Vučić: Obavestićemo svet i zaštititi Srbe na KiM

Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost doneta odluka da Srbija ni na koji način neće uzvaćati Prištini kontramerama na povećanje taksi na robu iz centralne Srbije, jer Srbija hoće da bude i ostane pouzdan partner svima u svetu, Evropi u regionu.

„Mi nećemo da zaustavljamo njihove kamione, ni putnička vozila, kao ni promet robe ka KiM. Hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog i ozbiljnog ponašaja i neodgovornog ponašanja“, rekao je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Svi su dobili zadatke za ovu situaciju, obavestićemo međunarodne faktore o potezu Prištine, a zaštitićemo Srbe na Kosovu i Metohiji, sumirao je predsednik Vučić odluke donete na Savetu za nacionalnu bezbednost.

„Da vidimo na koji način možemo da pomognemo i prebrodimo ovu tešku krizu“, Dogovorili smo da svi naši organi budu u pripravnosti da reaguju na sumanute poteze prištinskih vlasti“, rekao je Vučić.

Srbija će se poneti odgovorno, i na taj način pokazati razliku između ozbiljnih i odgovornih poteza i poteza koje vuče Priština.
„Govoriti o ovome u 21. veku, posebno u regionu u kojem lečite druge rane, a garant za sve to jeste slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, i da na sve to donesete ovakvu odluku nije civilizacijski čin. Iznenadio nas je“, rekao je Vučić u obraćanju naciji.

 KOSOVSKA POLICIJA VRATILA FUTSAL TIM LOZNICE, UTAKMICA IPAK IGRANA

On je najavio da će sutra imati sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Klubu poslanika u 13 časova.

Za Srbiju je, kaže, odluka Prištine bila neočekivana, jer je u toku dana postojala informacija da se priprema ublažavanje taksi i da Priština priprema izlaznu strategiju da ukine loše odluke, ali su uprkos takvim najavama doneli drugačije odluke.

Odluka Prištine nije ni racionalna, a ni razumna odluka, dodao je predsednik.

„Ne možemo da računamo ni na kakve racionalne odluke i racionalno ponašanje(Prištine). U skladu sa tim imamo zabrinutost, ali i delimičan strah, jer birnemo za mir. Mi ćemo morati da preuzimamo i raznovrsne mere da bismo svet upoznali sa onim što Priština čini, ali i da vidimo kako da pomognemo svom narodu“, reka je Vučić.

On je rekao da je danas imao više važnih razgovora na sednici Saveza za nacionalnu bezbednost i da je svako dobio zadatke.

Vlada Srbije će se, kaže, obratiti svim vladama članicama Saveta bezbdednosti i EU i navesti činjenicu u vezi sa kršenjem CEFTE i SSP.

„To će biti posao za vladu i premijerku. Različite institucije poput PKS radiće svoj posao zajedno sa kompanijama koje su izvozile robu na KIM, da vidimo kako da prebordimo krizu“, rekao je Vučić i dodao da među tim kompanijama ima stranih poput henkela i Koka Kole.

„Dogovorili smo da svi nadležni organi budu u punoj pripavnosti za slucaj bilo kakvog iracionalnog i sumanotug ponašanja prištinskih organa vlasti i svi su dobili zadatke i u skladu sa tim preduzeće mere“, rekao je Vučić.

PORUKA ALBANCIMA: MOLIM VAS, POVUCITE ODLUKU!

Molim vas, povucite odluku, da sednemo da razgovaramo, moramo da postignemo dogovor i kompromis, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se Albancima sa Kosova i Metohije.

„Sa nama morate da se dogovorite, neće vam pomoći ni Amerikanci, neće vam to doneti na tacni“, dodao je predsednik u obraćanju javnosti posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako je rekao, vlasti u Prištini sve vreme podižu očekivanja svog naroda, a nisu im rekli da rešenja moraju da budu bolna, kao i da o svemu moraju da se dogovore s Beogradom, kazao je Vučić komentarišući ponašanje prištinskih privremenih vlasti u vezi s dijalogom koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Podsetivši na rezultate glasanja prilikom odluke o članstvu Kosova u Interpolu, Vučić je ocenio da se promenila slika sveta, ali je kazao i da mi zbog toga ne likujemo i ne želimo to da radimo.

„Mi nikoga ne vređamo, ništa ne radimo protiv Albanaca i nećemo nikome da se izvinjavamo. Nismo prekršili nijedan ugovor i dogovor, samo smo branili naše interese, i nikome se nismo obavezali da nećemo čuvati svoj teritorijalni integritet“, poručio je Vučić i dodao da zbog toga nećemo prihvatiti najnovije mere Prištine.

„I jos jednom molim Albance da shvate da nam je potreban mir, a ne eskalacija.

Molim vas, povucite ove odluke“, poručio je i dodao da smo se objektivno uplasili za naš narod, jer u pitanju je jedna od najtežih situacija za nas narod u poslednjih 15 godina.

„Molim vas, “otreznite“ se i razumite da nam je potreban mir. Razumite da za ni za šta na svetu eskalacija sukoba nije potrebna ni albanskom ni srpskom narodu“, rekao je Vučić, te dodao: „Kao što mi poštujemo Albance, morate da razumete da i vi treba da poštujete Srbe kao narod“.

„Kao što mi poštujemo činjenicu da vi smatrate da je Kosovo nezavisna država, mi smo protiv toga, ali razumemo to. Vi razumite da mi ne smatramo Kosovo nezavisnom državom i da samo kompromisom možemo da dođemo do rešenja“, poručio je i ponovio da bez Srbije nema rešenja ni za Albance na Kosovu.

Kao što, dodao je, i Srbi moraju da razumeju činjenice da nije sve naše i da ne možemo da imamo sve što bismo želeli, već da moramo da postignemo dogovor i kompromis.

„Molim ih da to razumeju, jer sve drugo nas vodi u potpunu katastrofu“, poručio je Vučić.

VUČIĆ: MOGERINI RAZUMELA GDE OVO VODI

Posledice poteza Prištine koja je podigla takse za sto odsto na robu iz centralne Srbije su apsolutno nesagledive i mogu da budu katastrofalne po ceo region, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da one moraju biti ukinute, jer druga opcija ne postoji.

„Ovakvi potezi uvek mogu da vas dovedu do apsoltune katatstrofe. Mislim da su to razumeli i u EU, baš onako kako su razumeli i svi drugi, Rusi i kineski prijatelji i čini mi se svi iz Kvinte. To mora da se zaustavi i vrati u pređašnje stanje. Druga opcija ne postoji“, rekao je Vučić na pres konferenciji.

On je rekao da večeras nije ni želeo da govori o svim posledicama, ali su one, kako kaže, apsolutno nesagledive, veoma teške i gotovo katastrofalne po ceo region.

„Zato verujem da će i EU i svi drugi uraditi sve da se Priština ponaša racionalno i razumno. Sve drugo, ne želim ni da mislim o tome…Mislim da je Fedrika Mogerini, kao neko ko ima politički nerv, dobro razumela gde ovo vodi. Posledice ovakvog poteza su apsolutno nesagledive“, istakao je predsednik.

Istakao je da su iz EU korektno reagovali, Mogerinijeva, kao i šef delegacije EU Sem Fabrici na sastanku bez obizra na razlike i što su zemlje Kvinte priznale nezavisnost Kosova.

„Svi su razumeli, i Nemci i Francuzi i Italijani su bili jasni da su protiv takve odluke. Ne mislim da Amerikanci podržavaju takvu odluku, ali drugačiji su nam tu nekako odnosi. Evropa je danas reagovala snažnije, jasnije nego što je to učinila prvi put. Da su ovako snažno i jasno reagovali pre deset dana, kada su prvi put bez ikakvog razloga, a tada nije bilo Interpola, uvodili nekakve takse protiv-pravno, onda bi i ponašanje Prištine bilo drugačije“, rekao je Vučić.

Po onome što rade, kako kaž, vidi da je Priština čvrsta u nameri da nastavi, a što ga, dodaje, navodi na dva zaključka – da će ići do kraja bez obzira na to što će ceo svet biti protiv njih, osim možda nekih koji će javno reći jedno, a skriveno činiti drugo, sto ne bi u potpunosti isključio i drugo – da se više ne može govoriti o nečijim racionalnim potezima.

„Zato sam rekao da me je strah sve više i više od toga šta su ljudi u stanju da urade“, rekao je Vučić.

Istakao je da je njegova obaveza kao predsednika da čuva budućnost naše dece.

„Mnogo smo krvi prolili za slobodu zemlje i više nemamo zivote kojima bismo plaćali i slobodu i budućnost, zato ćemo učiniti sve da mir sačuvamo“, istakao je Vučić.

Kaže da građani Srbije mogu da računaju da će se rukovodstvo ponašati odgvoorno i racionalno i donositi odluke u skladu sa interesima naroda – da pobedi mir.

 
VUČIĆ: NE RAZUMEJU DA JE PROCES DIJALOGA – PROCES KOMPROMISA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Albanci na KiM ne razumeju da je proces dijaloga – proces kompromisa i ocenio da je to ključni problem.

„Dijalog su videli kao priliku da formalizaciju njihove nezavisnost, a dijalog je pokušaj da dođemo do kompromisnog rešenja i to moraju da razumeju u Prištini“, rekao je Vučić i dodao da oni nijednog sekunda nisu rekli narodu da će rešenja da budu bolna i da sa Beogradom moraju da naprave dogovor.

„Ne sporim da je nervozu moglo da stvori i to što su pre dve ili tri godine bili pred dvoterćinskom većinom u Unesku, 92 prema 50. Njima je sada (u Interpolu) nedostajalo 36 glasova. Nisu imali 92 nego 76, u prvom krugu, mi nismo imali 50 nego 56 i imamo još 6 zemalja, najmanje, koje se nisu pojavile na glasanju“, rekao je Vučić.

Podvukao je Srbija ne radi ništa protiv Albanaca, već štiti svoju zemlju i neće da se izvinjava jer nismo prekršili nijedan pravni akt i nijedan dogovor.

„Nismo nijednu reč pogazili, nikome nismo obavezali da nećemo da čuvamo svoj interes i integritet. Gde piše da Srbija ne sme da se bori da čuva svoj integritet? U kom sporazumu? To ne piše ni u jednom sporazumu“, ukazao je predsednik.

On je dodao uspeh srpske delegacije u Interpolu ne može biti povod za ovakav potez.

Sto puta im je, kaže, rekao da nas ne sabijaju u ugao, da moramo da se borimo „sa sve četiri noge“…

Vučić je zamolio Albance da se „otrezne“ i da razumeju da nam je potreban mir, a ne eskalacija sukoba, koja nije u interesu ni Srba, ni Albanaca.

Odluka Prišine o povećanju taksi de fakto znači, primetio je, potpunu zabranu trgovine, nezabeleženu u 21 veku.

Kako je rekao, Srbija će učinti sve da ne odgovara na provokacije i da bude uz svoj narod.

Jer, kako je rekao na pres konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, ta odluka za Srbe na KiM znači da neće više moći da kupuju robu na koju su navikli i sa kojom žive ceo zivot, jer niko više neće imati računa da kupi srpsko mleko ili vodu, jer kada dodate takse od 100 odsto, niko to ne može da priušti, a ne isplati se ni trgovinskim lancima.

Ponovio je da se Priština rukovodila sa četiri cilja, od kojih je prvi da izvrše veliki pritisak na Srbiju, kako bi dobili kapitulaziju i priznanje Kosova.

„To je pogrešna pretpostavka i to se neće dogoditi“, poručio je Vučić.

Drugi cilj im je, kaže, namera da učestvuju u tihom, ali ubrazanom progonu i jasno naglašenom progonu srpskog i nealbanskog stanovništva sa KiM.

„Kada vide ove stvari – kakvu budućnost će da vide, zašto da ostanu na KiM?“, upitao je Vučić.

Kao treći cilj naveo je pokušaj Prištine da dobiju određene ustupke od EU i drugih članica međunarodne zajednice u vezi sa viznom liberalizacijom, do drugih pritisaka na Srbiju.

„Za četvrti cilj nije dovoljna samo Priština… Mi nikoga ne potcenjujemo, ali to nije naročito respektabilna vojna sila, ali očigledno je da kod nekih postoje namere da sve nas zajedno dovedu do eksalacije, sukoba i destabilizacije regiona“, rekao je Vučić.

„Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i stabilnost, da na provokacije ne odgovaramo, da budemo uz naš narod i da Srbi razumeju da je Srbija tu i da ih nećemo ostaviti na milost i nemilost onima, koji ne žele da žive sa našim narodom“, poručio je predsednik.

VUČIĆ: TO SU POLITIČKE MERE, A NE EKONOMSKE MERE

Upitan šta ako Pristina ne povuče odluke o carinama, predsednik je Aleksandar Vučić večeras rekao da ćemo se boriti, zaštiti svoj narod na KIM, a da tu nije reč ni o kakvim ekonomskim merama, već o par ekselans političkim, tačnije – politikantskim merama.

I to je, dodao je, samo jedna, najdrastičnija, razorna mera, razorna po odnose u regionu.

Naveo je da su u Prištini rešili da će da se igraju dobrog i lošeg policajca, aludirajući na poteze Haradinaja i Tačija.

„Dakle, Tači će da podnese inicijativu Ustavnom sudu da poništi jednu jedinu stvar koju smo postigli, a to da se suspenduje odluka kojom su društvena i državna imovina koja je vraćena srpskim opštinama i da se sada ponovo oduzme od srpskih opština“, naveo je i dodao da se to upravo danas događa na inicijativu Tačija.

Još je puno mera koje su doneli, dodao je, ali najdrastičnija je ta o carinama.

Pomenuo je i da će, recimo svako ko ne priznaje „genijalne“ domete UČK ići u zatvor….

„Ipak, sad govorimo samo o jednoj meri, koja je toliko razorna po odnose u regionu da je to neverovatno“, ocenio je. Vučić.

Takođe, kako je rekao, neće da govori o zemljama, poput Makedonije, koje su jedva dočekale da se ovo desi, misleći da će sada zauzeti tržište koje je držala Srbija.

„Ali, to je ono sa cime živimo“, primetio je i dodao da moramo da se borimo za svoje interese, za svoj narod.

„I to ćemo da uradimo. A situacija je, sto se tiče Srba, i na severu i na jugu Kosova, vrlo teška, i zato radimo na tome da nađemo rešenje. Uveren sam da ćemo uspeti“, rekao je.

A na pitanje da li je ovo „pucanje u dijalog“, odgovorio je da nije, već „mnogo više od toga, mnogo opasnije“.

Neko će, dodao je, reći da je to ekonomska mera, ali to je par ekselans politička mera, jer nijedan ekonomski cilj time ne može da se ostvari.

Ovo su, zaključio je, političke mere, s političkim ciljevima, ovo nema veze s ekonomijom

„Tu jednostavno nema ekonomije,nema konkurencije, tu nema ničega, to su najdirektnije političke ili politikantske mere“, zaključio je Vučić.

Izvor Tanjug
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas