7 razloga zašto je Crna Gora odlično mesto za život

Crna Gora je mala zemlja na jadranskoj obali koja ima mnogo toga da ponudi onima koji odluče da je učine svojim domom. Njena zadivljujuća prirodna lepota, bogato kulturno nasleđe i gostoljubivi meštani samo su neki od razloga zašto ljude iz celog sveta privlači ovaj skriveni dragulj. 

Naravno, najpopularniji su oni gradovi pored mora, a kada je u pitanju prodaja stanova Kotor ali i drugi gradovi poput Herceg Novog, Budve i ostalih, imaju šta da ponude.

U ovom tekstu ćemo istražiti sedam razloga zašto je Crna Gora odlično mesto za život.

Prirodne lepote

Crna Gora se može pohvaliti neverovatnom raznolikošću prirodnih pejzaža, od visokih vrhova Nacionalnog parka Durmitor do čistih voda Jadranskog mora. Sa preko 300 sunčanih dana godišnje, stanovnici mogu uživati u planinarenju, plivanju i upijanju sunca tokom cele godine. 

Crna Gora je takođe dom zadivljujućim jezerima, kanjonima i rekama, što je čini rajem za ljubitelje prirode. Pored toga, netaknute crnogorske plaže, poput popularnih plaža Budve i Ulcinja, privlače posjetioce iz celog sveeta.

Niski životni troškovi

U poređenju sa drugim evropskim zemljama, Crna Gora nudi niže troškove života. Stanovanje, namirnice i zabava su znatno jeftiniji, što omogućava stanovnicima da uživaju u udobnom načinu života uz manji budžet. 

Prosečni troškovi života u Crnoj Gori su oko 40% jeftiniji nego u Velikoj Britaniji, što je čini atraktivnom destinacijom za one koji žele da se penzionišu ili pokrenu posao. 

Pored toga, troškovi zdravstvene zaštite u Crnoj Gori su mnogo niži nego u drugim evropskim zemljama, što je čini atraktivnom opcijom za penzionere i one koji traže pristupačnu medicinsku negu. Zato je selidba u ovu državu na moru veoma dobra opcija.

Bogato kulturno nasleđe

Crna Gora ima dugu i fascinantnu istoriju koja se ogleda u njenoj arhitekturi, kuhinji i tradiciji. 

Njeno bogato kulturno nasljeđe vidljivo je na UNESCO-vim listama svetske baštine, u koje spadaju srednjovjekovni grad Kotor, koji privlači turiste iz celog sveta. 

Jedinstveni kulturni identitet Crne Gore je takođe evidentan u njenoj muzici, igri i festivalima koji slave njenu raznoliku istoriju. Na crnogorsku kuhinju utiču njeni mediteranski i balkanski koreni, sa tradicionalnim jelima kao što su ćevapi, burek i specijaliteti od morskih plodova.

Narod je gostoprimljiv

Crnogorci su poznati po gostoprimstvu, a strance dočekuju raširenih ruku. Bilo da želite da steknete prijatelje ili da pokrenete posao, zajednica u Crnoj Gori će biti prijateljski nastrojena ipuna razumevanja. 

Takođe je lako upoznati ljude u Crnoj Gori kroz lokalne događaje, klubove, koncerte ali i preko grupa na društvenim mrežama. Zemlja je poznata po svom multietničkom i multikulturalnom društvu, što doprinosi njenoj atmosferi dobrodošlice.

Rastuća privreda

Ekonomija Crne Gore brzo raste, a najveći fokus je na turizum, poljoprivredi i energetici. 

Vlada aktivno podstiče strane investicije, stvarajući mogućnosti za preduzetnike i investitore. Crna Gora je takođe članica Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, koja omogućava pristup tržištu od preko 500 miliona ljudi. Strateška lokacija Crne Gore između Evrope i Azije, i njen pristup Mediteranu, čini je atraktivnom destinacijom za preduzeća koja žele da se prošire, ali i za one koji žele da pokrenu sopstveni biznis.

Odlična hrana i vino

Crna Gora je poznata po ukusnoj hrani i vinu, koji odražavaju njene raznolike kulturne uticaje. 

Sveži plodovi mora, meso sa roštilja i krepki gulaši samo su neki od kulinarskih užitaka koji čekaju stanovnike. Crna Gora je takođe dom brojnih vinarija koje proizvode visokokvalitetna vina od autohtonog grožđa kao što su Vranac i Krstač. Obilasci degustacije vina su popularna aktivnost u Crnoj Gori i odličan su način da istražite tradiciju vinarstva u zemlji.

Savršena klima

Crna Gora ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i toplim letima. To je čini atraktivnom destinacijom za ljude koji uživaju u druženju na otvorenom i uživanju u prelepom prirodnom okruženju. 

Toplo vreme takođe znači da je Crna Gora popularna destinacija za ljubitelje plaže, sa svojim zadivljujućim plažama koje nude savršeno mesto za opuštanje i sunčanje. 

Čak i zimi, temperature u Crnoj Gori retko padaju ispod nule, tako da stanovnici i dalje mogu uživati u aktivnostima na otvorenom poput skijanja i snoubordinga u planinama.

Ukratko, Crna Gora je skriveni dragulj koji nudi visok kvalitet života i gostoprimljivu zajednicu. Njena prirodna lepota, pristupačan život, bogato kulturno naslijeđe, rastuća ekonomija, odlična hrana i vino, i sjajno vreme samo su neki od razloga zašto se ljudi odlučuju da Crnu Goru učine svojim domom.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas