Borovčanin u Londonu pregovarao oko izgradnje stadiona

0

Postoji nekoliko uslova za lokaciju, a to je da zemljište bude 30 do 50 hektara površine, da poseduje potencijal za izgradnju 1800 parking mesta, hotel od 2600 soba, šoping centar, kao i stambeni blok.

Državni sekretar u nministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin razgovarao je u Londonu sa predstavnicima kompanije Mejs, koja bi trebalo da učetvuje u izgradnji nacionalnog stadiona.

Sa državnim sekretarom za omladinu Ministarstva omladine i sporta su o izgradnji stadiona potrebnog za domaćinstvo dela EP 2020. razgovarali Markusom Berli, direktor za međunarodnu saradnju, Mark Ričards, direktor razvoja i Alan Vilbi, direktor sportskih projekata kompanije Mejs.

Najrealnija mogućnost je da to bude javno-privatno partnerstvo.

“Ovakav model javno-privatnog partnerstva, gde država investitoru ustupa zemljište, a investitor pravi stadione po istim standardima, može biti model za obnavljanje i modernizaciju celokupne sportske infrastrukture po gradovima širom Srbije“, izjavio je Nenad Borovčanin nakon sastanka.

Država bi obezbedila lokaciju, infrastrukturu i pravnu podršku, a investitor projekat i finansiranje. Postoji nekoliko uslova za lokaciju, a to je da zemljište bude 30 do 50 hektara površine, da poseduje potencijal za izgradnju 1800 parking mesta, hotel od 2600 soba, šoping centar, kao i stambeni blok.

Vrednost investicije je preko 150 miliona evra. Posmatrano iz ugla privrede, ova investicija bi se mogla svrstati u red značajnijih projekata.

“Izgradnja Nacionalnog stadiona koji spada u petu generaciju sportskih objekata, sa visokim standardima od samog sportskog terena, modernih, sigurnih i bezbednih tribina, programa za porodične posete i zabavu, vrhunskim svetlima i zvukom, maksimalnim užitkom za gledaoce i potencijalom za TV produkciju, do izgradnje hotela, stambenih blokova, restorana, šoping molova, parkova, biciklističkih i pešačkih staza, velikog broja zaposlenih, je nešto što naša nacija zaslužuje”.

Državni sekretar za omladinu je istakao da su to elementarni uslovi za funkcionisanje svakog sporta,

“Ako naši sportski kolektivi nastave da treniraju i da se takmiče na stadionima ili u halama starim 30 godina, onda ne možemo očekivati ni njihove pobede na međunarodnoj sceni, ali ni pune stadione, TV gledanost, zainteresovanost sponzora da se reklamiraju, kao ni to da deca dobiju motiv i uzore da se bave sportom”.

Mejs je britanska kompanija i jedna je od najuspešnijih svetskih kompanija u okviru projektnog i građevinskog menadžmenta.

Оставите одговор

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas