Uhapšen vlasnik agencije „Hej Ju“

Pripadnici Uprave kriminalističke policije i policije u Čačku uhapsili su D. K. (59) iz Čačka, vlasnika agencije „Hej ju“ (Hey You) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina ljudima, potvrdilo je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Osumnjičeni je uhapšen u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Čačku zbog sumnje da je preko svoje agencije organizovao odlazak radnika u Rusiju na privremeni rad, iako za to nije imao licencu.

Radnike koji su odlazili u Rusiju držao je u zabludi da će dobiti radne vize, imati dobre uslove rada, smeštaja i redovnu isplatu dogovorenih dnevnica, ali ništa od toga nije ispunjeno, navodi se u saopštenju.delfin-logo-png

Radnici su imali loše uslove smeštaja i rada, a obmanjivani su i u vezi sa datumom i visinom isplate zarađenog novca. Oni koji su hteli da napuste gradilište u Sočiju i da se vrate u Srbiju nisu mogli to da učine jer su dovedeni u zabludu da pasoše moraju predati preduzimaču kako bi se „vizirali“.

Na taj način su dovođeni u težak položaj da, usled neposedovanja dokumenata i nedostatka novca za autobusku kartu, nastavljaju da rade za poslodavce kako bi zaradili za hranu i autobusku kartu.

U saopštenju se navodi da je u Rusiji veći broj radnika iz Srbije priveden i deportovan u zemlju.

„Nastavljaju se dalje provere u cilju utvrđivanja odgovornosti i drugih lica za izvršenje ovog krivičnog dela“, saopštio je Biro MUP-a za saradnju s medijima.

Uprava čačanske policije ranije večeras je saopštila da je uhapšen vlasnik agencije Dušan Kukić.

Osumnjičeniom se na teret stavlja da je lažnim obećanjima da će u Sočiju raditi na dobro plaćenim građevinskim poslovima obmanuo uz uzimanje novčane naknade od više od 100 radnika iz Srbije, saopštila je Policijska uprava u Čačku.

Izvor: Tanjug

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas