Veštačka inteligencija i pametni telefoni

Od autonomnih vozila do pametnih kućnih aparata, veštačka inteligencija (Artificial Intelligence) je pronašla primenu u gotovo svim sferama savremenog života. Ni tržište pametnih telefona se ne razlikuje u tome. Naprotiv, proizvođači mobilnih telefona se sve češće ističu kao predvodnici u upotrebi veštačke inteligencije.

Mobilni telefoni današnjice postali su više od običnih komunikacionih uređaja. To su sada naši pametni asistenti koji se u velikoj meri oslanjaju na veštačku inteligenciju. U ovom tekstu predstavićemo vam nekoliko primera upotrebe AI u pametnim telefonima. Verujemo da neke funkcije zasnovane na veštačkoj inteligenciji već uveliko koristite, ali i da za neke od njih niste ni znali da postoje. Pročitajte!

Najpoznatiji Android i iOS alati zasnovani na AI

Android i iOS pametni telefoni koriste brojne prednosti veštačke inteligencije kako bi dodatno unapredili funkcionalnost i korisničko iskustvo. Do te mere da nam često nije potrebno pretraživanje interneta kako bismo dobili neku informaciju. Evo nekoliko najpoznatijih alata zasnovanih na AI.

Android telefoni:

  • Google Assistant – jedan od najpoznatijih AI asistenata za Android platforme. Koristi se za pretragu informacija, postavljanje podsetnika, slanje poruka i upravljanje uređajima u pametnom domu.
  • Google Lens – koristi veštačku inteligenciju za prepoznavanje objekta na fotografijama. Pomoću ove opcije mogu se skenirati različiti predmeti, tekst, QR kodovi i dobijati informacije ili izvršavati akcije na osnovu tog prepoznavanja.
  • Google Photos – koristi AI za automatsku organizaciju fotografija, prepoznavanje lica na slikama i pružanje personalizovanih preporuka za deljenje i obradu slika.
  • Face Unlock – Google-ova tehnologija za skeniranje lica pomoću koje otključavate vaš telefon.

iOS:

  • Siri – Apple-ov virtuelni asistent koji koristi AI za razumevanje i izvršenje komandi korisnika. Pomoću njega možete postavljati alarme, slati poruke i tražiti raznovrsne informacije.
  • Face ID – tehnologija prepoznavanja lica zasnovana na veštačkoj inteligenciji koja omogućava brzo i sigurno otključavanje iPhone uređaja.
  • Apple Photos – upotrebljava se za prepoznavanje lica, organizaciju fotografija, kreiranje automatskih albuma i video montažu.
  • Apple Maps – koristi AI za bolje usmeravanje i praćenje saobraćaja. Pruža personalizovane preporuke za putanju kretanja, targetiranje restorana, benzinskih stanica, smeštajnih objekata i raznih drugih objekata i lokacija.
  • Apple Music – koristi AI za preporuku muzike na osnovu ranijih pretraga i navika korisnika.

Naravno, da biste mogli da koristite neku od ovih funkcija morate posedovati pametni telefon sa korisničkim interfejsom novije generacije. Ukoliko uprkos tome što vaš uređaj poseduje nov operativni sistem gore nabrojane aplikacije i alati ne rade pravilno, može se dogoditi da postoji neka softverska ili hardverska smetnja. U tom slučaju dobro bi bilo da uradite dijagnostiku i ako je potrebno, popravku vašeg telefona. Na sreću, u svim većim gradovima danas su korisnicima dostupne radnje za servisiranje iPhone telefona, a isto tako i za Android uređaje. Na vama je samo da odaberete servis i rešavanje problema prepustite profesionalcima.

Šta nam sve donosi AI na pametnim telefonima?

Korisnicima mobilnih uređaja AI donosi brojne inovativne i praktične funkcije. Evo nekoliko najznačajnijih benefita primene veštačke inteligencije u pametnim telefonima.

Personalizovano korisničko iskustvo

Lični asistenti zasnovani na AI kao što su Siri, Alexa i Google Assistant postaju sve popularniji među korisnicima mobilnih telefona. Ovi virtuelni alati nam pomažu u svakodnevnim životnim zadacima, olakšavaju brojne operacije, poput korišćenja alarma, prijavljivanja rezervacija ili provere vremenskih uslova.

Osim toga, mogu se lako prilagoditi našim navikama. Ako stalno koristite određenu aplikaciju, na primer, za pozivanje taksi vozila, glasovni asistent će to naučiti i na vašu komandu ponoviti radnju i pozvati umesto vas istu taksi službu.

Virtuelni asistenti bazirani na veštačkoj inteligenciji koriste algoritme mašinskog učenja da bi bolje razumeli ponašanje i interesovanja vlasnika uređaja. Oni mogu da pruže personalizovane preporuke, podsetnike, predloge, pa čak i da odgovaraju na mejlove umesto vas, na osnovu individualnih obrazaca korišćenja.

Poboljšan kvalitet fotografija i video zapisa

Tehnologija veštačke inteligencije koja se koristi na pametnim telefonima unapređuje mogućnosti telefonskih kamera, što doprinosi boljem kvalitetu dobijenih fotografija i video zapisa. Algoritmi mašinskog učenja se koriste za odabir odgovarajućih postavki za kreiranje vrhunskih fotografija. Mogu da reše problem kao što je loše osvetljenje. Takođe AI i je jedno od rešenja za snimanje u pokretu. Veštačka inteligencija omogućava “mirnu” sliku i kada nam se ruke pomeraju usled hodanja.

Još jedna prednost AI u mobilnim aparatima je i prepoznavanje crta lica, pa u skladu sa tim korisnik može da podesi fokus. Takođe, fotografija koja je kreirana može da se transformiše odnosno obradi u realnom vremenu. To znači da će je AI izoštriti i dati joj na kvalitetu odmah nakon što vi škljocnete iako u tom trenutku niste uhvatili idealnu sliku.

Kao što vidite, primena AI kada su kamere pametnih telefona u pitanju je ogromna.

Prepoznavanje lica

Tehnologija za prepoznavanje lica zasnovana na veštačkoj inteligenciji omogućava sigurnu biometrijsku autentifikaciju. Time se na lak i praktičan način može otključati pametni telefon bez potrebe za ukucavanjem lozinki i pinova. Kada su u pitanju korisnici sa iOS operativnim sistemima, softver za prepoznavanje lica je iPhone Face ID. Google-ov pandan FaceID-u je Face Unlock. Ovi programi zasnovani na AI čine uređaje bezbednijim, a pristup podacima jednostavnijim.

Osim toga, tehnologija prepoznavanja lica se koristi i u raznim aplikacijama za zabavu. Na primer, postoje aplikacije koje vam omogućavaju dodatne filtere ili efekte na vašem licu u realnom vremenu, tokom video razgovora ili snimanja selfija. Isto tako, video igre koriste ovu funkciju za praćenje reakcije i izraza lica igrača kako bi se pojačao doživljaj kod njih i na taj način unapredilo korisničko iskustvo.

Prepoznavanje govora

Prepoznavanje govora je još jedna značajna prednost veštačke inteligencije u pametnim telefonima. AI omogućava interakciju sa korisnicima na osnovu izrečenih reči ili rečenica. Tehnologija prepoznavanja govora predstavlja revoluciju u načinu na koji komuniciramo sa našim pametnim uređajima ali isto tako nam pomaže i da obavljamo različite zadatke na jednostavniji način.

Na primer, pomoću tehnologije prepoznavanja govora možete bez kucanja “pitati” vaš pametni telefon kakva je vremenska prognoza za sutra. Dobićete glasovni odgovor bez pretraživanja interneta.

Prepoznavanje govora se koristi i u funkcijama kao što je diktiranje teksta. Vlasnik pametnog telefona može govoriti u mikrofon svog uređaja a AI će transkribovati njegov govor u tekst. Takva mogućnost je izuzetno korisna za brže i jednostavnije unošenje teksta, pogotovu kada nismo u mogućnosti da upotrebljavamo tastaturu.

Efikasno upravljanje napajanjem

U vremenu kada smo svakodnevno zavisni od pametnih telefona važno je osigurati da se baterija ne istroši baš onda kada nam je uređaj najviše potreban. Mobilni telefoni poslednje generacije imaju veštačku inteligenciju koja prati stepen iskorišćenja i shodno trenutnom nivou napunjenosti baterije vrši optimizaciju korišćenja različitih aplikacija. Na taj način AI može predložiti korisniku da smanji osvetljenost ekrana ili zaustavi aplikacije koje rade u pozadini i koje troše više energije.

Osim toga, neki pametni telefoni koriste i tehnologiju brzog punjenja koja je takođe vezana za veštačku inteligenciju. Ova tehnologija prati stanje baterije i reguliše brzinu napajanja u skladu sa potrebama korisnika. To znači da, na primer, u noćnim satima, punjenje baterije može teći sporije dok tokom dana može da ide brže.

Prediktivno kucanje

Prediktivno kucanje se često koristi na pametnim telefonima kako bi se ubrzalo i olakšalo unošenje teksta. Ova tehnologija veštačke inteligencije predviđa reči i izraze koje korisnik želi da napiše. Tako se značajno povećava brzina i tačnost kucanja na virtuelnoj tastaturi.

Prediktivno kucanje upotrebljava AI za učenje iz obrazaca korisnika. To znači da svakim unosom teksta algoritam “uči” koje reči korisnik najčešće upotrebljava kako bi pružao sve bolje i tačnije sugestije. Kod tehnologije prediktivnog kucanja AI uzima u obzir kontekst rečenice kako bi pružila najrelavantnija predviđanja. Obično je integrisana u softver telefona.

Osim softvera koji su integrisani u operativni sistem pametnih telefona postoji i puno online aplikacija koje koriste veštačku inteligenciju i koje možemo koristiti na mobilnim uređajima. Neki od softvera mogu pretraživati internet i davati konkretne odgovore na vaša pitanja ili čak pisati pesme i tekstove na razne teme, poput ChatGPT bota. Najbolje od svega je što postoji i čet GPT na srpskom, što nam omogućava da na maternjem jeziku postavljamo upite i dobijamo odgovore, bez potrebe korišćenja alata za prevođenje.

Da zaključimo, veštačka inteligencija je definitivno donela mnoga olakšanja korisnicima pametnih telefona. Zato ne čudi što je sve prisutnija i što svet ima velika očekivanja od AI industrije. Ono čemu smo danas svedoci verovatno predstavlja samo početak, a najbolje od veštačke inteligencije tek dolazi!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas