U toku nabavka eksponata koji će činiti stalnu muzejsku postavku u Podzemnom gradu Karađorđevića

Podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku uskoro će dobiti stalnu muzejsku postavku, pod nazivom „Kamena devojka“.
Opština Mali Zvornik ovih dana privodi kraju proceduru javne nabavke eksponata koji će biti izloženi u prostorijama kulturno – istorijskog spomenika iz vremena Kraljevine Jugoslavije.
Postavku će činiti verne replike nameštaja, uniformi, oružja i drugih predmeta iz navedenog perioda.
Osim toga, biće nabavljeno i postavljeno 12 izložbenih panoa sa istorijskim činjenicama vezanim za kraljevsku dinastiju Karađorđević.
Predviđeno je i postavljanje 30 tabli sa različitim obaveštenjima za posetioce, kao dopuna postojeće turističke signalizacije u objektu.
Za pomenute nabavke, u okviru nastavka rekonstrukcije i uređenja prostorija Podzemnog grada Karađorđevića u autentičnom stilu, opština Mali Zvornik dobila je u avgustu prošle godine od Republike Srbije 6.200.000 dinara, dok je iz sopstvenog budžeta za ove namene opredelila oko 2.000.000 dinara.
Budući da se radi o nabavkama specifičnih predmeta i da je procedura pripreme i realizacije ovog projekta zahtevala znatno više vremena od predviđenog, prvobitni rok za završetak nabavke eksponata, koji je važio do 20. februara tekuće godine, produžen je za 90 dana, a aneks ugovora o tome u Ministarstvu turizma u Beogradu potpisao je u ponedeljak zamenik predsednika opštine, Milisav Despotović.
U sledećoj fazi radova na uređenju Podzenog grada Karađorđevića predviđeno je oslikavanje i opremanje kapele u okviru ovog objekta.
Trenutno je aktuelna priprema idejnog rešenja sa kojim će lokalna samouprava konkurisati kod Ministarstva turizma Republike Srbije za sredstva neophodna za realizaciju ovog projekta.
Podzemni grad Karađorđevića Turistička organizacija opštine Mali Zvornik s ponosom će predstaviti i ove godine na Beogradskom sajmu turizma, od 23. do 26. februara, zajedno sa ostalom atraktivnom i jedistvenom turističkom ponudom opštine Mali Zvornik, u koju, između ostalog, spada i arheološki lokalitet „Orlovine“, očuvan prirodni ambijent i potencijali koje čine reka Drina, Zvorničko jezero, Radaljska banja i Radaljsko jezero, sa izvorima lekovite termomineralne, kao i brojne tradicionalne kulturne, sportsko – turističke manifestacije, uključujući Likovnu koloniju, Skobaljijadu i Gurnanijadu, centralnu letnju manifestaciju „Dani sportsko – rekreativnog i kulturnog turizma – Drina je smisao života“, Somovijadu i regatu.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas