuno promenimo izgled prostorije. Primera radi, ukrasni jastučići upadljivih boja će potpuno skrenuti pažnju s dezena nameštaja. Jastučnice možete menjati svake sezone, što vam pruža priliku da se zaista igrate i uživate u uređenju enterijera. Sezonsko cveće će takođe doneti svežinu prostoru! Za manji buket ne morate izdvojiti previše novca, a nekoliko vaza može potpuno preporoditi prostoriju. Cveće je nagrada za sva čula jer će prostor ispuniti i divnim mirisnim notama.

Ogledala i slike na zidovima

Prilikom uređenja prostora, posebnu pažnju bi trebalo posvetiti dekoru. Čak i ako ste ljubitelj minimalizma, par ukrasa može učiniti da prostor deluje svetlije i veće. Ukoliko je prostorija manjih dimenzija, idealno rešenje su ukrasna ogledala na zidovima. Ogledala će, u ovom slučaju, delom preuzeti ulogu prozora i tako učini da prostor deluje veće i svetlije. Slike na zidovima mogu biti odraz ličnog ukusa i prostoru dodati više boje ili svedenost, ako su crno bele.

“Go” parket

Tepih “od zida do zida” je davno izašao iz mode. Otkriven parket je sada in. Nekoliko stazica je sasvim dovoljno i daće dimenziju prostoru. Ostatak parketa slobodno ponosno pokažite. Dodatna prednost je što je parket daleko lakše održavati od čupavih tepiha. Ipak, uvek bi trebalo voditi računa da je nameštaj ili potpuno na parketu ili potpuno na tepihu. U suprotnom, doći će do klimanja nameštaja ili oštećenja površina.

Što više dnevnog svetla!

Svi moderni stanovi danas imaju velike prozore i otvorene terase, kako bi se obezbedio nesmetan ulazak dnevnog svetla. Ako živite kao podstanar ili u starijoj gradnji, svakako niste u prilici da birate raspored i veličinu prozora. Ono što možete da uradite, jeste da veće komade nameštaja držite što dalje od prozora. Glomazni ormar u blizini prozora će onemogućiti ulazak dnevnog svetla, pa će udaljeniji krajevi prostorije ostati mračni tokom celog dana.

Nemojte dozvoliti da vas obeshrabre preskupe opcije za uređenje prostora. Prelistajte kataloge i magazine kako biste dobili inspiraciju, ali se nemojte ograničavati tuđim predlozima niti istaknutim cenama. Dodatna prednost uređenja prostora po niskim cenama je što uvek sve možete vratiti na staro, ako shvatite da vam se promena ipak ne dopada ili da, jednostavno, nije praktična. Uređenje enterijera uz minimalna ulaganja vam dozvoljava da se igrate i testirate svoj ukus, što će vas sigurno i oraspoložiti!

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas