Vučić u SB UN: Srbija želi stabilnost Balkana

NJUJORK – Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Njujorku da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu.

To je, kako je naveo na početku svog obraćanja Savetu bezbednosti UN, uslov opstanka i napretka Srbije, ali i svih ostalih, i zato je Beograd posvećen miru i životu.
„Srbija je započela, samostalno, bez pritisaka sa strane, teške i sveobuhvatne reforme koje će doneti zdraviju i konkurentniju ekonomiju, slobodnijeg i bogatijeg građanina. Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalisticke tenzije u regionu, jer imamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa svojim problemima i krenemo u hrabro rešavanje istih“, naglasio je Vučić.

Srbija, prema njegovim rečima, nije želela da ulazi u bilo kakve sukobe u regionu, čak ni verbalne prirode, jer odlika slabih i neodgovornih političara je da, kad god imaju unutrašnje probleme, otvore neku staru nacionalnu ranu, promene temu i pokušaju da vrate region u nazad.

„Mi u tome ne ucestvujemo. I zbog toga nismo slabi, naprotiv. To je znak naše snage i dugoročnog, strateškog promišljanja“, rekao je premijer Srbije.

U Njujorku je oko 21 sat počela sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu i Metohiji.

bio-medica-baner-600x80

Na sednici će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN za period od 16. jula do 15. oktobra ove godine.

Vučić je pre sednice izjavio da će govoriti o ulozi Srbije u regionu, o tome da je zemlja stabilizirajući faktor i garant i simbol mira i stabilnosti.
„Srbija na verbalne provokacije ne odgovara, ne zato što je slaba ili nedovoljno jaka, već zato što dobro oseća svoju snagu. Drugi se dure i ljute, a to je zato što osećaju ono što je i MMF rekao a to je da ćemo ako nastavimo reforme imati zdravu i uspešnu zemlju za dve ili tri godine „, rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da će govoriti i o drugim pitanjima, o tome sa čim se Beograd u izveštaju Ban Ki-muna slaže a sa čime ne, „zašto tražimo život za Srbe na Kosovu“.

Generalni sekretar UN je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom.
„Posebno sam zabrinut zbog produženog političkog zastoja u Prištini i mogućih negativnih posledica po dosad ostvareni napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu“, naveo je Ban.

Na večerašnjoj sednici će govoriti i šef UNMIK-a Farid Zarif, dok će Prištinu predstavljati kosovski premijer Hašim Tači.

Pre sednice Vučić se u sedištu UN neformalno sastao sa Tačijem i razgovarao o što skorijem nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Sednica je prvobitno trebalo da bude održana 13. novembra, ali je odložena.

Kako su tada pisali mediji na Kosovu, prištinske vlasti su tražile od Saveta bezbednosti da odloži sednicu zbog činjenice da još nisu uspostavljene nove institucije.

BEOGRAD ČVRSTO OPREDELJEN ZA NASTAVAK DIJALOGA

Vučić je istakao da je Beograd čvrsto opredeljen da nastavi aktivno i konstruktivno učešce u razgovorima sa Prištinom na svim nivoima, kao i u primeni do sada postignutih dogovora.

On je kazao da je Srbija spremna za nastavak procesa jer je dijalog jedini put da se dođe do osnovne želje, a to je mir na Balkanu, kao osnovu za njegov razvoj.
„I posle čitavog veka sukoba, ratova, žrtava… ova Vlada je, u odnsou prema Albancima, napravila iskorak koji se savim sigurno može nazvati istorijskim. Ova Vlada je umesto sukoba izabrala dogovor, umesto problema reršenja i što je najvažnije, umesto smrti – život“, poručio je Vučih.

„Mi želimo normalnu, pristojnu i uređenu Srbiju, i svesni smo da je ona moguća samo u istom takvom okruženju. Jasno nam je da je dijalog jedini put do tog cilja, i učinicehmo sve da se on nastavi upravo na način koji je Srbija i promovisala – donošenjem rešenja koja poboljšavaju život ljudi na Kosovu i Metohiji“, poručio je premijer.

To, kako je naglasio, neće sprečiti Srbiju da nastavi da insistira na svom stavu da je samoproglašena kosovska nezavisnost nelegalna, ali, verovatno i prvi put u mnogo godina, taj stav Vlade Srbije ne sprecava život na Kosovu i Metohiji.
„Upravo suprotno, mi smo tom životu posvećeni, stavljajući ga ispred svih ostalih interesa“, dodao je Vučić.

„To što Srbija hoće da razgovara, ne znači da je slaba, to što smo konstruktivni, ne znači da je Srbija popustljiva, to što verujemo, ne znači da smo naivni“, poručio je Vučić.

Vučić je, međutim, istakao da Beogradu za dalje razgovore nedostaje sagovornik sa druge strane stola, budući da organi izvršne vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini ni pola godine nakon održanih izbora još uvek nisu formirani.
„Očekujemo da ta vlada bude formirana u narednim danima“, ukazao je on.

Prema Vučićevim rečima, bez obzira na to što nije formirana vlada u Prištini Beograd je do danas sproveo čitav niz mera na koje se Briselskim sporazumom obavezala.
„Usvojili smo izmene Zakona o visokom obrazovanju i novu uredbu o katastru, kako bi se omogucila puna primena ranije postignutih sporazuma u datim oblastima“, podsetio je on.

Vučić je izrazio žaljenje što nije postignut napredak u implementaciji ključnog dela Briselskog sporazuma koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština.

Zarif: Formirati vladu na Kosovu, nastaviti dijalog

Šef UNMIK-a Farid Zarif pozvao je političke vođe na Kosovu i Metohiji da završe proces formiranja vlade i ukazao da je potrebno stvoriti novi zamajac u pregovorima Beograda i Prištine i nastaviti sastanke na visokom nivou.

Zarif je na sednici Saveta bezbednosti, predstavljajući redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu, rekao da je kašnjenje od šest meseci u formiranju vlade u Prištini nanelo štetu, jer je došlo do kašnjenja u institucionalnim reformama i nastavku dijaloga sa Beogradom.

On je pozdravio to što su i u tom prelaznom periodu nastavljeni tehnički pregovori.
„Svakako ponavljam da je potrebno stvoriti novi zamajac i nastaviti sastanke na visokom nivou što je pre moguće, kako bi obe strane realizovale obećanja i iskoristile prilike koje donose EU i evropske integracije“, rekao je Zarif.

On je pozdravio saradnju opštinskih struktura na severu Kosova za pripreme opštinskih budžeta za 2015. godinu, ističući da to pokazuje da su obe strane ubeđene u to koliko je važan dijalog na lokalnom nivou kako bi se stvorila bolja vladavina.
„Bitno je da se održi zamajac u pravcu integracije četiri severne opštine i u tom kontekstu uspostavljanje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekao je Zarif.

On je pohvalio kosovske bezbednosne strukture i policiju zbog zaustavljanja ekstremizma, kao i osude uvredljivih grafita na manastiru Visoki Dečani od strane kosovske predsednice Atifete Jahjage i drugih političara.

S tim u vezi, rekao je i da zaštita kulturnog i verskog nasleđa ostaje aktuelno pitanje.

Zarif je ukazao da je potrebno raditi na povratku interno raseljenih lica, kao i na otkrivanju sudbine nestalih lica u sukobima 1998. i 1999. godine.

On je rekao i da su incidenti u regionu posle fudbalske utakmice između Srbije i Albanije pokazali da i vlasti i građani moraju da se ponašaju odgovorno, tako da se zamajac u pravcu jače regionalne saradnje ne bi izgubio.

Zarif je ukazao da je ipak, uprkos incidentima, albanski premijer Edi Rama posetio Beograd i ocenio da je to korak u dobrom pravcu.

FOTO // LOZNICA INFO// IZVOR // TANJUG

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas