Lekcije veronauke prvacima su potpuno neprilagođene, a veroučitelji su ih ocenili jedinicama. Traže izmenu udžbenika i nastavnih planova u celokupnoj verskoj nastavi u školama, posebno u nižim razredima osnovne škole. Ove stavove iznela je većina od 192 veroučitelja anketirana u istraživanju Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Većina tema u udžbenicima nije prilagođena uzrastu školaraca. Dobar deo sadržaja lekcija suviše je apstraktan da bi ga deca razumela i usvojila. Gradivo nije atraktivno, a u mlađim razredima nedostaju igre kroz koje bi deca bolje razumevala lekcije.

Ovo su samo neke od primedaba koje su na račun nastave pravoslavnog katihizisa izneli predmetni nastavnici u analizi koja je pokazala da je posle 12 godina potrebna što hitnija promena nastavnog programa i udžbenika veronauke u školama.

Kako bi svi problemi verske nastave, kao i loš status veroučitelja, bili rešeni, Vlada Srbije formirala je komisiju za versku nastavu u školama. Komisija kojoj predsedava episkop bački Irinej, održala je i prvi sastanak, kome je prisustvovao i ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović.

„Potrebno je stvoriti odgovarajuće uslove i za donošenje novog nastavnog plana i programa, kao i udžbeničku literaturu. Zajednički treba da učinimo sve da se verskom nastavom deca ne razdvajaju“, zaključio je Jovanović.

Izvor: Večernje novosti

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas