Tiodorović: Zatvaramo škole ako se narod ne uozbilji

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je mogućnost zatvaranja škola i fakulteta u Srbiji ukoliko broj novozaraženih na dnevnom nivou bude veći od 500.
On je ocenio da je realno očekivati da će taj broj biti dostignut u naredne dve nedelje “ako se narod ne uozbilji”.

– Ova nedelja biće veliki test, uverićemo se da li je i onaj deo naroda koji ne poštuje baš mnogo mere shvatio da je ozbiljno i da li svi naši apeli imaju nekog uspeha ili smo osuđeni na potpuni neuspeh – naveo je epidemiolog za Kurir.

Dodao je da je “prijatno” iznenađen što se u prethodna dva-tri dana u Nišu kao i u nekim drugim gradovima, ugostitelji pridržavaju ograničenja radnog vremena do 23 časa.
Ako i u Beogradu bude krenulo kako valja, onda nećemo preći 100-150 novih pozitivnih dnevno.

Međutim, ukoliko u Beogradu ne bude shvaćeno koliko je sitaucija ozbiljna, kao i u Novom Pazaru, koji je ukinuo pa ponovo vratio vanrednu situaciju pod pritiskom s vrha, imaćemo najmanje 300, 400 novih slučajeva dnevno vrlo brzo – ocenio je Tiodorović.

Dodao je da ni u tom slučaju ne treba uvoditi policijski čas već zatvoriti kafiće i restorane i to u gradovima koji su žarišta epidemije.

Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije, ni kulturne ni muzičke.

Geografskom distribucijom broja pozitivnih videće se gde je žarište, pa ako bude trebalo, i pojedini delovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati.

Ne moraju svi da plaćaju ceh zbog neodgovornog ponašanja nekih – naveo je epidemiolog.

Foto Screenshot izvor Kurir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas