Akademik i pesnik Matija Bećković,kaže za „Novosti“, povodom 7 jula koji je do 2001 godine obeležavan kao Dan ustanka naroda Srbije da  „bratoubilaštvo u Srbiji počelo u ratu, produženo je posle rata, a nije prestalo ni u miru, do današnjega dana“.

-Oni koji su takvu odluku doneli nisu bili naivni i znali su šta rade – poručio je akademik Bećković.-Znali su šta se u Srbiji zbivalo i predvideli šta će se zbivati sve dok bude taj dan slavila kao veliki praznik- Ta odluka je daleko veći zločin od onog koji se dogodio u Beloj Crkvi, na Ivandanj 1941. godine. Da je ostalo na onom što se ovde dogodilo, već bi se i zaboravilo. Bogdan, Žikica i Milenko odavno bi jedni drugima poljubili rane, zagrlili se i poljubili, ali nisu im dali oni koji su odlučili kako su odlučili, a ta odluka je, umnogome odlučila sudbinu Srbije i srpskog naroda.

Naš čuveni pesnik je posebno poručio da oni koji su Belu Crkvku preselili na tako ubitačan način po rod, „to liči kao kada bi za simbol Prvog srpskog ustanka, umesto Marićevića jaruge, uzeli Radovanjski luk, a, umesto časnoga krsta, na kom su se ustanici zakleli, uzeli sekiru kojom je Karađorđe ubijen“.

A zašto je, ističe Bećković, odlučeno kako je odlučeno, „nije teško dosetiti se, a da li je to bio početak ustanka ili bratoubilačkog rata, lako je zaključiti“.

-Umesto da je sve ostalo u Beloj Crkvi, bela Crkva se preselila i podelila svaku kuću u Srbiji- naglasio je akademik Bećković. -Iz kuće se premestila u duše i mozgove, a odatle u zakone i sudove, škole i udžbenike, novine i knjige. Da bi sve bilo kobnije, nema u Srbiji nijedne kuće koja nije bila na obe strane i nijedan Srbin koji se ne bi mogao brojati kao dvojica. Obojica su danas gubitnici i poraženici. Zato je Srbija jedina u kojoj se nije završio ovakav bratoubilački rat i u kojoj se održavaju ovakvi skupovi i drže ovakvi govori.

Po Bećkovićevim rečima, „oni koji su se protiv komunizma borili, pre nego što je komunizam propao, i sada su prokazani, a oni koji su se protiv njega borili, kad je propao, oni su, i sada, na pravoj strani“.

V.Mitrić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas