UMRO PATRIJARH IRINEJ Poglavar SPC izgubio bitku , telegram saučešća uputio gradonačelnik Vidoje Petrović

Patrijarh srpski Irinej (90) umro je danas u Beogradu od posledica korona virusa.

Kako je juče saopšteno, opšte zdravstveno stanje patrijarha Irineja je pogoršano, kao i da je bio pod stalnim nadzorom lekara.
Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je posle 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je poglavar SPC vodio u vojnoj kovid bolnici Karaburma.
Patrijarh Irinej je od 5. novembra bio na lečenju, a dan ranije je konstatovano da je pozitivan na kovid-19.

 

Telegram saučešća uputio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović

SRPSKA PATRIJARŠIJA
Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne crkve,
svim arhijerejima, sveštenstvu i monaštvu

U ime svih građana lozničkog kraja i svoje lično ime izražavam iskreno žaljenje zbog smrti Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irineja uz duboku zahvalnost za sve što je svojim radom, mudrošću i verom učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. Tiho i iznenadno je nestao čovek čije vrline su bile skromnost, učenost, snaga, vera i čovekoljublje. Ovaj pravednik našeg vremena dao je širok doprinos duhovnom jedinstvu srpskog naroda što je ličnim primerom iskazivao na svakom koraku, a poslednji put pre dve sedmice na velikoj ceremoniji upokojenja mitropolita Amfilohija.
Loznica i Vukov kraj u danima tuge zbog smrti Patrijarha Irineja će u svakoj bogomolji molitveno ispraćati Njegovu Svetost. Tačno pre deset godina upravo je naš grad bio jedno od prvih mesta njegove posete nakon hirotonisanja i ustoličenja na mesto Patrijarha Srpskog. Bilo je to 6. oktobra 2010. godine kada su Jadar i Podrinje obeležili dva veka od sticanja slobode u čuvenom Boju na Loznici.
Cenjeni Sinode Srpske pravoslavne crkve u ime građana Loznice i od mene lično primite izraze saučešća zbog smrti našeg Patrijarha Irineja, našeg velikog duhovnika Miroslava Gavrilovića.

Vidoje Petrović

 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE INFOLO MOBILNU APLIKACIJU.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas