U Loznici svečano uručeni ključevi (VIDEO)

U Loznici su svečano uručeni ključevi od 60 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Loznice.
Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta „5“ Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Finansijska sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope i iz budžeta Grada Loznice. Iznos donacije Fonda Regionalnog stambenog programa je 1,2 miliona evra.

Uoči Svetskog dana izbeglih i raseljenih ljudi, u ime grada domaćina, gradonačelnik Vidoje Petrović je rekao – Loznica je od prvog dana, otvorenog srca prihvatila sve ljude koje je golema nevolja, krajem prošlog veka, dovela u Loznicu.

– Loznica je oduvek imala prostrano srce a naša lokalna samouprava, zajedno sa našom državom i našom Vladom imala dobro partnerstvo u svakom nastojanju da se pomogne tim porodicama – dodao je Petrović. – U našem gradu izgrađeno je više ovakvih objekata i imali smo više puta priliku da osetimo istinsku radost ovih dragih ljudi koji konačno dobijaju svoj topli dom. Ulažući u lokacijsko planiranje za zemljište, putnu, komunalnu, energetsku i drugu infrastrukturu iz budžeta grada izdvojeno je blizu 50 miliona dinara za te poduhvate. Ako se tome dodaju objekti izgrađeni u Kajmakčalanskoj ulici u naselju Trešnjica, zatim nove aktivnosti na Lagatoru onda je to puno više. Zato smo srećni, jer ovaj grad je bogatiji za novi broj sugrađana koji daju novi impuls života – istakao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.
Sa jasnom porukom da u Loznici pronađu topli dom u vreme kada je izgrađeno 60 stambenih jedinica u Železničkoj ulici obratili su se Dirk Lorenc, predstavik Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Ričard Holi, predstavnik ambasade Švajcarske u Republici Srbiji, Ružica Banda, predstavnica OEBS-a, Stefani Krauze, predstavnica UNHCR, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru i Vladimir Cucić, republički komesar za izbeglice i migracije.

Cucić je podsetio na podatak da je na ovaj način u 140 srpskih opština na ovakav način zbrinuto 22 hiljade porodica. Od toga sreća na vrata uz podršku cele lozničke gradske uprave je zakucala 389 puta. U ime porodica kojima su ključeve od stanova uručili gradonačelnik Vidoje Petrović i predstavnici Evropske unije, UNHCR, OEBS i drugih donatora zahvalila se Nataša Topo, koja je pre trideset godina izbegla u Loznicu.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas