Brzo i lako: Čišćenje kuhinje u nekoliko koraka

Borba sa naslagama, prljavštinom i rđom nikome nije drag, a složićete se i nimalo lak zadatak. Međutim, kuhinju je ipak moguće brzo i lako urediti uz dobru organizaciju i par korisnih trikova!

U sledećim redovima pročitajte kako da kuhinju očistite do savršenstva, i to u svega nekoliko koraka!

#1 Pripremite kućne aparate za čišćenje

Ako već imate omiljena sredstva za uklanjanje prljavštine, gumene rukavice, krpe i ostala pomagala pri ribanju, vreme je da pripremite sve kućne aparate koje planirate temeljno da očistite.

Prvo isključite veću belu tehniku iz struje, izvadite tanjire iz mašine za pranje sudova, posude iz šporeta. Na vreme potopite zarđale rešetke iz rerne, napskajte sredstva koja će otopiti mast sa radnih ploča i pustite da se odledi komora zamrzivača. Čitajte i uputstva aparata koje ćete čistiti i iskoristite sve prednosti koje takvi savremeni uređaji nude.

Mnogi ugradni frižideri, na primer, imaju automatsko odmrzavanje, dobro LED osvetljenje i mogućnosti skidanja vrata, što će vam olakšati uklanjanje mrlja, bakterija i virusa na teško dostupnim mestima rashladnog aparata.

Tako pripremljene uređaje, moći ćete, kada završite sa sređivanjem ostatka kuhinje, znatno lakše i brže  prebrisati i očistiti, bez mukotrpnog i napornog ribanja! Dok sredstva za čišćenje ne krenu da deluju i dok sva nakupljena prljavština ne omekša, bacite se na pripremanje ladica i fioka za čišćenje.

#2 Pripremite i očistite kuhinjske elemente

Ukoliko ste bili vredni i prethodno uredno održavali svoju kuhinju, priprema i čišćenje kuhinjskih elemenata neće biti zahtevno.

Počnite tako što ćete potpuno isprazniti sve ladice i fioke.  Zatim pokupite mrvice i ostatke hrane iz unutrašnjih delova kuhinjskih elemenata i na dnu svakog od njih postavite čiste providne matirane papire, koje će sprečiti da se ovi elemetni kuhinje isprljaju i zauvek oštete.

Dalje, površine polica i kuhinjskih ormarića, ukoliko nisu suviše zaprljani, samo obrišite vrućom vodom sa malo praška i na kraju ih sasušite krpom sve dok ne dobiju svoj sjaj.

Najzad, kada ste završili sređivanje kuhinjskih elemenata, vratite sve posude, čaše i činije, tamo gde pripradaju i krenite sa čišćenjem kućnih aparata.

#3 Vratite se čišćenju aparata

Kada ste obavili sve potrebne pripreme, možete se vratiti na posvećeno čišćenje velikih kuhinjskih aparata. Savetujemo da ovaj posao započnete od šporeta!

Kako očistiti šporet?

Vodite računa da prilikom čišćenja šporeta pročitate u uputstvu za upotrebu uređaja koja sredstva  možete koristiti za ribanje, a koja ne. U suprotnom, vrlo lako možete da oštetite keramičku ploču, plinske ili obične ringle grubim žicama i neadekvatnim prepartima za čišćenje.

Najbolje je da pastu za uklanjanje masnih naslaga napravite sami, jer će ona, ako ste je prethodno ostavili određeni period da deluje, omekšati prljavštinu i pomoći  vam da očistite unutrašnjost i spoljašnjost uređaja znatno brže.

Kako očistiti frižider?

Krenite sa čišćenjem plastičnih elemenata u frižideru, kako biste najbrže i najlakše završili sa sređivanjem ovog uređaja. Dakle, sve fioke za skladištenje povrća i mesa, lagano isperite sapunicom i toplom vodom. Potrudite se da ih temeljno kasnije osušite suvom krpom, pre nego što ih vratite u uređaj.

Unutrašnjost i spoljašnjost uređaja prebrišite mekanim sunđerom i tom prilikom izbegavajte abrazivna sredstva. Obrišite i dihtung na vratima, a sa kalemova kondezatora samo pokupite nakupljenu prašinu.

Kad završite čišćenje, vratite sve elemente u frižider, uključite ga i dopustite da se temperatura u njemu stabilizuje pre nego što naređate namirnice.

Kako očistiti mašinu za sudove?

Mašina za pranje sudova se čisti poprilično jednostavno. Dovoljno je da jednom u dva-tri meseca izvadite filter, elisu i metalne šipke iz nje i operete ih mlakom vodom i sapunicom.

Ako ste prethodno obrisali unutrašnjost i spoljašnost mašine nekom mekom krpom, vodom i deterdžentom, ostaje vam samo da vratite suve elemente u mašinu, kako biste dobili čist uređaj, bez neprijatnih mirisa.

#4 Očistite sudoperu i odvode

U sudoperi perete namirnice i sirovo meso, zbog čega je treba čistiti barem jednom nedeljno!  Naravno, ne treba zanemariti ni odvod, jer ukoliko se zapuši, može napraviti veliki problem. Da se to ne bi desilo najbolje je delovati preventivno i na vreme ga očistiti.

Ako ne preferirate teške hemikalije, u odvod sipajte sodu bikarbonu i malo sirćeta. Pošto ovi sastojci ispene, dospite vruću vodu i izribajte unutrašnjost odvoda nekom neiskorišćenom dečijom četkicom za zube.

Sudoperu je dovoljno da oribate klasičnim sredstvima za čišćenje i sunđerom za sudove ili uz pomoć limuna i sode bikarbone.Naravno, kada završite sa brisanjem sudopere i odvoda, nemojte zaboraviti i da oribate i obrišete i slavine.

#5 Prebrišite podove

Naposletku vam ostaje samo da usisate i prebrišete podove kuhinje i trpezarije. Podove brišite isključivo sredstvima koja su namenjena za čišćenje i održavanje vrste laminata, parketa ili pločica koje imate. Vlažnom krpom i izabranim preparatom, uklonite svu prašinu i prljavštinu sa podova. Kasnije ih možete još jednom prebrisati eteričnim uljima (da bi cela prostorija mirisala) ili sredstvima za poliranje podova.

Takođe, posvetite se i čišćenju fuga na pločicama. Isprobajte prirodne mešavine koje će vam olakšati ribanje, poput one od 3/4 šoljice hidrogen peroksida i pola šoljice sode bikarbone, koja uz pomoć stare četkice za zube uklanja i najuporniju prljavštinu.

Čišćenje kuhinje ne mora da bude zamorno ako prethodno  pripremite belu tehniku za čišćenje i izaberete efikasne preparate za uklanjanje naslaga!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas