IZLOŽBA PRIRODNE I KULTURNE VREDNOSTI PREDELA IZUZETNIH ODLIKA „KULTURNI PREDEO TRŠIĆ-TRONOŠA“

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica je upravljač Predelom izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“. U cilju promocije zaštićenog područja priredili smo izložbu.
24.12.2021. godine u 12:00 časova, ispred Vukovog doma kulture, u pešačkoj zoni, biće otvorena izložba PRIRODNE I KULTURNE VREDNOSTI PREDELA IZUZETNIH ODLIKA „KULTURNI PREDEO TRŠIĆ-TRONOŠA“
Izložba sadrži 40 panoa, na kojima su prikazane prirodne i stvorene vrednosti na području Kulturnog predela Tršić-Tronoša, ali i istorijski tok: ptice, srednji detlić, gmizavci i vodozemci, flora i vegetacja, zaštićene biljne vrste i sorte voća, božikovina, orah, vres, crni grab, bršljan i mnogi drugi. Pored toga i stvorene vrednosti, Vukova spomen-kuća sa okolinom.
Na pet panoa postavljeni su i QR kodovi pomoću kojih zainteresovani mogu pogledati video priloge u kojima saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije kazuju o određenim prirodnim vrstama (Ivana Jelić, Nataša Panić, Marko Divac, Aleksandra Zatezalo, Mila Ristić) Recezent projekta je dr Ivana Jelić, stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
Projekat izrade ove dokumentarne izložbe podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja na Konkursu u oblasti kulturnog nasleđa, Ministarstva zaštite životne sredine u okviru godišnjeg Programa upravljanja zaštićenim podučjem i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
Autor projekta je msr geograf Biljana Radičević, urednik obrazovnih programa u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.
Saradnici na tekstu: dr Ivana Jelić i Stojan Ivanović, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije; Marina Cvetanović kustos istoričar umetnosti i msr Ana Čugurović, kustos etnolog antopolog u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.
Saradnik na izradi video priloga: Aleksandar Stojanović
Saradnik na izradi QR kodova: Dragan Bojadžievski.

Izložba će biti postavljena u pešačkoj zoni do 15. januara 2022. godine.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas