Evo kako naučiti mačku da ne grebe nameštaj u kući

Mačke su vrlo zahvalni ljubimci – ostvaruju vrlo povezan odnos sa svojim vlasnikom, dok za uzvrat ne traže mnogo posvećivanja vremena, upravo usled svoje individualnosti po prirodi. Međutim, vlasnici maca kao kućnih ljubimaca ipak imaju jedan učestali problem – mačke vole da grebu.

Ukoliko ste kupili grebalice i drugu opremu za mačke da zaustavite uništavanje kućnog nameštaja, ali vaša maca uporno praktikuje da ga koristi umesto grebalice – u nastavku teksta pronađite nekoliko saveta kako da naučite vašeg ljubimca da ovu, u snovi zdravu radnju, radi samo gde i vama to odgovara.

Mačke i grebanje nameštaja – zašto vaš ljubimac uživa u grebanju nameštaja?

Kako biste na pravilan način uspostavili željene granice u vidu pravila ponašanja vašeg kućnog ljubimca u domu – najpre će biti korisno da razumete zašto vaša mačka uživa u grebanju.

Grebanje svog okruženja je mačkama prirodna radnja i izuzetno korisna po njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Grebanje opušta vašeg ljubimca, ali im pomaži i pri uklanjanju starih slojeva noktiju.

Takođe, treba imati u vidu da mačke mogu grebanje koristiti i kao vid komunikacije. Ako je zaista srećna, ona će svoju uzbuđenost demonstrirati grebanjem nameštaja ili drugih hrapavih površina u okruženju.

Za najefikasnije sprovođenje novih pravila u domu – odvikavanje mace od grebanja nameštaja i učenje novih navika, važno je uočiti rituale koje vaša maca sprovodi kako biste odredili tačan uzrok njenog grebanja i odabranog mesta u domu za isto, pa u skladu sa prikupljenim informacijama optimalno reagovali.

Zaštita nameštaja od ljubimaca – kako sprečiti mačku da grebe nameštaj?

Nakon što ste uočili obrazac ponašanja vašeg kućnog ljubimca kada je reč o grebanju nameštaja, verovatno ćete primetiti da vaša mačka redovno grebe iste komade nameštaja. 

Zavisno od materijala površine koju mačka grebe, dobra taktika je da pronađete materijal koji bi maci proizveo sličaj osećaj, a zatim i “predložite” vašem ljubimcu isti, kako bi nameštaj postao manje privlačan za grebanje.

Ako su to vodoravne površine – najbolje bi bilo da pokušate da skrenete maci pažnju uz pomoć aluminijumske folije. Postavite foliju na deo nameštaja i čekajte rezultat. Osećaj koju nagužvana aluminijumska folija izaziva kod mačaka, kao i izražajan specifičan zvuk gužvanja folije, učiniće nameštaj mnogo manje zabavnim za grebanje i dodirivanje šapama.

Još jedan od pouzdanih trikova je lepljenje dvostrane lepljive trake za komad nameštaja u vašem domu kojeg maca najviše voli da “ukrašava” noktima. Mace ne vole da se njihove šape lepe za površinu, pa će brzo odustati od njihovog dotadašnjeg omiljenog komada nameštaja za grebanje.

Neki vlasnici kućnih maca tvrde i da su citrusi odlični alat za odvraćanje od grebanja nameštaja. Prskanje nameštaja mirisom limuna ili drugog citrusnog voća može biti delotvorno u vašoj borbi protiv navika vašeg kućnog ljubimca da grebe nameštaj.

Ovaj trik je prilično zgodan, imajući u vidu da ne morate menjati enterijer “detaljima” – poput lepljenja materijala za nameštaj, kako biste naučili vašeg ljubimca drugačijem ponašanju.

Grebalice za mačke – uvedite nove navike vašem ljubimcu kako biste zaštitili nameštaj

Kao što smo već napomenuli, grebanje je prirodna potreba mačaka. Zato je aletrnativa za isto – kao što su grebalice ili slična oprema za mačke, sjajan način da sprečite lošu naviku vašeg ljubimca, tako da on i dalje redovno uživa u svojoj omiljenoj radnji.

Grebalicu je preporučljivo postaviti tako gde vaš ljubimac najviše uživa u grebanju ili u okolini mesta gde najčešće provodi svoje vreme tokom dana. Grebalice možete naći u različitim oblicima, te je važno da vašem ljubimcu kupite onu koja na neki način oponaša njegov prethodni izbor podloge za grebanje – to jest, grebalica treba da obezbedi vertikalne ili horizontalne površine za grebanje, zavisno od potrebe.

Ukoliko grebalice nabavite na vreme, moguće je da će vas iznenaditi koliko će vaš ljubimac rado prihvatiti ovu tranziciju površine za grebanje. Ipak su grebalice specijalno napravljene po kriterijumima mačaka.

Pravilna higijena noktiju mačaka – uredni nokti za manje grebanja

S obzirom da je jedna od funkcija grebanja za mačke sređivanje noktiju, učestalost grebanja lako možete sprečiti redovnim održavanjem higijene noktiju mace. Dakle, optimalna dužina noktiju mačke i odgovarajuća oštrina će biti sasvim dovoljna metoda da suzbijete naviku grebanja.

Iako mace neretko ne vole da učestvuju u ovom procesu, vremenom će se navići na isti i dozvoljavati vam da joj redovno sečete i uređujete nokte. Budite strpljivi i uvek nagradite ljubimca nakon “tretmana”.

Život sa mačkama je zaista jedinstven, a one su izuzetno privrženi kućni ljubimci. Uprkos tome, samostalna priroda i mačaka ih ponekad čini samovoljnima, te nije uvek lako naučiti ih pravilima.

Ukoliko ste zbog toga pomislili da ste jednostavno osuđeni da za maženja i ljubav vašeg ljubimca “plaćate” uništenim nameštajem – nadamo se da smo vas ovim tekstom obradovali i da ćete lako preusmeriti ili suzbiti potrebu vašeg ljubimca da grebe različite površine nameštaja u vašem domu.

Jednom kada mačku naučite da ne grebe nameštaj, već uživa u grebalici u momentima kada je to posebno opušta – moći ćete da bezbrižno dobro osećate opremajući enterijer doma lepim i čistim nameštajem, bez mačijeg “potpisa” na njemu.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas