Cvijićev život u izlogu muzeja

U Loznici su počeli 25. Dani Jovana Cvijića. Ova manifestacija posvećena je znamenitom Jadraninu, naučniku i geografu svetskog glasa, a o dvodnevnom programu u Muzeju Jadra govorila je direktorka lozničkog Centra za kulturu Snežana Nešković Simić.

Jovan Cvijić je još jedan Lozničanin koji je ostavio značajan trag u nauci. Njegov deda je bio predsednik lozničke Skupštine, dok se pradeda kao harambaša borio u Prvom srpskom ustanku protiv Turaka. Impresivna je njegova karijera i obrazovni put, što potvrđuje činjenica da je bio počasni doktor Sorbone i Karlovog univerziteta. Svoj ljudski i naučni autoritet uvek je ulagao za Srbiju pred međunarodnom zajednicom – rekao je otvarajući dokumentarnu izložbu „Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije” Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice..

Autorka Biljana Radičević ističe da je prilikom izrade izložbe korišćen tekst iz biografskih beležaka kao i fotografije dokumenata koje se nalaze u Arhivu SANU. Pored toga, korišćene su i beležnice Jovana Cvijića i skenirane fotografije koje se nalaze u Muzeju grada Beograda. Recenzetkinja postavke je dr Ana Milanović Pešić, naučna saradnica Geografskog instituta „Jovan Cvijić” SANU, koja se zbog epidemiološke situacije nije pojavila na otvaranju, ali se publici obratila putem video-snimka. Telegram podrške uputili su nam i pomoćnici ministra kulture i informisanja Asja Drača Muntean i Dejan Masliković, navodeći da ova izložba u najvišem stepenu služi afirmaciji srpske kulture i njenoj promociji na međunarodnom planu. Izložba je dostupna na srpskom, francuskom, engleskom, španskom i kineskom jeziku, a u Muzeju Jadra posetioci je mogu videti narednih sedam dana.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas