Saveti za dobro raspoloženje tokom čitavog dana

Moderan način života donosi veliki broj dnevnih obaveza i konstantnu opterećenost. Takva slika je naročito izražena u gradovima, gde su ogromne gužve u saobraćaju, velika emisija štetnih gasova, izloženost zračenju računara i drugih uređaja, što sve može uticati na pad kvaliteta života, njegovo ubrzanje, i samim tim – na slabije raspoloženje.

Delovanjem pomenutih faktora, posledice na čoveka su manje ili veće u zavisnosti od toga koliko ste posvećeni zdravim navikama, jer su upravo su one te koje služe za održavanje određenog balansa u životu i optimalnog psihofizičkog zdravlja na kvalitetnom nivou. 

Svako od nas poseduje svoje navike i mini rituale, međutim, sve je to podležno promeni u cilju poboljšanja kvaliteta života i veće količine energije.

U nastavku teksta pročitajte naše predloge za odlično raspoloženje za svaki dan.

Ne preskačite doručak – on zaista jeste najvažniji obrok

Preskakanjem doručka kao prvog i najbitnijeg obroka, gubite energiju potrebnu za buđenje organizma. Mnogi kao izgovor za preskakanje doručka navode nedostatak apetita. U tom slučaju, najbolje rešenje je lagana hrana u vidu muslija u kombinaciji sa koštunjavim voćem ili ceđeni sok za otvaranje apetita. 

Kvalitetan doručak pomaže unosu nutrijenata potrebnih za dobijanje energije za obavljanje dnevnih obaveza. Najčešći odabir mnogih za optimalan obrok u ranim jutarnjim časovima jeste pripremanje jaja na različite načine, u kombinaciji sa suhomesnatim proizvodima i osvežavajućom salatom. 

Jaja su odličan izbor zbog toga što doprinose sitosti i unosu potrebne količine kalorija. Takođe, sprečavaju mogućnost razvijanja problema rada seca. Sjajan dodatak uz ovaj tip doručka je jogurt, koji će vas osvežiti i doprineti unosu dovoljne količine kalijuma, fosfora, cinka i vitamina B5 i B12.

Ponuda jogurta za svačiji ukus doprinosi tome da svako može odabrati onaj koji mu odgovara, bez obzira da li je u pitanju punomasni, bez laktoze ili dodatno obogaćen vitaminima. Jogurt je odličan dodatak uz skoro svaki doručak, a pored toga i jedna šolja ovog napitka uz musli može biti sasvim dovoljna.  

Kafu obavezno treba piti posle doručka, zbog neželljenih dejstava koje može imati ukoliko se konzumira na prazan stomak. Ovaj napitak pomaže stimulaciji nervnog sistema i doprinosi većem nivou koncentracije prilikom obavljanja dnevnih aktivnosti, ali se savetuje ispijanje u manjim količinama, zbog posledica koje nastaju prekomernom upotrebom. 

Neka muzika bude sastavni deo vaše svakodnevnice

Muzika utiče pozitivno na emocionalne, kognitivne i telesne funkcije čoveka, pa je tako značajna u pogledu harmonizovanog funkcionisanja leve i desne strane mozga, za cirkulaciju, disanje, krvni pritisak.

Osim svojih pogodnosti koje ima na čovekovo fizičko zdravlje i bolje raspoloženje, muzika utiče na razvoj dece. Veoma je bitna za njihov lični i društveni napredak, podstiče socijalizaciju i samopouzdanje. 

Poželjno je slušati što raznovrsniju muziku, s obzirom na karakter i posledice iste. Primera radi, klasična muzika je odlična za podsticanje kreativnosti, dok sa druge strane latinoamerički zvuk ima pozitivan efekat na razbijanje letargije.

Muzika ima mnogobrojna pozitivna dejsta na čovekov emotivni i socijalni život, a mnoge studije su pokazale da slušanje muzike utiče na smanjivanje stresa. 

Dovoljna količina kvalitetnog sna je neophodna svakome

Nedostatak sna postaje sve češći problem, a posledice su loše raspoloženje, nervoza, manja količina energije i loša koncetracija. Sve to ima snažne negativne posledice, bez obzira na uzrast.

Optimalna količina sna odraslim osobama je između 6 i 9 sati, što naravno zavisi od dnevnih obaveza i godina starosti. Ukoliko niste ispunili potrebnu normu, san se može nadoknaditi, ali izbegavajte da to bude u popodnevnim časovima nakon posla i ne duže od sat vremena, jer se time remeti večernja potreba za snom.

Zdrav san se ne meri samo prema kvantitetu, već i prema kvalitetu istog. U tom pogledu, potrebno je izbegavati hranu bar dva sata pred spavanje, radi umirivanja sistema za varenje. Takođe, u tom periodu se ne preporučuje gledanje u ekran, već čitanje laganog štiva radi opuštanja. Preporučuje se tuširanje toplom vodom neposredno pred spavanje, kao i spavanje u zamračenm prostorijama.

Ukoliko primenite sve savete, kvalitet sna će se povećati, a tokom dana ćete se osećati znatno bolje, te će vam obavljanje svakodnevnih aktivnosti biti mnogo lakše. 

Fizičke aktivnosti pomažu psiho-fizičkom zdravlju 

Sportske aktivnosti su veoma bitne za kvalitetno raspoloženje i odličan psiho-fizički balans organizma svakog od nas. Bez obzira na vrstu sporta koji preferirate, redovna fizička aktivnost može biti ključna za jačanje organizma. 

Upražnjavanje atkivnosti na redovnoj bazi doprinosi dužem životnom veku, većem stepenu odbojnosti prema nezaraznim bolestima, kao i vitalnijem izgledu. Osim pozitivnih efekata na telesno zdravlje, sportske aktivnosti deluju i kao čuvar mentalnog zdravlja, gde se na pravi način kanališe negativna energija, a pospešuje rad kognitivnih sposobnosti. 

Postoji veliki broj rekreativnih sportskih aktivnosti koje se mogu upražnjavati bez obzira na godišnje doba, tako da pronađite nešto što vama odgovara i uspostavite savršen životni balans. 

Ukoliko želite da živite kvalitetnim životom bez stresa, saveti koje smo predstavili vam definitivno mogu pomoći u tome. Međutim, potrebno je primeniti naše predloge u kompletu, te se potruditi da se svi oni pretvore u svakodnevnicu i rutinu za dugoročnije poboljšanje života.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas