KAKO SRBI KORISTE INTERNET Češće idu na info-portale nego na društvene mreže

PWL LOZNICAKorisnici interneta u Srbiji najčešće pistupaju globalnoj mreži preko mobilnih uređaja, a najčešće na internetu čitaju vesti na informativnim portalima, po čemu su oni prestigli društvene mreže, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku „Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji 2016.“, koje je rađeno po metodama Eurostata.
„Na pitanje o uređajima pomoću kojih se u domaćinstvima pristupa internetu 72 odsto domaćinstava odgovorilo da je to personalni računar. 76,5 odsto domaćinstava pristupa internetu koristeći mobilni telefon, dok 49,3 odsto domaćinstava u tu svrhu koristi laptop“, stoji u istraživanju.

statistka-1Ova analiza je pokazala da, dok svega oko 65 odsto domaćinstava u Srbiji poseduje računar, čak 91,8 odsto koristi mobilni telefon, što je neznatni skok u odnosu na prošlu godinu (91,4 odsto u 2015.). U starosnoj grupi 16-24 procenat korišćenja mobilnih telefona je iznad 95 odsto (97,7 odsto žene; 95,9 odsto muškarci), a u grupi 25-54 još i veći (97,3 odsto žene; 96,6 odsto muškarci).
Zanimljivo je da su korisnici interneta u Srbiji, (čiji je broj u odnosu na prošlu godinu porastao 1,4 odsto), globalnu mrežu više koriste za čitanje onlajn časopisa nego za društvene mreže, pokazalo je ovo istraživanje.

„Ispitanici su tokom poslednja tri meseca internet u velikoj meri koristili pored gledanje video sadržaja putem You Tube i sličnih zajedničkih servisa (84,2 odsto) i za čitanja on-lajn novina i časopisa (77,4 odsto), traženja informacija o robi i uslugama statistika-2(71,3 odsto) i za kao i za učešće na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk i Tviter (68,7 odsto).
Prema istraživanjima „Gemiusa“, ubedljivo najposećeniji informativni portal u Srbiji je Blic.rs, sa više od 2,1 miliona jedinstvenih korisnika.

 

 

J.Tušup  Izvor Blic.rs

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas