Veslačka regata Lim – Drina – Sava 1. maja u Malom Zvorniku

Veslaci - Regata 1. maj

Kajak – kanu i veslačka regata “Lim – Drina – Sava“ 1. maja gostuje u Malom Zvorniku.  Organizovana je na rekama Limu, Drini i Savi, u periodu od 26. aprila do 3. maja 2014. godine. Start regate bio je u Setihovu, opština Rudo (Bosna i Hercegovina), veslalo se jezerom Lima, a zatim Drinom kroz tri jezera dužine oko 100 kilometare, do Sremske Mitrovice (Republika Srbija). Organizator ovog jedinstvenog događaja, međunarodne, sportsko, rekreativne, turističke manifestacije, je Udruženje “Srpski veslači TID-a“ (Tour Interantional Danubien), dok podršku pruža Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi.

Nova, sedma etapa regate, duga  60 kilometara, počinje u petak 2. maja, u 10:00 časova, iz Malog Zvornika, do  Pavlovića Ćuprije.

Ovaj događaj međunarodnog karaktera koji okuplja iskusne veslače iz deset evropskih zemalja, organizuje se po 15. put u spomen na Vitomira Dizdarevića – Admirala Kuka, doajena kajakaštva sa ovih prostora. Do ove godine broj plovila bio je ograničen na 70. Međutim, zbog velikog interesovanja, ove godine u regati plovi 80 čamaca, sa 110 učesnika.

Učesnici veslaju niz tri reke:  Lim, Drinu i Savu, kroz 10 opština (Rudo, Višegrad, Bajina Bašta, Ljubovija, Zvornik, Mali Zvornik, Loznica, Šabac, Bogatić i Sremska Mitrovica) i povezuju dve države: Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Udruženje srpskih veslača TID je civilna nevladina i neprofitna organizacija građana osnovana 2000. godine sa ciljem da okupi ljude koji vole prirodu, sport, rekreaciju i veslanje i organizuje aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje i zaštitu životne sredine. Gostima iz inostranstva predstavljaju kulturu, istoriju, tradiciju, etnologiju i ekologiju predela kroz koje prolaze i zemlje u kojoj živimo, u nameri da poprave negativnu medijsku sliku o Srbiji.

Program zasnovan na razvoju teritorije, koji pokriva 8 od 10 opština uključenih u regatu, sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj ili SWG RRD, međunarodna međuvladina organizacija čije članice su ministarstva poljoprivrede iz zemalja jugoistočne Evrope, a finansira ga Evropska unija.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas