BIOSKOP Specijalna projekcija filma „Pucnji u Marseju „

Fitnes centar Rakić

Film „Pucnji u Marseju“ prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Frncuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju u Francuskoj.
Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravnog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja ispričana je sudska drama, najbliža istini o samom suđenju ali i epilogu po evropski mir. Ova filmska priča otvara čitav niz pitanja o društveno – političkim događajima u tom turbulentnom istorijskom periodu, među kojima su: Da li je zapravo Drugi svetski rat počeo u Marseju pucnjima na kralja Aleksandra i ministra Bartua? Da li bi Evropa i svet bili drugačiji da je sprečen atentat za koji su svi znali da se sprema?
Od samog suđenja se očekivalo mnogo, a prvenstveno da se otkrije ko je zapravo stajao iza ubistva, ko je bio naručilac. Promene koje se u periodu između atentata i suđenja dešavaju u Evropi, unose nespokoj i bojazan od mogućnosti da će ubice biti oslobođene, jer je pozadina celog procesa tajnovita i dirigovana od samog vrha kako francuske tako i nove jugoslovenske vlasti.

Režiser Gordan Matić
Glumci: Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić

Utorak (26) i sreda (27) u 19.00 časova

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas